Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) L’arquebisbe Joan-Enric Vives ha participat en la visita anual a Terra Santa de la Coordinadora de les Conferències episcopals per a l’Església a Terra Santa “Holy Land Coordination” (HLC) de l’11 al 16 de gener. Els bisbes participants han visitat diferents parròquies, famílies cristianes, centres assistencials, congregacions catòliques a Jerusalem, Ramal·lah i Gaza per a interessar-se per la seva tasca i mostrar el seu suport als cristians de Terra Santa.

L’arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives hi ha participat com a representat de la Conferència Episcopal Espanyola, juntament amb el director de l’Oficina d’Informació de la CEE, José Gabriel Vera.

La Coordinadora “Holy Land Coordination”, va ser establerta per suggeriment de la Santa Seu a finals dels anys 90 per tal d’oferir suport a les comunitats cristianes del País de Jesús. El pelegrinatge és un dels aspectes més interessants d’aquests encontres anuals. Bisbes d'Anglatera i Gal.les, Estats Units, Canadà, Itàlia, França, Bèlgica, Polònia, Àustria, Alemania, Espanya, Portugal, Islàndia i Països nòrdics i SudÀfrica, visiten les comunitats catòliques i participen diàriament en la litúrgia. Un altre punt d’interés és el coneixement que reben de les obres de desenvolupament i el suport a la tasca dels cristians a Terra Santa, i fomenten el diàleg amb membres de les comunitats locals i figures polítiques d’Israel i Palestina.

Des de Ramal·lah, a Palestina, han visitat els cristians catòlics de Gaza. Els cristians de Gaza, tot just 1.200, viuen en condicions difícils per la situació econòmica i política de l'entorn que té un 70% d'atur juvenil. La comunitat catòlica està formada per 117 persones. En ella hi ha tres comunitats religioses: les Missioneres de la Caritat, les Germanes del Rosari i les Religioses del Verbo Encarnado, que són ateses per dos sacerdots, un egipci i un argentí. Elles atenen una escola de primària, una escola bressol, un orfanat per a nens discapacitats i acaben d'estrenar un asil, gràcies a la col·laboració de Càritas i de nombrosos donatius particulars. Recentment, Càritas Jerusalem ha ampliat el centre mèdic amb el qual atenen tota la població i s'ha inaugurat el Centre de Preparació Educativa Sant Tomàs d'Aquino, dedicat a la formació integral de les persones que acaben els seus estudis universitaris.

Diumenge dia 12 de gener, festa del Baptisme del Senyor, els bisbes van celebrar l'Eucaristia en la què es va fer la renovació de les promeses baptismals. Aquesta renovació i l’àpat amb tots els cristians de la parròquia van ser els moments centrals de la visita. En el segon dia, dilluns 13 de gener, a Jerusalem, els bisbes de la HLC van concelebrar l’Eucaristia, que fou presidida per l’arquebisbe Pizzaballa -Administrador Apostòlic del Patriarcat llatí de Jerusalem- a la seu del Patriarcat. Posteriorment va tenir lloc la trobada amb les comunitats cristianes que treballen en l'àrea educativa de la joventut, a la Custòdia de Terra Santa. Els bisbes de la HLC van conèixer de primera mà el treball desenvolupat per promoure l'educació que permeti als cristians mantenir-se a Terra Santa, així com els esforços per mantenir una presència activa de la vida de l'Església.

Arran de la visita els bisbes han subscrit el següent comunicat.

No hem d’ignorar la veu de la gent de la Terra Santa

Cada any venim a conèixer i escoltar la gent de la Terra Santa. Ens inspira la seva resistència i la seva fe perseverant en una situació que segueix empitjorant.

En el seu recent i important missatge, els Bisbes Catòlics locals han lamentat el fracàs de la comunitat internacional per ajudar a aconseguir la justícia i la pau, aquí, en el lloc del naixement de Crist. Els nostres governs han de fer més per tal de complir amb les seves responsabilitats de defensar el dret internacional i protegir la dignitat humana. En alguns casos s’han convertit en còmplices actius dels mals del conflicte i de l’ocupació. Els Bisbes locals també han advertit que les persones s’enfronten a una major “evaporació de l’esperança d’una solució duradora”. Hem estat testimonis de primera mà d’aquesta realitat, particularment de com la construcció d’assentaments i el mur de separació estan destruint qualsevol possibilitat de l’existència amb pau de dos Estats.

En el seu mateix missatge, els Bisbes locals han fet notar que les condicions de vida esdevenen “cada vegada més insuportables”. Això és dolorosament clar a Cisjordània, on als nostres germans i germanes se’ls neguen fins i tot els drets bàsics, inclosa la llibertat de moviment. A Gaza, les decisions polítiques de totes les parts han donat com a resultat la creació d’una presó a l’aire lliure, els abusos contra els drets humans i una profunda crisi humanitària. Hem estat rebuts per famílies centrades ara en la supervivència diària i que veuen reduïdes les seves aspiracions a l’essencial, com l’electricitat i l’aigua potable.

En aquestes circumstàncies ens commou el sacrifici de germanes religioses, laics i sacerdots que s’estan acostant amb respecte als dos cantons per construir un futur millor per a tots. Ofereixen serveis vitals, especialment educació, oportunitats laborals i atenció a les persones més vulnerables. Donem gràcies pel seu testimoni.

Animem els cristians en els nostres propis països a pregar i donar suport a aquesta missió. El creixement dels pelegrinatges a Terra Santa és encoratjador i animem els qui hi vénen que s’assegurin que es donaran encontres amb les comunitats locals.

Al mateix temps implorem els nostres governs que ajudin a construir una nova solució política arrelada en la dignitat humana per a tots. Si bé això ha de ser determinat amb diàleg entre els pobles que viuen a la Terra Santa, existeix la necessitat urgent que els nostres països hi tinguin un paper: insistint en l’aplicació del dret internacional; seguint el lideratge de la Santa Seu en el reconeixement de l’Estat de Palestina; atenent les preocupacions d’Israel per la seguretat i el dret de tots a viure amb seguretat; rebutjant donar suport polític o econòmic als assentaments; i oposant-se decididament a qualsevol acte de violència o d’abús dels drets humans per part de tothom.

En donar aquests passos, la comunitat internacional pot solidaritzar-se significativament amb aquells Israelians i Palestins que es neguen a renunciar a la seva lluita no violenta per la justícia, la pau i els drets humans.

Preguem per la pau de Jerusalem.

Mons. Declan Lang (Responsable de la Coordinadora de Terra Santa), Anglaterra i Gal.les
Mons. Udo Bentz, Alemanya.
Mons. Timothy Broglio, Estats Units d’Amèrica.
Mons. Peter Bürcher, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.
Mons. Rodolfo Cetoloni, Itàlia.
Mons. Christopher Chessun, Església d’Anglaterra.
Mons. Richard Gagnon, Canadà.
Mons. William Kenney, Anglaterra i Gal.les.
Mons. Alan McGuckian, Irlanda.
Mons. William Nolan, Escòcia.
Mons. Marc Stenger, França.
Mons. Noel Treanor, Irlanda.
Mons. Joan-Enric Vives Sicilía, Espanya i Andorra.
Rv. Antonio Ammirati, Consell de Conferències Episcopals d’Europa.
Dr. Erwin Tanner, Suïssa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.