Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri – CR) “El cardenal Bertone ha contribuït d’una manera decisiva a enfortir els vells ponts de la societat catalana amb Roma i en especial amb la Seu Apostòlica. Amb el cardenal Bertone, Catalunya ha trobat una cordial comprensió de la nostra personalitat, de la nostra llengua, i de la nostra cultura, fins al punt que podem arribar a dir que quan està entre nosaltres sabem que s’hi troba com a casa”. Aquest és un dels arguments que va utilitzar el cardenal Martínez Sistach per lloar la trajectòria del secretari d’Estat del Vaticà que l’ha fet mereixedor del premi Comte de Barcelona.

El rei Joan Carles I va presidir aquest dimarts el lliurament del premi promogut per la família Godó i el diari La Vanguardia. L’acte es va fer al Monestir de Pedralbes amb la presència de les màximes autoritats de Catalunya i una significativa representació civil i eclesial, poques hores després de la convocatòria electoral catalana.

Les intervencions que van glossar al premiat del rei, del cardenal Sistach i de l’editor Javier Godó, van coincidir en remarcar que el premi reconeixia “el rol que desenvolupa l’Església catòlica per ajudar els més fràgils de la societat”, en especial en aquest moment de crisi i amb Càritas com a exemple més visible.

El cardenal Bertone, va agrair el premi amb un discurs en bona part en català, com és habitual en la presència de representants de la Santa Seu a Catalunya. El secretari d’Estat es va centrar principalment en explicar el treball de la diplomàcia vaticana i el servei que vol prestar “als pobles de la terra treballant per al seu bé i el seu desenvolupament, col·laborant en intensificar la justícia, la solidaritat i la pau entre les nacions del món”. Un discurs que el mateix dimarts a la tarda ja va publicar pràcticament sencer L’Osservatore Romano.

Bertone va anunciar que l’import del premi el dividiria a parts iguals entre el projecte Joves a l’Atur de Càritas de Barcelona i un projecte educatiu liderat per una germana caputxina de la Mare del Diví Pastor.

El reconeixement a Bertone també va tenir també un visible aire salesià. “La pàtria espiritual del cardenal Bertone, està sempre en la d'aquell nen de l'oratori de Valdocco, d'aquell alumne del Liceu Salesià de Valsalicie, a Torí, i en aquell jove del noviciat salesià de Monte Oliveto”, va dir el cardenal Sistach. Un vídeo –ideat pels periodistes Rafael Nadal i Arturo San Agustín- va repassar la presència de Bertone els darrers anys a Espanya i la seva visita a Catalunya fa dos anys per presidir la beatificació del pare Tous i la inauguració de l’orgue de Montserrat i la vetlla de Santa Maria.

El rei Joan Carles també va remarcar “els ideals que representa el cardenal Bertone i la guia moral que Benet XVI significa per el món” i va definir Catalunya com a “mestra en la missió de transmetre sàvia nova des d’arrels profundes”.

L’acte va tenir un to marcadament institucional amb la presència de les màximes autoritats de Catalunya i de la ciutat -el president Artur Mas, la presidenta Núria de Gispert i l’alcalde Xavier Trias- i del ministre Jorge Fernández Díaz. També el secretari general socialista, Pere Navarro.

En l’àmbit eclesiàstic, hi van ser gairebé tots els bisbes catalans encapçalats pels arquebisbes Jaume Pujol i Joan-Enric Vives, i els cardenals Antonio M. Rouco i Antonio Cañizares, i el nunci Renzo Fratini. També hi havia una presència nombrosa de representats de les institucions religioses de Catalunya com la Unió de Religiosos, la Fundació de l’Escola Cristiana, la Facultat de Teologia de Catalunya, Càritas, l’Opus Dei, el Patronat de la Sagrada Família o la Fundació Joan Maragall.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.