Vés al contingut
Catalunya Religió

(Generalitat de Catalunya) Aquest divendres es va presentar la restauració de l'església de Sant Esteve de Marenyà al municipi de la Tallada d'Empordà. La rehabilitació de l'església ha estat possible gràcies a l'acord entre la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa" i el Bisbat de Girona. Aquesta actuació està inclosa dins el programa Romànic Obert que impulsen conjuntament "la Caixa" i el Departament de Cultura amb l'objectiu de donar un impuls renovat a la posada en valor, revisió, millora i prevenció d’aquest important llegat patrimonial.

Els treballs de restauració del Campanar van començar l'agost del 2011 i van finalitzar el passat mes d'abril. Han estat, doncs, nou mesos en els quals s'han pogut dur a terme les tasques necessàries per posar en valor aquest monument i fer-li recuperar tot l'esplendor.

La restauració ha permès actuar en tres fronts. En primer lloc en l'exterior de l'edifici, substituint tota la coberta del cos principal, reparant els brancals de pedra natural en mal estat de la portalada principal i de l'oracle de la sagristia, reparant les fissures en els murs exteriors i impermeabilitzant els murs de tancament, entre altres actuacions.

Pel que fa a l'interior de l'església, també s'ha dut a terme una tasca d'impermeabilització, una reparació de la porta d'accés, s'ha intervingut en les esquerdes interiors i s'ha renovat la fusteria de les finestres, entre moltes altres petites actuacions de millora.

L'aportació de l'Obra Social "la Caixa" també ha permès actuar a les pintures murals de l'altar. Gràcies a aquesta intervenció s'han pogut recuperar 6 metres quadrats de pintura després d'un procés de neteja de la capa pictòrica i de la seva fixació en algunes zones.

La presentació de la rehabilitació la van fer aquest divendres el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma; el delegat de Patrimoni Cultural del Bisbat de Girona, Joan Naspleda; i la delegada d'Àrea de Negoci de "la Caixa"de l'Empordà II, Carme Anglada.

L'església de Sant Esteve està ubicada a la part més alta del nucli de Marenyà, a la Tallada d'Empordà. Fou construïda al segle XI i es calcula que la façana principal podria pertànyer als segles XII o XIII. En la mateixa època es deuria decorar l'interior de l'absis amb les pintures murals.

Aquesta restauració forma part del programa Romànic Obert. Aquesta línia d’actuació iniciada per la Generalitat i l’Obra Social ”la Caixa” per a la conservació del patrimoni arquitectònic català, disposa d’una inversió global de 18.275.000 euros per dur a terme dues accions paral·leles: una dirigida a la restauració i millora de monuments i elements romànics, i l’altra, a la difusió d’aquests béns patrimonials.

Aquesta inversió per part de ”la Caixa” ha permès dur a terme diferents actuacions en un total de 77 monuments i elements del patrimoni romànic català. Les actuacions que s’hi fan inclouen, a més de treballs de restauració i conservació, intervencions arqueològiques, de sanejament, senyalització i adaptació a persones amb dificultats de mobilitat.

La comarca del Baix Empordà té sis monuments en què s’intervé, amb una inversió total de gairebé 1,3 milions d'euros aportats per l'Obra Social "la Caixa". El projecte de restauració de l'església de Sant Esteve de Marenyà a la Tallada d'Empordà que avui es presenta ha tingut un cost de 245.000 euros.

Els altres cinc monuments de la comarca del Baix Empordà inclosos en el programa Romànic Obert són l'Església de Santa Coloma de Fitor, a Forallac –amb una inversió de 215.000 euros-; el Castell-Palau de la Bisbal d'Empordà –150.000 euros-, el Castell de Sant Esteve de la Fosca a Palamós –130.000 euros-, el Monestir de Sant Feliu de Guíxols -150.000 euros- i el Monestir de Sant Miquel de Cruïlles -400.000 euros-.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.