Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Ramon Bassas –CR) “Els arqueòlegs investigadors no solem fer vacances durant l’estiu. És quan sol fer bon temps per excavar i quan poden treballar a les excavacions els professors i alumnes universitaris. Jo estic mirant de fer-les cap a finals de setembre”, em diu Mateu Riera, doctor en història, professor a la Facultat Antoni Gaudí i a la UAB i coordinador dels cursos pràctics d’arqueologia cristiana que es fan a La basílica de Son Peretó de Manacor (Mallorca, Illes Balears), en tres tandes de sis dies entre l’agost i principis de setembre.

"És un jaciment molt important del qual està gairebé tot per descobrir. Només se’n coneix aproximadament un 1%, per això sempre estem cercant maneres d’allargar les excavacions. Abans, les campanyes d’excavació al jaciment solien ser de tres setmanes a l’any. Gràcies a aquests cursos són d’un mínim de sis i un any varen arribar a les vuit”, explica. Després de molta experiència docent i pràctica en arqueologia, i haver-ne escrit llibres i articles, és codirector de les excavacions de Son Peretó des de 2005 promogudes des del Museu d’Història de Manacor.

"Els cursos” —gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Manacor i l’Ateneu Universitari Sant Pacià, d’on penja la Facultat Antoni Gaudí— “estan pensats per a introduir als alumnes en el món de l’arqueologia en general i del cristianisme de les Balears fins al segle X dC”, diu Riera. S’adrecen a alumnes tant de Mallorca com de la resta d’Espanya o de l’estranger, els fan fer feines arqueològiques de camp als matins i de laboratori a les tardes. També hi ha sessions de teoria i una excursió arqueològica. Sembla estrany, però hi ha gent que va a l’agost a Mallorca a no fer vacances.

—Quin tipus d’alumne ve als cursos?

—El perfil més habitual és el d’estudiants universitaris o graduats en arqueologia, història, història de l’art, o àrees de coneixement relacionades. Però també s’accepten persones interessades en l’arqueologia d’altres camps formatius o altres professions.

—Què creu que se’n podran endur?

—Els cursos permeten donar a conèixer una part molt important del patrimoni històric de Manacor. A més, l’estada d’aquests alumnes també significa una font d’ingressos pel municipi. Per altra banda, de ben segur que serveix per a promocionar un turisme de qualitat, basat en la cultura i el patrimoni, però també en el gaudi de tot allò que ofereix Manacor.

—Expliqui’m una mica què és la basílica de Son Peretó

—Es tracta d’un indret que va estar en funcionament des del segle IV al segle VIII o IX dC, l’etapa més fosca de la història de les Illes Balears. Pensa que a Son Peretó hi ha l’única església mallorquina anterior al segle XIII visible actualment, així com el baptisteri més ben conservat. També s’hi poden contemplar dues piscines baptismals dels segles V i VI dC. Tot plegat fa que sigui l’assentament cristià d’època antiga més famós de l’illa de Mallorca. La visita es pot completar anant al Museu d’Història de Manacor, on podreu veure, entre d’altres, les peces més importants trobades a Son Peretó, d’entre les quals destaca la col·lecció de mosaics més gran de les Balears.

Amb la pandèmia han hagut de suspendre els cursos en anglès que feien fins aleshores, ara només són en català. El 2020 només van poder accedir-hi alumnes de Mallorca i aquest 2021 sembla que ja hi podran anar alumnes de fora de lilla. “Dependrà de com evolucioni la situació sanitària”, apunta, precabut.

—I l’any que ve?

—L’any que ve volem excavar una part totalment nova del jaciment. Ara com ara, només hem llevat el superficial i ja surten uns murs que prometen molt.

—Per què és important, aquesta activitat, pels que no som arqueòlegs ni afeccionats?

—Encara coneixem molt poc del cristianisme de les Balears dels segles IV a VIII dC. Dirigeixo dues excavacions que són cabdals per a millorar el seu coneixement: Son Peretó i el monestir de l’illa de Cabrera. Però avancem molt a poc a poc, ja que disposem d’un finançament molt limitat, sobretot a Cabrera. Ah, i tota ajuda serà benvinguda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.