Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Fòrum Balsareny) Els dies 13 i 14 d'octubre la Sala Sindicat serà escenari del "1er. Fòrum de Balsareny, les causes del bisbe Pere Casaldàliga".  Aquest fòrum de debat, reflexió i cultura, coincideix amb dues onomàstiques que serviran d'eix temàtic per a les taules rodones i debats: els 50 anys de la inauguració del Concili Vaticà II i els 40 anys del camí com a bisbe de Pere Casaladàliga.

El Fòrum, que compta amb l'estreta col·laboració de l'ajuntament de Balsareny, acollirà moltes activitats, conferències i actes culturals i comptarà amb la presència d'importants personalitats tant de l'església com del món social i civil.

Els 50 anys del concili Vaticà

La lluita contra la marginació, la pobresa i la indignació davant de les injustícies, el treball ecumènic i el diàleg interreligiós, la recuperació del bon humor i l'alegria cristiana amb una església més plural i oberta a la diversitat, a la mística, al compromís i als joves, seran alguns del temes que es treballaran durant la jornada de dissabte  dia 13 d'octubre, on la presència dels valors que va promoure el Concili Vaticà II estarà present en tota la jornada. A més es comptarà amb ponents de categoria com el monjo de Montserrat i historiador, Hilari Raguer; l'escolapi i biòleg Ramon Maria Nogués o el sacerdot i escriptor Jaume Reixach, entre d'altres.

Les causes del bisbe Pere Casaldàliga

Pere Casaldàliga va néixer, a Balsareny, el 16 de febrer de 1928. El Concili Vaticà II va marcar la vida d'aquest bisbe defensor de la teologia de l'alliberament.

El primer Fòrum de Balsareny girarà en torn a les causes de Pere Casaldàliga. Joan Soler, claretià i membre de l'Associació Araguaia, Antoni Comin, ex-parlamentari i professor d'ESADE o José Arregi, ex franciscà i teòleg del País Basc formaran part d'una taula rodona que es presentarà sota el títol  "El bisbe Pere Casaldàliga, profeta i místic del Segle XXI" i que obrirà la jornada del diumenge.

Projeccions i sèrie per TV3

durant el primer Fòrum de Balsareny es podrà visutalitzar el film "Descalç sobre la terra vermella" que està centrat en la vida del bisbe nascut a Balsareny. A més es comptarà amb la presència de Paco Escribano, autor del llibre en el que es basa la pel·licula. Tot això coincideix, a més a més, amb el final de l'enregistrament d'una sèrie que s'emetrà per TV3 en un futur molt pròxim.

Durant el Forum els assistents tindran l'oportunitat de poder signar i escriure en un llibre que s'enviarà a la selva brasilera on resideix el bisbe des de 1968. A més, durant el Fòrum es llegirà el manifest que el propi Pere Casaldàliga ha escrit per a aquest esdeveniment.

Accions culturals

Totes les activitats aniran acompanyades, a més de diferents acutacions musicals com la del pianista Carles Cases, que ha composat unes músiques inspirades en Casaldàliga.  L'actuació es farà el dissabte, dia 13,  a partir de les 22 hores i comptarà, també, amb la presència de la coral Sant Esteve de Balsareny. El diumenge, després de la celebració eucarística a càrrec de mossèn Climent Forner, es farà una recitació de poemes escrits pel propi Pere Casaldàliga que finalitarà amb la ballada de gegants de Balsareny i una festa popular.