Vés al contingut
Catalunya Religió

(Ramon Bassas - CR) Aquest dijous dia 2 d'agost, com cada any, el Santuari dels Àngels celebra la seva festa amb diverses activitats, ben bé per tots els gustos. L'eucaristia del matí serà presidida per Mons. Francesc Pardo, Bisbe de Girona, hi haurà sardanes, espectacle de màgia, havaneres xocolatada per tothom, inflables per la mainada, i durant tota la tarda concurs de pintura i passejades amb burro (podeu veure el programa complet aquí).

L'esdeveniment se celebra en la festivitat de la Mare de Déu dels Àngels, patrona d'aquest antic i emblemàtic santuari de la Diòcesi de Girona, situat a 484 metres d’altitud, al massís de les Gavarres, al municipi de Sant Martí Vell però punt de referència de tots els gironins. Des de temps immemorials hi havia el costum a Girona d'anar al menys una vegada l'any a aquest santuari per fer les devocions a la Mare de Déu. L'anècdota del santuari és que el 1958 la seva fama s'estengué per tot el món quan fou el lloc escollit per Salvador Dalí per contraure matrimoni amb Gala. També ha estat conegut per ser lloc d'entrenament de ciclistes com Lance Amstrong i Roberto Heras, entre d'altres.

La història dels Àngels comença l'any 1409, quan diversos propietaris dels masos propers a aquesta església, van obtenir permís del bisbe Descatllar per edificar-hi una ermita dedicada a la Mare de Déu. La tradició afirma que a l'antiguitat havia estat un indret de culte de la gran mare Cibele, que hauria donat nom al veí poble de Madremanya, Matre Magna en llatí. El 1420 s'acaba la primera capella i immediatament es converteix en un gran centre de pelegrinatge per demanar salut. La Confraria de la Mare de Déu dels Àngels, encarregada des del 1683 d'administrar el santuari i nomenar el capellà, va emprendre l'ampliació de la capella primitiva i la construcció d'una hostatgeria per als pelegrins.

La llegenda, però, diu que la construcció de la capella, acabada el 1420, es va fer arran de la descoberta d'una imatge romànica de la Mare de Déu per uns pagesos del lloc que varen observar una gran lluminària que sortia del Puig Alt. La imatge era tallada en fusta i tenia un àngel a cada costat; a més hi havia el Sant Drap, amb la representació de la Verge entre àngels.

Des del 1424 els bisbes de Girona concedien indulgències als que visitaven la capella i oferien almoines, que servien per comprar ornaments. Especialment generosa va ser la donació dels senyors de Púbol, Bartomeu de Corbera i Margarida de Campllong, el 1437: un retaule pintat amb la Verge al centre. Els habitants de Girona acudien als Àngels en processó per obtenir remei i prevenir inundacions, pestes, guerres i bandolers.

El Santuari s'ofereix com una de les ofertes turístiques de la zona. Des d’aquests cims es veu una panoràmica extraordinària del pla de Girona, del Baix Empordà, de les illes Medes, Pirineus, el Montseny i les Guilleries. Destaquen, a banda dels paratges, les seves especialitats gastronomiques (vegeu aquí) i les seves activitats (vegeu aquí). Per fer estada al santuari es pot fer la reserva des d'aquí. Entre els anys 2005 i 2008, el santuari de la Mare de Déu dels Àngels, va tenir una restauració exhaustiva. La darrera és de 2011.

Recomanem l'article de Jordi Vilamitjana i Pujol a Diari de Girona (1.8.2008), aquí.


Ver Elements festius d'origen religiós en un mapa más grande

(Foto: Antoni Torres - Flickr)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.