Vés al contingut
Catalunya Religió

(Redacció/CR) "El Concili Vaticà II, ha significat per a mi i per al món un temps nou de l'església que s'obre en diàleg a la humanitat i es fa solidària amb les alegries i sofriments de la familia humana". Aquest és part del missatge que ha enviat el bisbe Pere Casaldàliga en el marc del Fòrum Balsareny que ha tingut lloc aquest cap de setmana.

Gairebé dues-centes persones han participat en aquesta primera edició del Fòrum, celebrat amb motiu dels cinquanta anys del Concili Vaticà II. A banda de parlar sobre el Concili també s'han tractat les causes del bisbe Casaldàliga.
Les intervencions que es van fer al llarg de la jornada van seguir la línia de qüestionar l'actual jerarquia, que s'ha arribat a definir com "una monarquia absoluta", segons el monjo de Montserrat, Hilari Raguer. En aquesta línia l’escolapi i biòleg Ramon M. Nogués va afirmar que "aquest sistema absolutista no s'aconsegueix millorar posant un bon dictador. El que s'ha de fer és canviar el sistema ". Nogués va explicat que tot i del moment actual, els cinquanta anys de Concili han servit per posar molts temes importants a debat a l'església.
Per la seva banda el filòsof i professor a ESADE, Antoni Comín, en la seva xerrada es va mostrar convençut que “si d’aquí a dos segles segueix havent-hi església serà gràcies a persones com el Pere Casaldàliga” i l’ha comparat amb Sant Francesc d’Assís que va ser molt criticat en el seu temps i posteriorment, segons Comin, l’església ha viscut gràcies a la seva renda.
En el torn de debat, el claretià i membre de l’associació Araguaia, Joan Soler es va mostrar convençut que en el futur “la gent haurà de triar els bisbes”.
També ha participat en aquest Fòrum Francesc Escribano, productor de la pel·lícula “Descalç per la terra vermella” que explica una part de la biografia del bisbe Pere Casaldàliga. Escribano ha explicat que l’estrena mundial de la pel·lícula es farà a Sao Félix, a l’Araguaia, on resideix el bisbe des de fa 40 anys i on s’ha convertit en tot un referent de la teoria de l’alliberació. A partir d’aquesta primavera es podrà veure en capítols per TV3 i TVE.
Missatge del bisbe Pere Casaldàliga adreçat al Fòrum.
Vull agrair, en primer lloc, que realitzeu aquest Fòrum (que és diàleg, comunió, compromís), al costat del meu Llobregat, sota el meu castell, al costat de la meva casa pairal, a la meva parròquia de Balsareny. Les vostres causes són les meves causes. Les causes del Regne, les causes del mateix Jesús.
El Concili Vaticà II, del qual ara celebrem els 50 anys de la seva inauguració que feu molt bé de tenir ben present i alguns voldrien veure oblidat, ha significat per a mi i per al món un temps nou de l'església que s'obre en diàleg a la humanitat i es fa solidària amb les alegries i sofriments de la familia humana.
No s'ha d'esperar un nou Concili per a respondre al clamor de reforma, urgent i universal, de l'Església.
El nostre cardenal Carlo M. Martini, que molt bé feu en recordar en aquest Fòrum, ens ho va deixar ben clar en el seu magnific "testament”. I els pobres i els lluitadors per al Regne ho mereixen.
Que l'Esperit del Crucificat Ressuscitat amari el vostre/nostre Fòrum i els nostres cors
sempre en la recerca del Regne.
Que aquest sigui l'inici de molts altres Fòrums, sempre en la caminhada que fem junts per les causes del Regne. Sigui on sigui em tindreu al vostre costat. Units i fidels a l'Evangeli de Jesús.
Una forta abraçada ben casolana i propera, des de l'Araguaia al Llobregat. Sempre, junts, en la recerca del Regne. Us tinc ben presents. Gràcies a tots ia totes! Sempre vostre!

Missatge de Loris Capovilla, secretari de Joan XXIII, als participants al fòrum

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.