Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals- CR) Què tenen en comú la islamofòbia i l'antisemitisme? Fins fa ben poc a Catalunya, ben poques coses, ja que un i altre fenomen eren abordats absolutament per separat.

La cosa ha donat un gir aquest curs, amb la posada en marxa d'una iniciativa pionera: el grup Salam Shalom Barcelona, que s'enmiralla amb un que ja existeix a Berlín.

La iniciativa pretén reunir en una mateixa taula a jueus, musulmans i també persones interessades. L'objectiu és demostrar que uns i altres poden arribar a punts de compromís i treballar junts a Europa en diferents projectes socials o de diàleg interreligiós, al marge de quina sigui la situació a Orient Mitjà i de com evolucioni l'històric conflicte entre israelians i palestins. Aquesta primavera, precisament, es compleixen 70 anys de la constitució de l'estat d'Israel, i de l'inici de la Nakba, que en català vol dir 'catàstrofe' o 'desastre'.

Verónica Sartore és traductora i va arribar a Barcelona l'any 2011 per desenvolupar un projecte universitari sobre religió i medi ambient, però li va agradar tant la ciutat que ja s'hi va quedar. És de mare alemanya i pare italià, i li apassiona el judaisme, la seva història i també com ha evolucionat al llarg de la història. "Per a nosaltres, l'important és ser ciutadans d'on vivim: Barcelona, Catalunya i Espanya; aquí hi ha molts jueus que no s'identifiquen amb Israel", i altres que sí que ho fan, explica.

Més enllà de les diferències entre creients i no creients, i entre els fidels de les diferents tradicions, Sartore creu que tots els europeus tenen un mateix repte. "No podem permetre que el desconeixement sigui instrumentalitzat pels populismes, que és el que està passant ara arreu del continent", conclou.

Projecte pioner a l'Estat

Salam Shalom és una iniciativa conjunta entre dues entitats que pretenen aproximar-se al nord d'Àfrica i a la tradició jueva des d'una perspectiva molt diferent a com ho fan les comunitats religioses que hi ha a Catalunya, i que va començar a caminar la passada tardor. "El nostre objectiu és ocombatre els desconeixements i els tòpics", explica el periodista i activista Zouhair El Hairan, secretari d'EuroÀrab, que cogestiona el projecte juntament amb Mozaika.

Salam Shalom ha organitzat un taller en el marc de la tercera edició del Fòrum que organitza anualment la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, on han assistit la comissionada d'Interculturalitat de l'Ajuntament de Barcelona, Lola López, i el secretari d'Immigració de la Generaliat, Oriol Amorós, s'han fet diferetnts tallers, un d'ell "sobre com abordar el tema del feminisme anant més enllà del tradicional debat sobre si s'sha de portar o no mocador", explica la doctorand en sociologia per la UAB i una de les participants, Rosa Martínez Cuadros.

"Maduresa" després del 17-A

Durant la jornada, la portaveu de la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Fatiha El Mouali, ha dit que els catalans han sabut reaccionar "amb maduresa" davant la comunitat musulmana arran dels atemptats de La Rambla del passat 17 d'agost, informa betevé.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.