Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat/ CR) El pare Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat, ha estat elegit degà-president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma (PIL), i nomenat un cop rebut el vistiplau de la Congregació de l’Educació Catòlica del Vaticà.

Jordi-Agustí Piqué es converteix en el primer català que ocupa aquesta responsabilitat dins d’aquesta institució acadèmica, que depèn de la Confederació Benedictina, amb seu a l’abadia de Sant Anselm (Roma). Un altre monjo de Montserrat, el pare Manuel Nin, és el rector del Pontifici Col·legi Grec de Roma des de 1999, centre que està confiat des de l’any 1897 per decisió del papa Lleó XIII als monjos benedictins.

 

Piqué és professor superior d’orgue instrument i de solfeig i doctor en Teologia Dogmàtica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Del 1997 al 2001 va ser Mestre de Capella i director de l’Escolania de Montserrat, etapa en la que l’Escolania va efectuar múltiples concerts i gires internacionals. Com a concertista d’orgue també ha actuat a diversos països. Fins ara era professor associat del Pontificio Istituto Liturgico (PIL) de Roma.

 

Aquest nova responsabilitat del benedictí Jordi-Agustí Piqué, continua la presència de catalans rellevants en l’àmbit musical a Roma, just un any després de la jubilació de sacerdot Valentí Miserachs com a president del Pontifici Institut de Música Sacra.

 

Aquest nomenament és el resultat de l’elecció que es va dur a terme el dia 15 de novembre per part del claustre de professors i dels representants dels alumnes del centre. El càrrec de degà del Pontifici Institut Litúrgic, centre acadèmic on s’imparteixen estudis de llicenciatura i de doctorat en Litúrgia a alumnes de tot el món, és per a quatre anys.

 

 

L’acte acadèmic de traspàs de poders entre el degà-president sortint, el professor Ephrem Carr OSB i el nou degà-president del PIL (Pontifici Institut de Litúrgia) tindrà lloc aquest divendres a l’Aula Capitular de l’Abadia de Sant Anselm de Roma.

 

Jordi-Agustí Piqué i Collado

 

Fill de Mollerussa, Jordi-Agustí Piqué va néixer a Lleida l’any 1963. Va entrar al monestir de Montserrat l’any 1990 i va professar solemnement el 17 de desembre de 1995. El 8 de desembre de 2006 va ser ordenat prevere. Va obtenir el Premi d’Honor de Fi de Grau Superior d’Orgue. És professor superior d’aquest instrument i de solfeig.

 

És Doctor en Teologia Dogmàtica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma amb la Tesi: Teología y música: una contribución dialéctico-trascendental sobre la sacramentalidad de la percepción estética del Misterio. Agustín, Balthasar, Sequeri; Victoria, Schönberg, Messiaen. (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Scripta et Documenta 73. Montserrat, 2006).

 

L’any 1997 va ser nomenat Mestre de Capella i Director de l’Escolania de Montserrat, càrrec que va exercir fins l’any 2001. Va crear i dirigir la Capella de Música i la Capella de Música Instrumental de Montserrat. Durant la seva direcció, l’Escolania va efectuar múltiples concerts per Catalunya i per l’Estat espanyol, com també gires per Alemanya, França i Japó. D’aquest període són també dos enregistraments en CD. Del 2006 fins al setembre de 2011 va exercir el càrrec de Secretari del P. Abat Josep M. Soler. Com a concertista d’orgue ha actuat a Catalunya, Espanya, França, Suïssa, Itàlia, Àustria, Alemanya, Hongria, Polònia i Corea del Sud.

 

Ha publicat diverses composicions musicals (Quartets Romans Op. 23, Universitat de Lleida, 2004) i nombrosos articles: «Psallite Sapienter. Das Kloster als Ort musikalischen Einklangs», Erbe und Auftrag 82 (2006) 374-382. Id., «Livre du Saint Sacrement. Eucharistie als Manifestation von Erfahrung und Transzendenz», en Musik des Unsichtbaren. Der Komponist Olivier Messiaen (1908-1992) am Schnittpunkt von Theologie und Musik, Ed. Michaela Christine Hastetter, EOS Verlag, St. Ottilien 2008, pp.104-125. Id., «L’attimo fuggente/sfuggente: L’universo sacramentale della musica. Dalla forma estetica all’evento empatico» in Il Corpo del Logos. Pensiero estetico e teologia cristiana, ed. P. Sequeri, Glossa, Milano 2009, pp.179-195. Id., «La música en los monasterios: alabanza a Dios y acogida/diálogo con los hombres y mujeres. La experiencia estética del Misterio», in Church, Society and Monasticism, ed. E. López-Tello – B. Selen Zorzi, Studia Anselmiana 146, Roma 2009, 283-315. Id., “Experiencia, empatía y conversión: una teología de la música como epifanía del Misterio”, Universidad de Navarra, Facultad de Teología, Pamplona, XXXI Simposio Internacional de Teología, Conversión Cristiana y Evangelización, Eunsa, Pamplona 2011, 119-126. Id., La llum del so. El nou orgue de Montserrat, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona 2011.

 

Actualment, compagina la composició amb nombroses conferències i concerts com a solista d’orgue. És professor a l’Studium Teologicum de Montserrat i, fins ara, professor associat del Pontificio Istituto Liturgico (PIL) de Roma i professor invitat de la Facultat de Teologia de Catalunya i del Centre Teològic Salesià Martí Codolar de Barcelona.