Vés al contingut
Catalunya Religió

(Misteri de la Selva) L’Església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp (Baix Camp) acollirà els propers dies 14 i 15 d’agost de 2012 el 33è cicle de representacions d’El Misteri de la Selva, l’escenificació del drama assumpcionista íntegre més antic d’Europa escrit en llengua romànica.

L’any 1980 la Selva del Camp veia com el somni d’un grup de vilatans es feia realitat amb la primera representació d’El Misteri de la Selva que, gràcies a la bona acceptació, es convertiria en una celebració continuada any rere any i que s’ha consolidat com un dels principals esdeveniments culturals del territori. Des del 1980 i de manera ininterrompuda, s’han realitzat unes 70 representacions a la població i a d’altres indrets com ara Elx, Tarragona i Montserrat, i a ciutats tan emblemàtiques com Roma i Jerusalem.
Al llarg dels anys, El Misteri ha rebut diferents premis, entre els quals destaca el Premi
Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística popular ex-aequo l’any 1994. També ha anat incorporant millores a nivell artístic i tècnic. Les principals han estat la
il·luminació, donat que els efectes lumínics són determinants en la successió de les diferents escenes, i la incorporació de directors escènics i musicals, que duen a terme assajos personalitzats amb els diferents actors.
Al Misteri hi participen de forma desinteressada més de 100 persones, una desena de les quals des de la primera representació l’any 1980, entre actors, cantors, músics, escenògrafs, maquilladors, tècnics de llum, directors, ajudants de vestuari, etc. Durant aquests 32 anys d’història, més de 300 persones hi han participat.
Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya, de gran interès filològic i musicològic. El text, anònim, permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a capella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original, i pertanyents al repertori gregorià dels segles XIII i XIV. Els drames francesos i castellans són posteriors, també el conegut Misteri d’Elx, que data del segle XV.
Encara que no hi ha certesa absoluta d’on va néixer El Misteri, se’l pot relacionar amb una “representació” duta a terme a la Plaça de la Font de Tarragona l’any 1388. Donat que el text fou trobat a la Selva del Camp, els selvatans l’han recuperat i l’han incorporat a la seva pròpia tradició.
Al marge de la seva faceta religiosa, El Misteri és una realitat viva que s'adreça tant a amants del món del teatre com de la música, la història i la llengua. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de la Selva del Camp i la parròquia de Sant Andreu de la Selva del Camp.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.