Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El bisbe Pere Casaldàliga ha hagut de sortir del Sâo Fèlix d’Araguaya després de les amenaces de mort que ha rebut les darreres setmanes per defensar el retorn de la terra als indignes. Afectat greument pel Parkinson, divendres va ser traslladat amb una avioneta a uns 1.000 quilometres de Sâo Fèlix. No és la primera vegada que és amenaçat i alguns dels seus col·laboradors van ser assassinats, però ara ha hagut de prendre aquesta dedició per primera vegada des que fa 40 anys va ser nomenat bisbe al Brasil.

Tot i que la seva jubilació episcopal el 2005 i la seva minvada salut, Casaldàliga ha continuat fent-se portaveu dels drets dels indígenes. Des del Brasil, diverses entitats estan donat suport al bisbe Casaldàliga davant les amenaces rebudes i li reconeixen “la seva acció en defensa dels interessos dels més pobres, els pobles indígenes, els posseiros i els peons”.  Amb 84 anys, el bisbe ha fet una vegada més de portaveu del dret a la terra de les comunitats indígenes davant l’amenaça d’expulsió que viuen ara les indis xavantes.

L’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, que li dóna suport des de Catalunya, també ha fet públic un comunicat.

Comunicat de suport al bisbe Pere Casaldàliga i de denuncia a les amenaces que atempten a la seva vida,  per  defensar la “causa indígena”

Degut a les amenaces que esta rebent el Bisbe Pere Casaldàliga de Sâo Félix d’Araguaia (Brasil), pel seu posicionament a favor del retorn de les terres indígenes Marâiwatsédé als Xavantes.

I degut al clima de violència creixent a la zona, al acostar-se les dates d’aquest més de desembre en que, els terratinents i els colons que van ocupar les terres,  seran desallotjats per donar compliment a l’ordre ministerial que des de fa 20 anys està pendent de compliment.

El Bisbe Pere, ha estat aconsellat  per la Policia Federal a sortir de Sâo Félix do Araguaia,  per donar compliment al mandat de salvaguarda de la seva vida, degut a les repetides amenaces que està rebent.

Aquest mateix matí el Bisbe Pere ha sortit en avió, escoltat per la policia.

Fem aquesta denuncia a la societat, als Moviments solidaris i a la Comunitat Internacional perquè vetlli, perquè sigui reconegut internacionalment el Dret Indígena de la terra, i es salvaguardi i es supervisi el retorn de la terra Xavante.

Ens sentim plenament identificats amb la defensa que des de sempre ha fet el Bisbe Pere i  la Prelazia de Sâo Félix de la "causa indígena", i apostem per l’acció pacifica de la justícia en aquesta causa local que ens afecta globalment.

Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga. Barcelona-Catalunya.