Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, ha estat nomenat aquest divendres nou bisbe de Mallorca. Salinas era bisbe de Tortosa des del 1997, on va succeir Lluís Martínez Sistach. Nascut a València el 1948, Salinas havia estat abans bisbe d’Eivissa, i el 2007, durant poc més d’un any, va compaginar el càrrec de bisbe de Tortosa amb el d’administrador apostòlic de Lleida. Mallorca estava vacant des del juliol quan el bisbe Jesús Murgui va ser traslladat a Alacant.

Amb 64 anys, Salinas afronta a Mallorca un episcopat durant els propers deu anys. La diòcesis de Mallorca està integrada a la província eclesiàstica de València, juntament amb la resta de diòcesis valencianes i balears (Oriola-Alacant, Sogorb-Castelló, Menorca i Eivissa). Actualment, els tres bisbes de les Illes són valencians.

Salinas continuarà com administrador apostòlic de Tortosa fins que es faci efectiva la seva entrada a Mallorca. Si se segueix el procediment habitual, el sucessor del bisbe de Tortosa s'hauria de decidir durant els propers mesos. Amb la marxa de Salinas de Catalunya, la Santa Seu tindrà pendents dos nomenaments en territori català, el de Tortosa i el relleu de Barcelona, tot i que aquest últim pot trigar encara dos anys com és habitual en les seus cardenalicies. Salinas era un dels tres bisbes valencians que actualment ocupen una diòcesi catalana.  

Gran part de la trajectòria pastoral de Xavier Salinas ha estat a la diòcesi de València, on va ser ordenat el 1974. Alla va ser prefecte d'estudis del Seminari Menor de Xàtiva, consiliari diocesà del Moviment Júnior d'AC, delegat diocesà de Catequesi, i va ser nomenat vicari episcopal per l’arquebisbe Roca Cabanellas.

Com a bisbe d’Eivissa des del 1992 i després de Tortosa ha mantingut sempre els lligams amb València, ja que Tortosa és la única seu catalana que té una part del territori dins del País Valencià, a la zona dels Ports i El Maestrat. Salinas va ser també administrador apostòlic de Lleida quan la Santa Seu va acceptar la renuncia del bisbe Francesc Xavier Ciuraneta. Durant el seu mandat, i en una situació d’interinitat, la nunciatura va promoure un acord entre Lleida i Barbastre per acabar el litigi sobre les obres de la Franja. Salinas va ser el primer responsable de la seu lleidatana que va signar un document reconeixent que el titular de les obres era Barbastre i que el trasllat es podia fer sense problemes en 30 dies. Cinc anys després, el conflicte està en el mateix punt perquè l’acord no respectava la Llei de Patrimoni Cultural i el bisbe Piris no ha pogut respondre d’un acord impossible d’executar.

Salinas és especialista en catequesi i doctor en Ciències de l'Educació a la Pontifícia Universitat Salesiana de Roma. Autor de diversos llibres i materials sobre catequesi, ha tingut responsabilitats en la Conferència Episcopal Tarraconense com a Bisbe-President del Secretariat Interdiocesà de Catequesi i d'Ensenyament, i a la Conferència Episcopal Espanyola com a vicepresident de la Comissió Episcopal d'Ensenyament i Catequesi, i president de la Subcomissió de Catequesi. El passat 23 d’octubre de 2012 va ser nomenar membre del Consell Internacional per a la Catequesi, organisme consultiu vinculat al Pontifici Consell per a la Nova Evangelització de la Santa Seu.

En la web del bisbat de Tortosa el bisbe Salinas manifesta “la seva gratitud al Senyor pel temps que li ha permès desenvolupar la seva missió en aquesta entranyable Diòcesis de Tortosa, que sempre durà al cor. El senyor Bisbe expressa a tots el seu agraïment, i demana perdó per les seves limitacions. Un reconeixement particular a tot el presbiteri diocesà i als diaques permanents, així com a les monges contemplatives i a les consagrades de vida apostòlica, als laics que participen en la missió evangelitzadora, tant en el camp de l’educació de la fe com en el servei de la caritat”.