El llegat de Pancho Botey a la mexicana Missió de Chinillal

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

“Però us juro que estimo, amb un dolor serè i resignat, / el pedregar estèril / que treballen els pobres / les restes de tortilla del pobre / els fills dels pobres i els seus peus descalços”
Nadal 1974, Francesc Botey (Poblenou 1931, Maconí 1996)

(Àngels Doñate -Escola Pia) A tres hores i escaig de la Ciutat de Mèxic, per carretera, s’alça la Sierra Gorda a l’estat de Querétaro. Venint d’una de les urbs més massificades i contradictòries del món, topar-se amb aquella cadena de gegants muntanyencs desconcerta.

Quan t’hi endinses i et veus rodejat pels seus arbres frondosos i forts, aquell desconcert es transforma en una pau que ho va tenyint tot. El soroll de cotxes i màquines canvia pel del vent i dels ocells, el gris pel verd i el marró. Desapareixen els pals i fils de la llum i, sense ordre ni cap anunci, es descobreixen petits grups dispersos de cases, els ranchitos. Quan després de més d’una hora conduint per camins de terra (amb prou feines pistes de revolts robades al bosc i als penya-segats), s’arriba a la Missió de Chinillal, et sembla haver fet un viatge en el temps i no sols en l’espai. Casetes de planta baixa a mig construir permanentment, sense senyal de telefonia, cartells oxidats que anuncien productes passats de moda, tot just un parell de camionetes…

Si això és així en ple segle XXI, en un Mèxic amb autopistes, televisió per cable i wifi, com devia ser a l’inici de la dècada dels 70 quan l’escolapi català Francesc Botey va arribar per primera vegada a aquell racó sense nom que va esdevenir la seva llar i la seva tomba?

“Algú, potser un antic miner emigrat a la Ciutat de Mèxic, havia parlat a Pancho (Francesc Botey) d’unes comunitats de gent que es trobaven molt soles per aquesta banda de la serra, explotades, aïllades, que mai no havien tingut capellans ni capella però que s’anomenaven catòlics. Era una zona de mines de plata i de mercuri… Pancho va dir: Vull anar a veure’ls”, ens explica Roberto, que va arribar com a estudiant de Comunicació de la Universitat Iberoamericana per fer el seu treball de grau i que es va quedar set anys vivint en la Missió. “En aquells anys, encara vam conèixer algun ancià que parlava otomí. Actualment ja no el parla ningú”.

Qui sap d’on havia sortit, aquella gent dels ranchitos! Hi ha qui diu que són indis que per no treballar en les hisendes dels blancs s’escapaven a la muntanya i s’hi van anar perdent per viure més a prop de la seva essència. Es van anar perdent i encara avui, a les portes del 2020, continuen força oblidats.

La primera nit i moltes que la van seguir, els escolapis que van arribar a aquelles muntanyes van dormir en una cabana de bens. En els forats que hi havia per a menjadora hi van posar espelmes per tenir llum i recollien l’aigua de la pluja per a rentar-se i cuinar. Més tard ells mateixos i els qui els van seguir construirien cisternes que encara es fan servir, una cuina, lavabos, sales comunitàries... Tot el que els faltava en comoditats els sobrava en ànim, il·lusió i convenciment per la Missió: viure entre els pobres com un de tants, donar vida a l’Evangeli fora dels llibres.

Els sobrava també en alegria, sens dubte, perquè encara avui, si una es passeja per entre les diferents barraques de ciment que van construir a mesura de les necessitats i possibilitats que anaven apareixent (la petita capella de pedra, els pomerars o la biblioteca…), una pot intuir les rialles, les bromes i les esperances que van omplir aquell espai i que hi van romandre teixides com teles d’aranya gairebé  invisibles entre les mates i els troncs.

Així com les discussions filosòfiques, polítiques i teològiques, però també quotidianes, que van mantenir els membres de la comunitat que per més de 20 anys, va fer créixer  i va mantenir dempeus l’esperit de la Missió. Laics i religiosos, camperols i estudiants, homes i dones, van compartir un somni de dignitat, justícia i solidaritat.

Un somni que va tenir molts rostres i noms al llarg d’aquelles dècades i que algú ha anat escrivint en la paret de l’habitació que fa de modest museu amb records del Pare Pancho però també de la vida de la Missió, dels referents com Jaume Botey, Óscar Romero o Martin Luther King que els han guiat.

“La Missió va començar com un camp-missió per als joves i novicis escolapis, el desembre de 1971. Es tractava d’un equip mixt que incloïa també religioses i joves del barri Progreso Nacional de la capital, que visitava i treballava en aquest lloc inaccessible de l’Estat de Querétaro, en el qual hi viuen 6.000 habitants dispersos en un radi de 400 quilòmetres. El 1974 comença la Missió més establement i es va configurant una comunitat que serà el ferment evangelitzador d’aquella serralada. És una comunitat mixta formada per religiosos i religioses de diversos Instituts, camperols del lloc i cristians compromesos d’altres indrets. En l’interior d’aquella comunitat o enviats des d’ella als ranchitos de la zona, els escolapis exerceixen el seu ministeri sacerdotal i pedagògic en el camp de l’evangelització explícita i de la creació i orientació d’organitzacions de promoció humana que siguin llavor i expressió del Regne”, explicava el mateix Botey en un article recollit en el DENES (1990). L’escolapi afegia en aquell escrit que “en el si de la comunitat mixta s’eduquen agents de pastoral autòctons i la promoció social té en l’aspecte de la salut una xarxa d’agents que imparteixen educació sanitària; i deu grups cooperatius (apicultura, teixit a mà i a màquina, serradora, treball camperol en comú, molí de nixtamal, botigues de consum, serveis cooperatius) a part de la construcció de camins accessibles al transport rodat. Aquestes organitzacions educatives i econòmiques a temps parcial es complementen amb una educació secundària oberta” i amb organismes de formació i animació cooperativa com trobades, una revista o contactes amb cooperatives de l’exterior a través de SENEC AC.

D’aquells anys vénen les lluites camperoles, els talls de camins i les detencions, la creació d’associacions comunals o les reunions amb el govern per reclamar els seus drets. Al darrere d’aquests records, sempre apareix la figura d’aquells religiosos i dels laics que vivien amb ells, animant, acompanyant i sumant-s’hi.

La força i l’empenta del que passava en aquella petita Missió enmig de boscos contagiava la població de totes les comunitats properes, que van quedar enfortides i organitzades per seguir en aquest segle XXI per continuar treballant per les mateixes conquistes encara no aconseguides.

El 1996, un tràgic i absurd accident de cotxe va acabar amb la vida del pare Pancho, encara que no amb el seu esperit ni el de la Missió. El que podia haver-se convertit en un punt i final va ser un punt i a part perquè, sens dubte, el carisma havia quedat sembrat. 

Més de 40 anys després, la cabana de bens on van passar aquella primera nit els sacerdots, l’ocupen uns llits senzills amb mantes de colors, algunes motxilles de lluentons i llibretes oblidades. N’hi ha una altra de semblant, però sense peluixos ni flors sinó amb pòsters d’herois o de futbolistes. Durant el curs escolar, hi dormen nois i noies camperols de ranchitos aïllats per poder cursar la secundària a l’escola que Pancho, el també escolapi Pep Segalés, Roberto i altres van construir amb les seves pròpies mans. Actualment llueix acabada de pintar de color groc cridaner i lila, s’anomena Instituto Calasanz, i pertany al sistema públic rural mexicà. En Lole, mestre i antic director, va residir a la Missió mentre era un estudiant de preparatòria (batxillerat). Més tard es va graduar com a mestre i va viatjar a Europa. Des de fa 9 anys, resideix a la Missió com a responsable dels 14 nois que hi viuen durant el curs escolar.

No són els únics ocupants que mantenen viu l’esperit del Chinillal dia a dia: la Rosa es va traslladar a viure-hi per ajudar al Lole i per tenir cura de la Mele, “l’ama d’aquesta casa”. Fa 32 anys que el pare Pancho la va convidar a viure amb ells quan es va assabentar de la seva història. Filla d’una família que vivia a tocar del riu, era maltractada des de petita. D’adolescent, la van enviar a treballar a una casa. Allí en van abusar fins que va quedar embarassada i la van engegar al carrer. Anava malvivint quan va tenir la criatura. La Melencia Segura era i és una nena, avui amagada dins d’un cos d’ anciana. Fa tortillas, dóna menjar als conills, riu i juga, sempre seguida per “don perro”, un gos tot cor com ella.

Ells, la Juanita, l’Ascensión, el Polo, la seva dona i tants altres són la paret mestra que sosté en peu la Missió que un dia el pare Pancho va somniar per a ells. Amb pocs recursos però amb una fe que mou muntanyes, amb problemes però amb generositat i fidelitat, aquella comunitat de laics camperols batalla per un món més just, més acollidor, més fraternal… en aquell racó, en el seu racó. Continuen inspirats per l’escolapi, que va afirmar que “el resum de tota la meva vida és el Pare Nostre”.

Mantenen un consultori mèdic i un dentista obert a la comunitat, un taller de costura perquè les dones dels ranchitos puguin cosir roba per alleujar la seva economia, fan catequesi, organitzen celebracions… però mantenen alguna cosa molt més important: la lluita per la seva dignitat, pels seus drets i els seus somnis, que són els de molts. Amb les seves mans endurides i cansades, però també plenes d’amor i d’esperança, continuen fent real i present el Regne.

Escola Cristiana: “La sentència farà molt difícil tancar ferides i assolir consensos”

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) La Fundació Escola Cristiana de Catalunya –FECC– ha fet públic un comunicat en el que afirma “que la privació de llibertat farà molt difícil tancar ferides i assolir consensos que condueixin a la germanor, llibertat i pau que tots desitgem”.

En la nota publicada aquest migdia demanen que “de manera immediata s’iniciï un procés multilateral de diàleg polític i social que ens faciliti sortir d’aquest atzucac, faci recuperar l’estabilitat democràtica i institucional i condueixi a la concòrdia i a la pau social”.

També recorden que “volen continuar exercint la tasca formativa aspirant a proporcional la millor educació a les generacions que acollim en els nostres centres”.

COMUNICAT FUNDACIÓ ESCOLA CRISTIANA DE CATALUNYA

En els moments difícils que viurem els propers dies, que afectaran la societat catalana i tindran repercussió en les escoles, perquè les identitats diverses i les opcions polítiques diferents que es manifesten en el conjunt de la ciutadania i de les institucions, també les escolars, són totes elles legítimes i respectables, des de l’Escola Cristiana de Catalunya:

Renunciem a enfonsar-nos encara més en la sensació generada de frustració, cansament i desànim. Interpel·lem als nostres dirigents polítics i socials, a les institucions i a tota la ciutadania, a lluitar per la veritat, la justícia i el respecte, de forma activa i cívica, sense abandonar mai les eines de la democràcia ni la força de la pau.

Volem continuar exercint la nostra tasca formativa aspirant a proporcionar la millor educació a les generacions que acollim en els nostres centres. Com recull la LEC, aquesta aspiració es correspon amb la voluntat col·lectiva de fer de Catalunya un país pròsper, benestant i cohesionat, on tothom que hi viu pugui portar a terme lliurement el seu projecte vital. Volem proporcionar al nostre alumnat les eines per esdevenir constructor de consensos, amb prou discerniment com per saber transformar les situacions conflictives tot convertint-les en oportunitats respectuoses i constructives en el context de diversitat, pluralitat i complexitat en el qual vivim.

Reclamem a totes les institucions i partits polítics que actuïn amb generositat i seny. Que s’abandoni la judicialització de la situació que ha de retornar a l’àmbit polític que li és propi. I que tots, amb honestedat, equanimitat i capacitat d’autocrítica, ens allunyem de les situacions radicals.

No podem oblidar els qui han estat condemnats ni tampoc el dolor de les seves famílies. Com recull el comunicat de la Conferència Episcopal Tarraconense davant l’actual situació social i política, fet públic avui, “creiem també que l’assoliment d’un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei. En el discurs d’obertura del Concili Vaticà II, el Papa Sant Joan XXIII va afirmar que “és preferible fe servir el remei de la misericòrdia que no pas empunyar les armes de la severitat; i pensa que no és precisament condemnant [...] com cal atendre a les necessitats del nostre temps.” La privació de llibertat farà molt difícil tancar ferides i assolir consensos que condueixin a la germanor, llibertat i pau que tots desitgem. Que s’iniciï, doncs, de manera immediata un procés multilateral de diàleg polític i social que ens faciliti sortir d’aquest atzucac, ens faci recuperar l’estabilitat democràtica i institucional que permeti avançar cap a una solució justa, democràtica i duradora que condueixi a la concòrdia i a la pau social.

Ens comprometem a treballar conjuntament per fer renéixer, en un futur immediat, la llavor d’una bona convivència, una llavor que tots haurem de conrear des de les instàncies més representatives, o des del petit racó del nostre entorn, també des de l’aula i des de l’escola, per fer-nos lliures, ben avinguts i per poder-nos mirar als ulls amb serenor i sense recança.

Barcelona, 14 d’octubre de 2019

Els bisbes catalans aposten per “alguna cosa més que l’aplicació de la llei”

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) En un comunicat conjunt dels bisbes catalans, afirmen que “cal respectar la sentència” del Tribunal Suprem però asseguren “que l’assoliment d’un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei”.

La Conferència Episcopal Tarraconense ha fet públic poc després de la publicació de la sentència, un comunicat de dues pàgines en el que parlen de “temps en què entreveure solucions es fa difícil perquè es produeix un atrinxerament en les pròpies posicions” i en que “el diàleg esdevé fonamental”. També després de dos anys viscuts “amb la pena al cor pel que suposava per als presos i per a les seves famílies i amics”.

Els bisbes afirmen que “cal respectar la sentència emanada del poder judicial d’un Estat de dret, així com les eventuals decisions que puguin venir dels tribunals europeus”. Però afegeixen que “creiem també que l’assoliment d’un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei”.

Segons els bisbes, “Catalunya no és una societat violenta però constatem que en els darrers anys ha minvat la qualitat de la convivència per la via del refredament, de la ignorància o del menyspreu”.

En aquesta línia aposten per “la via de la misericòrdia per tal de desactivar la tensió acumulada” i reemprendre “un seriós camí de diàleg entre els governs espanyol i català que permeti anar trobant una solució política adequada”. Una situació imprescindible perquè “tot projecte humà se sosté sobre l’adhesió lliure i democràtica de les persones” i “la recerca comuna de solucions negociades”.

Aquest és el text del comunicat:

COMUNICAT DE LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL TARRACONENSE DAVANT L’ACTUAL SITUACIÓ SOCIAL I POLÍTICA

En aquests darrers temps, la situació social i política del nostre país ha esdevingut força complexa. Són temps en què entreveure solucions es fa difícil perquè es produeix un atrinxerament en les pròpies posicions, amb desqualificacions sovintejades de l’altre. Les raons queden sotmeses sovint als sentiments de cadascú. Això dificulta una mirada serena sobre la realitat. Fàcilment tothom se sent ofès: hi ha el perill que el greuge sigui l’actitud dominant.

Catalunya no és una societat violenta però constatem que en els darrers anys ha minvat la qualitat de la convivència per la via del refredament, de la ignorància o del menyspreu. Malgrat tot, la convivència és un bé preciós que cal salvaguardar: la persona és primer que la idea, la unitat preval sobre el conflicte, el tot per sobre de la part (cf. Papa Francesc, Evangelii gaudium, 222-237) i, per això, l’instrument essencial és la paraula i, per tant, el diàleg esdevé fonamental.

Com a pastors de l'Església que peregrina a Catalunya, volem oferir una mirada des de l'Evangeli de Jesucrist i constatem l’existència de sentiments diferenciats i, sovint, barrejats entre les identitats espanyola i catalana. Tal com han mostrat els esdeveniments dels darrers anys, particularment les diverses eleccions, aquests sentiments es concreten en un ventall ampli d’opcions polítiques. Aquestes opcions es manifesten de manera diversa sobre la situació de Catalunya en relació a l’Estat espanyol.

Els esdeveniments de l’any 2017 van comportar, entre d’altres coses, l’empresonament preventiu de nou persones, membres del Govern, càrrecs electes i dirigents socials catalans, i la sortida d’alguns altres a un país estranger. La presó preventiva ha durat gairebé dos anys, i l’hem viscuda amb la pena al cor pel que suposava per als presos i per a les seves famílies i amics. El judici dut a terme en el Tribunal Suprem durant aquest any 2019 i la posterior sentència, s’inscriuen en l’estat de coses que hem descrit anteriorment. El Tribunal ha dictat sentència i, encara que hi haguessin legítims recursos i es puguin fer valoracions distintes, cal respectar la sentència emanada del poder judicial d’un Estat de dret, així com les eventuals decisions que puguin venir dels tribunals europeus. En un estat democràtic, les lleis fonamentals que regulen el sistema polític i que han estat votades i aprovades pels ciutadans, constitueixen  un referent bàsic de l’ordenament social.

 Creiem també que l’assoliment d’un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei.  En el discurs d’obertura del Concili Vaticà II, el Papa sant Joan XXIII va afirmar que «és preferible fer servir el remei de la misericòrdia que no pas empunyar les armes de la severitat; i pensa que no és precisament condemnant […], com cal atendre a les necessitats del nostre temps». Poc més endavant  indica com els homes i dones d'avui «cada dia estan més convençuts que la dignitat de la persona i la seva deguda perfecció són uns valors essencials». (Al·locució Gaudet Mater Ecclesia, de l’11 d’octubre de 1962, núm. 7).

Per a poder viure això, és necessari, en primer lloc, que s'apliqui la via de la misericòrdia per tal de desactivar la tensió acumulada aquests darrers anys i retornar a l’únic camí possible: un seriós camí de diàleg entre els governs espanyol i català que permeti anar trobant una solució política adequada, sabent que dialogar significa renunciar en part al que un voldria per tal d’aproximar-se a l’altre i imaginar entre tots una solució satisfactòria.

En segon lloc, es tracta de retornar al poble el sentit de futur, de donar a les persones un horitzó que dissipi la sensació que no hi ha camins per on tirar. Tot projecte humà se sosté sobre l’adhesió lliure i democràtica de les persones. Cal convèncer i persuadir, cal el debat polític i social respectuós, cal l’intercanvi d’opinions i la recerca comuna de solucions negociades.

En tercer lloc, es tracta de construir una societat justa, solidària, respectuosa de la igualtat de les persones, propera als qui passen necessitat, que s’inscrigui en el món global i no es refugiï en un petit món local. La societat catalana ha de treure fora les grans energies que posseeix de creativitat i innovació, de proximitat als qui vénen de lluny, de foment de l’educació i del teixit cultural i associatiu que la caracteritza.

El Papa Francesc, en el missatge urbi et orbi del dia de Pasqua d’enguany (21 abril 2019), afirmava: «que davant els nombrosos sofriments del nostre temps, el Senyor de la vida no ens trobi freds ni indiferents. Que faci de nosaltres constructors de ponts i no de murs». I pregava perquè Jesús ressuscitat «obri els nostres cors» a les necessitats «dels indefensos, dels pobres, els sense feina, els marginats, els qui truquen a la nostra porta a la recerca de pa, d’un refugi o a la recerca de la seva dignitat».

Els Bisbes de Catalunya. 14 d’octubre de 2019

Entitats cristianes qüestionen una sentència que “és un pas endarrere per a la resolució del conflicte polític”

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Diverses entitats cristianes han fet pública una nota en la que afirmen que “aquesta sentència és un seriós pas endarrere per a la resolució del conflicte polític que afecta a Catalunya i posa en perill la convivència i la democràcia”. En aquest contingent se sumen “a iniciatives cíviques i pacífiques que expressin un rebuig a aquesta decisió judicial”.

La nota exposa que la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders socials i polítics catalans respon a “una indeguda aplicació de les lleis penals a fets que no són ni poden ser considerats delictius, imposant penes d’una gran crueltat”.

També expressen “la nostra profunda preocupació i decepció perquè les reiterades crides al diàleg dels darrers anys no hagin donat cap fruit”, i que no s’hagi avançat “pel camí del diàleg” que han demanat reiteradament els bisbes catalans.

Finalment, les entitats “reclamem a totes les institucions i partits polítics que posin fre a la judicialització d’aquesta situació i s’iniciï de manera urgent i immediata un procés multilateral de diàleg polític que permeti avançar cap a una resolució justa, democràtica i duradora”.

Aquest és el text del comunicat.

Entitats cristianes davant de la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders socials i polítics catalans

Les entitats cristianes sotasignades, davant la sentència del Tribunal Suprem que condemna a diferents líders socials i polítics catalans, volem expressar el següent:

1. Considerem que aquesta sentència és un greu atemptat als principis democràtics essencials de la nostra societat i una greu violació de drets humans dels afectats, tant per la indeguda aplicació de les lleis penals a fets que no són ni poden ser considerats delictius, imposant penes d’una gran crueltat, com per les vulneracions de les garanties processals comeses en el procediment, tal i com ha dictaminat el Grup de Treball sobre detencions arbitràries del Consell de Drets Humans les Nacions Unides i han denunciat múltiples ONG nacionals i internacionals de drets humans (Federació Internacional de Drets Humans, Euromed Rights,  Amnistia Internacional, Organització Mundial contra la Tortura, Federació Internacional de Cristians per l’Abolició de la Tortura, Front Line Defenders...)

2. Al nostre parer, aquesta sentència és un seriós pas endarrere per a la resolució del conflicte polític que afecta a Catalunya i posa en perill la convivència i la democràcia. Per això, com a entitats compromeses en el servei a la societat, ens sumarem a iniciatives cíviques i pacífiques que expressin un rebuig a aquesta decisió judicial. Així mateix, fem una crida a les institucions polítiques de l’Estat per tal que cerquin una solució jurídica que porti a l’excarceració de les persones injustament condemnades, que permeti afavorir un clima de diàleg per afrontar el conflicte polític existent.

3. Expressem la nostra profunda preocupació i decepció perquè les reiterades crides al diàleg dels darrers anys no hagin donat cap fruit. Lamentem que no hagi estat possible "avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau" (Nota de la Conferència Episcopal Tarraconense, 15 de maig de 2017).

4. Per tot això, reclamem a totes les institucions i partits polítics que posin fre a la judicialització d’aquesta situació i s’iniciï de manera urgent i immediata un procés multilateral de diàleg polític que permeti avançar cap a una resolució justa, democràtica i duradora d’aquest conflicte que porti a la concòrdia i la pau social (“És hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobament, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, memoriosa i sense exclusions”. Papa Francesc, Evangelii Gaudium, 239).

Barcelona, 14 d’octubre de 2019

Equips de la Pastoral Política i de la Comunicació

Escola Pia de Catalunya

Federació de Cristians de Catalunya

Fundació Educativa Cor de Maria

Fundació Educativa Dominiques de l’Anunciata del Pare Coll

Fundació Joan Maragall

Fundació Vedruna Catalunya Educació

Grup de Juristes Roda Ventura

Grup Sant Jordi

Justícia i Pau Catalunya

Lliga Mare de Déu de Montserrat

Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona

Altres associacions i fundacions també s'han expressat al respecte a les xarxes socials:

Dia:  Diumenge, 2 d'abril
Hora:  de 9:00 a 16:00
Lloc:  Escola Pia Sarrià. Barcelona
Organitza:  Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'alumnes de Catalunya
Intervindran a l'acte:  Francesc Torralba, Mag Lari, Joan Josep Omella, Meritxell Ruiz
Telèfon:  933 023 443
Escola Pia Sarrià
Immaculada, 25, 08017, Barcelona

Per saber-ne més

Festa

Trobada Familiar Escola Cristiana: FestAMPA

Festa de les AMPA de l'Escola Cristiana de Catalunya

Aspirem que la FestAMPA a la qual us convidem esdevingui aquest gran espai que aglutina i integra la comunitat educativa de l’Escola Cristiana de Catalunya. Res ens faria més il·lusió que trobar-hi mestres, pares i mares juntament amb els vostres fills i filles, d’una manera festiva i amb ganes de compartir. Volem que la FestAMPA reforci la nostra identitat i el nostre sentiment de pertinença a l’Escola Cristiana de Catalunya.

Volem que la FestAMPA sigui: alenada d’esperança i font d’autenticitat, somriure de complicitat i foc que encén els nostres cors, perquè creiem en l’educació impregnada de la passió que surt del cor, creiem en el compromís autèntic per fer créixer les nostres escoles, que només pot ser ferm des de la il·lusió de cadascú de nosaltres.

I això és el que volem encomanar: il·lusió, compromís i passió. No us la podeu perdre. Només us direm que el filòsof Francesc Torralba impartirà la ponència central i que el final de festa anirà a càrrec de… El Mag Lari!

Eucaristia presidida per l'arquebisbe Joan Josep Omella. Lliurament del premi al Compromís Educatiu al Xavier Melgarejo a tìtol postum, amb la consellera Meritxell Ruiz.

16 al 22 de maig de 2015

actualitat
 
Ds, 23/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Aquest divendres, 22 de maig, l'Institut Vedruna està de festa. Celebren el dia de la seva fundadora, Santa Joaquima de Vedruna, iniciadora de la primera congregació femenina a l'estat espanyol dedicada a l'ensenyament, i enguany ho fan amb un nou Projecte Marc de Pastoral sota el braç: Acompanyar la vida en les escoles Vedruna.
Ds, 23/05/2015
(Signes dels Temps) El bisbe emèrit de Girona Carles Soler Perdigó, creu que demanar una Conferència Episcopal Catalana “ara no és viable” i afegeix que “tal com estan les coses avui dia més val no meneallo. En aquest moment no ho veig convenient perquè penso que faríem un pas enrere”.
Ds, 23/05/2015
(Abadia de Montserrat) El pare Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i director de la revista Documents d’Església, ha escrit l’única biografia existent en català sobre l’arquebisbe Óscar Romero, que serà beatificat el pro
Ds, 23/05/2015
(Casa Amèrica) El proper dilluns s’inaugura a Casa Amèrica Catalunya l’exposició 'Pere Casaldàliga.
Ds, 23/05/2015
(Salesians) El salesià Joan Lluís Playà, delegat de l’Inspector a la zona nord de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora, que engloba els territoris de Catalunya, Andorra, Ciutadella i la provínc
Ds, 23/05/2015
(CR) En una entrevista a Ràdio Estel el president Artur Mas ha assegurat que creu "que l’església hauria d’estar, i crec que hi està, a favor del dret a decidir del poble de Catalunya".
Ds, 23/05/2015
(Jordi Llisterri / Laura Mor-CR) El cardenal Lluís Martínez Sistach transmet una visió positiva de la immigració. Però no amaga els problemes i denuncia que "Europa estem d'esquena a l'Àfrica" i que "s'han de buscar solucions atacant les causes: moltes d'aquestes persones no vindrien si tinguessin feina allà".
Ds, 23/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) "Sempre m’ha preocupat la recuperació de la memòria, i després de l’arribada de les despulles del cardenal a Tarragona hi mancaven els papers.
Ds, 23/05/2015
(CR) Segons publica aquest dimarts La Vanguardia, l’activisme de la benedictina Teresa Forcades i de la dominica Lucía Caram els està comportant viure un moment delicat de la seva vida eclesiàstica.
Ds, 23/05/2015
(Claretians) Aquest dissabte serà beatificat Òscar Romero, el bisbe que va ser assassinat a l’altar.
Ds, 23/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Més d'un miler de fidels del bisbat de Sant Feliu de Llobregat van tancar aquest diumenge a la tarda a Montserrat la celebració dels deu anys de la diòcesis.
Ds, 23/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Al llarg de l'any 2015 Taizé celebra el centenari del naixement del germà Roger i el 75è aniversari de la seva arribada al poblet francès l'agost de 1940.
Ds, 23/05/2015
(Radio Vaticana/CR) Música i catequesi, teologia i art, junts, per posar el focus de la bellesa de l'amor entre l'home i la dona, la família i els valors que evoquen aquesta realitat. Aquest és el projecte que s'iniciarà el 28 de maig a Barcelona, ​​titulat "El Gran Misteri.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 22/05/2015 | El Periódico
Dv, 22/05/2015 | El País
Dv, 22/05/2015 | El PuntAvui
Dv, 22/05/2015 | La Mañana
Dv, 22/05/2015 | Diari de Girona
Dv, 22/05/2015 | Regió7
Dij, 21/05/2015 | El Singular
Dij, 21/05/2015 | Ara
Dij, 21/05/2015 | Regió7
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 20/05/2015 | El Periódico
 
Dm, 19/05/2015 | La Vanguardia
Dm, 19/05/2015 | Catalunya Ràdio
Dm, 19/05/2015 | Ara
Dm, 19/05/2015 | Ara
Dll, 18/05/2015 | El País
Dg, 17/05/2015 | Diari d'Andorra
Dg, 17/05/2015 | Vilaweb
Ds, 16/05/2015 | Vatican Insider

més notícies

opinió
 
 
Roba estesa

Jo crec que els adversaris de Convergència no han de patir gaire per l'ús electoral de sor Lucía Caram que la coalició ha fet a última hora (una mica com Pujol feia amb els Chunguitos), coincidint amb l'anunci de la germana Teresa Forcades (activa aquests dies a favor de la candidata de Barcelona e...

 
Les homilies a Sant Felip Neri

Diumenge de Pentecosta. Cicle BBarcelona, 24 de maig de 2015 Parlar de l’Esperit Sant és parlar del que podem experimentar de Déu en nosaltres. L’Esperit és Déu actuant en la nostra vida: –la força –la llum –l’alè –la pau –el consol –el foc que podem experimentar en nosaltres i quin origen últim est...

 
Gerasa

Es respiren aires de confrontació (Mc 7,1-13). Fariseus i alguns mestres de la Llei observen que alguns deixebles de Jesús no observen certestradicions (rentar-se les mans ritualment abans de menjar, fer les ablucions en tornar del mercat, rentar vasos i gerros...). Fan una pregunta acusatòria a Jes...

 
Mirant el text

Els corintis sentien una especial fascinació per les experiències d'èxtasi, els estats de trànsit i fenòmens de possessió que es donaven en els temples pagans. Segurament. sovint se'n valien per endevinar el futur. Pau es sent preocupat per la possible confusió entre aquests tipus de fenòmens i les ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 20 de maig de 2015 La Família - 15. Educació. Avui, estimats germans i germanes, vull donar-vos la benvinguda perquè he vist entre vosaltres moltes famílies, bon dia a totes les famílies! Seguim reflexionant sobre la famíl...

 
Ventijol suau

    El cicle electoral ha començat. Les primeres votacions ens obliguen a una acció responsable: A qui votaré? És la pregunta obligada. Però el que jo els proposo és una pregunta més compromesa encara: A qui votaré des de la perspectiva de la meva fe? La fe és una experiència transformadora de la vi...

 
Betel. Arquitectura, Art i Religió

Que una obra religiosa sigui seleccionada a l'edició d'enguany dels premis FAD (Foment de les Arts Decoratives), tot i que no sigui finalista, d'entre 111 de les presentades en la categoria d'interiorisme, és un reconeixement civil destacat a la tasca i la reflexió professional que s'ha dut a terme ...

 
Laeto animo

Ja em perdonaran perquè ja sé que la comparativa és odiosa.  Però en aquests dies electorals hi ha anat pensant. Imaginem que en les properes eleccions CiU treu el 52% dels vots, ERC el 7%, el PSC o C's el 4,5%, i el PP o ICV l'1%, amb una participació del 67%. L'aprofundit anàlisis que ens ofe...

 
veure la fe
 
imatge
Dv, 22/05/2015
El programa "Signes dels Temps" de TV3 entrevista a Bàrbara Virgil, professora d'hebreu a la Facultat de Teologia de Catalunya. Clica aquest enllaç per veure el video.
imatge
Dij, 21/05/2015
 
més vídeos

9 al 15 de maig de 2015

actualitat
 
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR/L'Hospitalet de Llobregat) Som a l'Escola Sant Jaume, de la Fundació d’Escoles Parroquials. El coordinador de pastoral, el professor Jordi Mas, ha demanat a Justícia i Pau que parli sobre la pena de mort i la tortura a un grup de 2n de Batxillerat.
Ds, 16/05/2015
(Glòria Barrete –CR) "Joan Baptista va escoltar la teva veu, va escollir tornar-se pobre com els nens. Va deixar la seva casa, va deixar la seva gent. Va somriure i amb ell va somriure el cel".
Ds, 16/05/2015
(CR) El biblista català Agustí Borrell ha estat escollit Vicari General de l'Orde del Carmel Descalç. L’elecció l’han fet els membres del 91 Capítol General del Carmel Teresià que s'està celebrant a Àvila i que defineix les prioritats i els òrgans de governs d’aquest orde carmelita per als propers sis anys.
Ds, 16/05/2015
(CR) La Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna ha decidit atorgar el primer Premi Blanquerna Educació al pedagog Xavier Melgarejo. El premi es lliurarà el proper 28 de maig a la seu de la facultat.
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR) Pluja d'elogis i d'agraïments a l'il·lustrador, a l'editorial, als predecessors que van establir “el text”, a les associacions implicades en la divulgació bíblica, i fins i tot als lectors que donen sentit a la Bíblia de la Comunitat.
Ds, 16/05/2015
(Laura Mor –CR) Enguany la primavera dóna fe de l'esclat d'una nova moda: les curses i les caminades solidàries. Càritas, La Salle, Sant Joan de Déu, Salesians i Oxfam Intermón són algunes de les entitats socials que promouen l'esport amb valors per finançar els seus projectes. Però l'èxit de convocatòria no garanteix assolir objectius de mirada llarga.
Ds, 16/05/2015
(Glòria Barrete –CR) "Com són els arbres i com ho fan per aguantar-se drets?", ha preguntat Tomàs Molina, meteoròleg de TV3 i presentador del programa Espai Terra, a la vintena d'infants que l'escoltaven aquest dissabte a la Sagrada Família.
Ds, 16/05/2015
(Viqui Molins) Aquest diumenge els religiosos i religioses que vivim al Raval i al Poble Sec de Barcelona hem renovat conjuntament els nostre vots a la parròquia del Carme. Ha estat una iniciativa secundada per tots els religiosos i religioses del barri, com era d’esperar. I dic que era d’esperar perquè les coses no surten sinó és en un clima preparat.
Ds, 16/05/2015
(CR) Són moltes les organitzacions humanitàries que treballen al Nepal amb les persones afectades pel terratrèmol del passat 25 d'abril. I moltes també les institucions religioses que recullen fons per donar suport a aquesta tasca.
Ds, 16/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Alegria, esperança, missió, fraternitat, pregària, perifèria i profetisme. Són set aspectes a celebrar de la vida consagrada i que van posar com a testimoni personal set religiosos i religioses en l'acte central de celebració de l'Any de la Vida Consagrada a Catalunya.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 15/05/2015 | El Periòdic d'Andorra
Dij, 14/05/2015 | Vatican Insider
Dij, 14/05/2015 | Art Neutre
Dij, 14/05/2015 | El PuntAvui
Dij, 14/05/2015 | La Vanguardia
Dij, 14/05/2015 | El PuntAvui
Dij, 14/05/2015 | Diari de Tarragona
Dij, 14/05/2015 | Regió7
Dij, 14/05/2015 | El Periòdic d'Andorra
Dc, 13/05/2015 | Vatican Insider
Dc, 13/05/2015 | El Periódico
Dc, 13/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 13/05/2015 | EuropaPress
Dc, 13/05/2015 | El PuntAvui
Dc, 13/05/2015 | La Vanguardia
Dm, 12/05/2015 | FoixBlog
Dm, 12/05/2015 | La Vanguardia
Dll, 11/05/2015 | El PuntAvui
Dll, 11/05/2015 | Arquebisbat de Tarragona
Dg, 10/05/2015 | La Vanguardia

més notícies

opinió
 
 
Vita Moleskine

Proposo explicar el que és el fenomen d’Estat Islàmic en vàries notes a fi d’ordenar els judicis i valoracions d’aquesta complexa realitat que genera enorme preocupació en les democràcies d’Occident. La majoria de ciutadans occidentals comparteixen la idea de que Estat Islàmic és un grup terrorista ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la Plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 13 de maig de 2015 La Família - 14. Les tres paraules. Estimats germans i germanes, bon dia!   La catequesi d’avui és com la porta d’entrada d’una sèrie de reflexions sobre la vida de la família, la seva vida real, amb el...

 
Gerasa

Els guardes davant de les dones (Mt 28,1-15). La terra trepida i la pedra sepulcral rodola. Els guardes tremolen de por i es queden com morts. Les dones, en canvi, escolten el missatge de l’àngel, del missatger. Els treu la por (no tingueu por) i les posa en moviment (aneu-hi de seguida). Tot al con...

 
Mirant el text

El relat de l'Ascensió de Jesús, que es troba en el llibre dels Fets del Apòstols es llegeix tradicionalment, com és lògic, en la festivitat de l'Ascensió del Senyor (Ac 1,1-11). Quan les primeres comunitats cristianes varen encunyar un llenguatge per expressar la seva convicció que el Jesús, que ha...

 
El Bon Pastor

Tenia gana i em donareu de menjar, tenia set i em donàreu de beure, anava despullat i em vau vestir, foraster i em vàreu acollir... (Mt 25, 35-36)   Amb aquest fragment de l’Evangeli, fer-ne una consigna de vida des de l’experiència cristiana, en els dies d’avui, és tota una aventura. Pels nostre...

 
Ventijol suau

Aquests dies a Barcelona s’ha posat música i lletra a l’Esperança. O millor dit: El Festival de l’Esperança ha omplert Barcelona amb la seva música i amb la seva lletra. Amb la seva música, perquè, els dos dies que es va omplir de gom a gom, el Palau Sant Jordi, de la ciutat de Barcelona, va vibrar ...

 
Betel. Arquitectura, Art i Religió

Vet aquí una vegada una congregació religiosa que va fer una escola en un barri marginal a les afores de Barcelona. Com que no hi havia parròquia, la capella de l'escola acollia els serveis religiosos del barri. Més endavant, gran part de la gent del barri es va passar al culte protestant, va venir ...

 
L'Escola Cristiana

Ens hauria agradat obrir el fecc informa d’aquesta setmana amb el ressò de la magnifica 3a Jornada ‘Repensar el sentit de l’educació: les paraules’, celebrada el passat dimarts. Us remetem a la crònica de Catalunya Religió, que trobareu clicant sobre aquests paraules. També podríem parlar de la 13a ...

 
Educació en nous paradigmes

Equip de Pedagogia de La Salle Catalunya Ja fa temps que el telèfon mòbil ha canviat la seva funció bàsica, la de comunicar-se amb els altres, per convertir-se en una veritable eina multimèdia. En alguns casos amb una qualitat indiscutible, amb un equipament complet: càmera de fotos, de vídeo,  cent...

 
Pensa-t'ho bé!

Acabem de celebrar tot just la Diada del Primer de Maig, de la Festa del Treball, i hem de recordar que a primers d'aquesta setmana, el dilluns passat, els bisbes d'Espanya van fer públic un document, titulat 'Església, servidora dels pobres', en què manifestaven la seva preocupació per les conseqüè...

 
Visió positiva

Déu, si hi ets, manifesta’t d’alguna manera que pugui entendre. Crec que et necessito. La veritat és que desitjo de tot cor que estiguis a prop meu. Aquestes varen ser les paraules de la pregària de fa només una setmana, després que la Glòria m’expliqués la seva conversió. En pocs dies han passat ta...

 
veure la fe
 
imatge
Dv, 15/05/2015
Sor Lucia Caram ha inaugurat la Quinzena Solidària de Calella impartint una xerrada sobre drets humans.
imatge
Dm, 12/05/2015
Les Escoles Vedruna de Catalunya recorden algunes cites de Joaquima de Vedruna.
més vídeos

2 al 8 de maig de 2015

actualitat
 
Dll, 11/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) L'arquebisbe Jaume Pujol Balcells ha
Dll, 11/05/2015
(CR) La participació dels fidels; el cant; apropar-se i fer pedagogia entre els joves, i la dignitat de la celebració. Són quatre temes que va destacar l'abat Josep Maria Soler en la sessió que s'ha fet aquest dijous al vespre a Roma sobre el IV Congrés Litúrgic de Montserrat.
Dll, 11/05/2015
(David Casals –CR) Un jutjat del social de Barcelona ha reconegut per primera vegada el dret que té la viuda d'un pastor protestant a cobrar una pensió pública.
Dll, 11/05/2015
(Conferència Episcopal Tarraconense) Aquest dijous Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell i president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia -CIL- de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha presentat a la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagrament
Dll, 11/05/2015
(Escola Pia) Pi i Margall i Estanislau Figueras, presidents de la Primera República; Rius i Taulet, alcalde de Barcelona; Milà i Fontanals, Àngel Guimerà, Josep
Dll, 11/05/2015
(CR) Txad, Mèxic, Hongria, Tànger, Madagascar, Togo, Perú, Guatemala, República Dominicana... són alguns dels països on la vida religiosa amb presència a Catalunya té vincles i organitza camps de treball, amb estades de curta o llarga durada.
Dll, 11/05/2015
(CR) Les diverses entitats que agrupen els titulars de les escoles concertades –i entre elles les escoles cristianes– han sortit en defensa del model d’immersió lingüística. Un text que respon a la demanda judicial del Ministeri d’Educació perquè els pares puguin optar per un model lingüístic diferent.
Dll, 11/05/2015
(Laura Mor –CR) Aprendre, memòria, bellesa i esperança són les paraules que pedagogs, filòsofs i educadors han desgranat en la tercera jornada 'Repensar el sentit de l'educació', organitzada per La Salle Campus Barcelona (URL), la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna (URL) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
Dll, 11/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Si només votessin els catòlics guanyaria de llarg CiU i si només votessin els agnòstics ho faria ERC. Però el vot catòlic és el majoritari entre els votants d'aquestes opcions i de la majoria de partits. De fet, els catòlics són més actius a l'hora d'anar a votar que les altres creences.
Dll, 11/05/2015
(Laura Mor –CR) Aquest dilluns l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura ha reunit una quarantena de periodistes, responsables de comunicació d'entitats religioses i alguns dels seus líders en un seminari de debat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Dll, 11/05/2015
(David Casals-CR) No són els 'números 1' de la setmana a 'Los 40 Principales' ni tampoc actuaran a cap dels principals programes de televisió. Tot i això, omplen el Palau Sant Jordi -que pot arribar a reunir a més de 16.000 persones-, vora el qual hi ha aparcats gairebé una quarantena d'autobusos procedents de diversos punts de la geografia catalana.
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 8/05/2015 | Ara
Dij, 7/05/2015 | El País
Dij, 7/05/2015 | La Vanguardia
Dij, 7/05/2015 | Nació Digital
Dc, 6/05/2015 | El País
Dc, 6/05/2015 | La Vanguardia
Dc, 6/05/2015 | El PuntAvui
Dm, 5/05/2015 | Catalunya Ràdio
Dm, 5/05/2015 | Ara
Dm, 5/05/2015 | Nació Digital
Dm, 5/05/2015 | Diari de Tarragona
Dll, 4/05/2015 | El Periódico
Dll, 4/05/2015 | Segre
Dll, 4/05/2015 | Regió7
Dll, 4/05/2015 | Regió7
Dg, 3/05/2015 | Newd.va
Ds, 2/05/2015 | El Punt Avui
Ds, 2/05/2015 | El Punt Avui

més notícies

opinió
 
 
A la riba del Tíber

La cita és al centre d'una gran ciutat, però res de carrers impersonals replets dels megastores de Zara o de H&M. Estem parlant d'una metròpolis tan bella que no deixa mai de sorprendre: Roma. Deixem a l'esquena l'espectacle grandiós de les runes del Palatino que semblen fondre's sobre el Circo ...

 
Les homilies a Sant Felip Neri

6è diumenge de Pasqua. Cicle BBarcelona, 10 de maig de 2015 Les primeres generacions cristianes cuidaven molt l’alegria. Els hi semblava impossible viure d’una altra manera. Les cartes de Sant Pau que circulaven per les comunitats repetien una i altra vegada la invitació a “estar alegres en el Senyo...

 
Primum Vivere

(...) Volem que vinguin, perquè volem que vinguin perquè facin les feines que nosaltres ja no volem fer: cuidar persones grans, netejar-les, netejar els carrers, fer feines difícils i dures que són bàsiques per la cohesió de la societat i el seu desenvolupa...

 
Mirant el text

PENTACOSTA DELS PAGANS El capítol desè del llibre dels Fets del Apòstols està dedicat integrament a descriure la trobada de Pere amb el centurió pagà Corneli. La primera lectura d’aquest 6é diumenge de Pasqua en selecciona uns quants versets: arribada de Pere a casa de Corneli (vv.25-26);  primeres ...

 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 6 de maig de 2015 La Família - 13. Matrimoni (II) Estimats germans i germanes, bon dia! En el nostre camí de catequesi sobre la família avui parlaré directament de la bellesa del matrimoni cristià. Això no és senzillament...

 
Cristianisme i Justícia
per Cristianisme i Justícia a Cristianisme i Justícia

Cristianisme i Justícia. Fa algunes setmanes vam publicar un nou Quadern CJ escrit per Oscar Mateos, responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull). El quadern “De la «tragè...

 
Catalunya Franciscana

(Gna. Teresa Pujal) Clara d’Assís es troba i viu en el mateix món de Francesc: la Itàlia del segle XIII. Un món que està canviant en molts sentits, una societat feudal que va entrant en crisi i on es va obrint pas una nova classe social: la burgesia. Els canvis socials van acompanyats de canvis reli...

 
Colloquium Salutis

Davant la proximitat del curs universitari 2015-16 i el consegüent accés de nous estudiants s’han celebrat, per tot Catalunya, diverses fires per tal de presentar la corresponent oferta formativa. Al nostre país, sens dubte, la més reeixida per la seva amplitud temàtica, el nombre d’expositors i de ...

 
veure la fe
 
imatge
Dm, 5/05/2015
Cristianisme i Justícia va organitzar la conferència "Davant les eleccions municipals: drets humans i administració local"
imatge
Dll, 4/05/2015
El programa Ràdio Pati del Col·legi Padre Damián, entrevista a Sebastià Taltavull que va visitar al col·legi en la presentació del llibre "Compañeros de Jesús" de Fernando Cordero.
més vídeos

25 d'abril a l'1 de maig de 2015

actualitat
 
Dg, 3/05/2015
(Arquebisbat de Tarragona) El claustre de Sant Pau del Centre Tarraconense El Seminari ha acollit aquest dimecres la presentació oficial dels Estudis Superiors Internacional Tarraconense. L’acte ha estat presidit per l'arquebisb
Dg, 3/05/2015
(Pastoral Obrera de Barcelona) Aquest dijous la delegació diocesana de Barcelona de Pastoral Obrera celebrarà una vetlla de pregària en motiu del primer de maig.
Dg, 3/05/2015
(Glòria Barrete –CR) Cas 1: Raúl, té 19 anys, de nacionalitat hondurenya. Va ser detingut un dijous a la tarda i expulsat al seu país el dissabte al matí. Va ser detingut quan anava amb bicicleta a l'institut on estudiava a les tardes. El van parar al carrer i el van traslladar emmanillat als calabossos de comissaria.
Dg, 3/05/2015
(Laura Mor –CR) El proper dimarts Sant Joan de Déu dedicarà una jornada a treballar com l'espiritualitat pot garantir una atenció integral a la persona.
Dg, 3/05/2015
(Justícia i Pau Girona) L’Espai de Solidaritat de la Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona és l'escenari on s'han lliurat els premis del concurs de Microvídeos, una proposta inclosa en el Memorial conjunt a 
Dg, 3/05/2015
(CR) La llarga sèrie de moviments que des d'aquest dissabte va colpejar al Nepal i va devastar la part central del país –amb la més forta de magnitud de 7,9– deixa un saldo tràgic: prop de 3.700 morts confirmats fins al moment i al menys 6.800 ferits, segons informa l'Agència Info Salesiana
Dg, 3/05/2015
(Jordi Llisterri -CR) Una processó protagonitzada pels alumnes de l'institut de Llinars del Vallès ha obert el funeral que s'ha celebrat aquest dilluns a la Basílica de la Sagrada Família per les víctimes de la tragèdia aèria dels Alps d'ara fa un mes.
Dg, 3/05/2015
(Laura Mor –CR) Les entitats religioses de la ciutat de Barcelona fa deu anys que disposen d'un organisme públic que els assessora en la seva gestió diària i que busca garantir "la llibertat de consciència i dereligió".
Dg, 3/05/2015
(Maribel Pou –MCPCC/Sant Martí de Maldà) Aquest diumenge Sant Martí de Maldà ha acollit la 44a Jornada Nacional del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya, punt àlgid del treball fet al llarg del curs sobre 'Viure i comunicar la joia de l’Evangeli'.
Dg, 3/05/2015
(Xavier Costa –Salesians) Aquest dissabte la casa de les Salesianes de Sant Andreu ha acollit la Festa dels Esplais 2015, organitzada per la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, que engloba tant a Salesians com a Salesianes. A la trobada hi han pa
Dg, 3/05/2015
(Claretians) L’Associació Casal Claret de Vic ha estat reconeguda amb el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2015 “per ser un exemple admirable d’un treball solidari a favor de col·lectius febles i per desenvolupar projectes amb un alt contingut humanitari i social”. Ho ha anunciat aquest divendres Josep Maria Carril
Dg, 3/05/2015
(Escola Pia –Olot) Sota el lema Junts fem l'escola del futur, més de 500 educadors i educadores de l'Escola Pia d
Dg, 3/05/2015
(ESADE) Diversos gurus i experts en lideratge i espiritualitat han coincidit en el primer Congrés Internacional sobre Espiritualitat i Creativitat en el Management celebrat a ESADE, en què hem de traslladar l'espiritualitat a les organitzacions i escoles per fomentar la creativitat i la "humanització".
més notícies
recull de notícies
 
Dv, 1/05/2015 | El País
Dv, 1/05/2015 | Ara
Dv, 1/05/2015 | La Mañana
Dv, 1/05/2015 | Diari de Tarragona
Dv, 1/05/2015 | Diari de Girona
Dv, 1/05/2015 | El País
Dij, 30/04/2015 | FoixBlog
Dij, 30/04/2015 | La Vanguardia
Dij, 30/04/2015 | Consell Evangèlic de Catalunya
Dij, 30/04/2015 | El País
Dc, 29/04/2015 | La Vanguardia
Dc, 29/04/2015 | TV3
Dc, 29/04/2015 | El País
Dc, 29/04/2015 | Nació Digital
Dm, 28/04/2015 | Ara
Dm, 28/04/2015 | Ara
Dm, 28/04/2015 | ABC
Dm, 28/04/2015 | Ara
Dm, 28/04/2015 | La Vanguardia
Dm, 28/04/2015 | El PuntAvui
Dm, 28/04/2015 | El Periódico
Dm, 28/04/2015 | El PuntAvui
Dll, 27/04/2015 | TV3
Dll, 27/04/2015 | Diari de Tarragona
Dll, 27/04/2015 | Diari de Girona
Dll, 27/04/2015 | Regió7
Dll, 27/04/2015 | Diari de Tarragona
Dg, 26/04/2015 | Vilaweb
Ds, 25/04/2015 | Regió 7
Ds, 25/04/2015 | 324.cat

més notícies

opinió
 
 
Les homilies del papa Francesc

Audiència general del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 29 d'abril de 2015 Estimats germans i germanes, bon dia! La nostra reflexió sobre el designi originari de Déu sobre la parella home-dona, després d’haver considerat les dues narracions del Llibre del Gènesi, es dirigeix ar...

 
Catalunya Franciscana

(Fra Lluís Arrom) ¿Per què mor Jesús? ¿Per què el maten? ¿Quin és el sentit profund de la seva mort? Per introduir aquest tema, hi ha un text de l’evangeli de sant Joan 11, 47-52, en el qual el Sanedrí es reuneix, després de la resurrecció de Llàtzer i discuteixen què s’ha de fer amb Jesús. I allà, ...

 
L'Escola Cristiana

La Montserrat Alemany i Esteve, Carmelita de la Caritat Vedruna, va néixer a Sant Sadurní d’Anoia l’1 de novembre de 1928 en una família nombrosa, on va aprendre a viure l’estimació a l’Església i al país amb una fe compromesa en el treball de cada dia. I ara, després d’haver viscut intensament la P...

 
Visió positiva

(Mentre el cor calla després del darrer cant, la Mònica 03 a casa seva prega: “No sé si hi ets, però no puc més. Tot el dia aguantant i ara aquí, sola. Estic desfeta. Que fort. Que dur. No hi ha dret!! Som tants els que avui estem igual...”)          La Mònica 03 se sent absolutament sola i perduda....

 
Nou ardor

A primers de març, quan pràcticament ningú no s’ho esperava, el país es va despertar immers en una polèmica alarmant. Tots els mitjans es van veure obligats a fer-se’n ressò. Les circumstàncies ho requerien, i gairebé tothom va creure que podia dir-hi alguna cosa: alguns, en contra de no sabien què;...

 
Vita Moleskine

Els darrers dies s’ha obert una discreta polèmica sobre el funeral en memòria de les víctimes de l’accident de Germanwings el proper dilluns a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. La primera consideració a fer és sobre el caràcter d’aquesta cerimònia. Obvio plantejar la seva oportunitat, ...

 
veure la fe
 
imatge
Dc, 29/04/2015
Ariadna Oltra reflexiona, sobre estimar i l'amor, en el programa ".CAT", amb Hilari Raguer, que es va fer monjo de Montserrat quan tenia 26 anys.
imatge
Dm, 28/04/2015
Carles Sanmartín, delegat diocesà d'Acció Caritativa i Social, entrevista en el programa "De bat a bat" del bisbat de Lleida als germans maristes Perico Castañé i Enric Carrera.
més vídeos