Vés al contingut
Catalunya Religió

(Editorial Claret) L’Editorial Claret presenta les novetats editorials del mes de setembre, que posen el focus en l’espiritualitat marcada pel silenci i el Calendari Marià 2021.

L’Editorial Claret acaba de publicar L’Ermita. Espiritualitat del desert, un llibre de Dom Étienne Chenevière, nascut el 1906 a Gwitreg, la Bretanya. Va ingressar de ben jove al noviciat franciscà, però el 1930 va sol·licitar ser admès com a novici a l’abadia cistercenca de la Mare de Déu de la Trapa a Soligny, on va prendre el nom de Marie-Étienne. Va fer la professió solemne i més endavant va ser ordenat prevere.

El llibre ens parla d’espiritualitat, basada en el silenci i la meditació interior. Aquell silenci que ens possibilita assimilar el que vivim per guanyar en lucidesa i respondre amb més fondària. Som més presents allà on hem de ser. I això ens fa sentir disponibles, sense defugir el que es requereix de nosaltres. Presents, atents, oberts, diligents i, alhora, silenciats, pausats, serens.

L’aproximació a l’espiritualitat del desert, molt important en la vida cristiana, ens recorda que és justament allà, al desert, on ben sovint l’ànima pot acollir la més elevada inspiració. Tal i com ho recorden els contemplatius al primer sínode episcopal, si l’ermità “deixa el món”, no és que en deserti ni que deixi els seus germans; bé prou que hi segueix arrelat per tantes coses. La terra on és nat, amb tots els seus valors que ell hereta, i les preocupacions igual que les aspiracions que li pertanyen. És tot el contrari, per recollir-se més intensament, acostant-se a la font divina d’on brollen les forces que fan caminar el món, i per comprendre, sota aquesta llum, els grans destins de l’home.”

L’autor remarca que “no tothom, certament, pot o deu fer-se monjo o ermità. Però no hi ha cap cristià que pugui deixar de fer-se una ermita interior en la qual pugui trobar Déu”.

La traducció del llibre en català manté l’estil i les peculiaritats originals de l’autor: abundants mots en majúscula i nombrosíssimes citacions bíbliques.

Per altra banda, el Calendari Marià 2021 ja es pot comprar a diferents llibreries, entre elles la Claret.

La publicació està dedicada a les diferents Mares de Déu dels bisbats catalans, com per exemple la Mare de Déu de Núria (Queralbs-Ripollès), la Mare de Déu del Cor (Montblanc-Conca de Barberà), la Mare de Déu de la Gleva (Les Masies de Voltregà-Osona), entre d’altres. El calendari inclou imatges romàniques marianes i ressalta totes les festes marianes celebrades a Catalunya.

Cada imatge està acompanyada d’un breu fragment dels goigs d’aquesta Mare de Déu.

El calendari ofereix informació útil sobre el dia del mes, la setmana litúrgica, els diumenges i solemnitats i el santoral de cada dia. El seu format de 30,5 x 32,5 cm és ideal per penjar a la paret i disposa d’un espai en blanc cada dia que en facilita fer anotacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.