Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) "Quan negues el record de les dones, negues la seva presència". Això és el que passa en molts fragments de la Bíblia i que ha posat de relleu la biblista Núria Calduch-Benages en la seva reconeguda trajectòria acadèmica internacional. "Hi ha una història silenciada", afirmava una vegada més aquest dissabte en la presentació dels tres darrers llibres que ha publicat a Catalunya.

La Llibreria Paulines i Escola d'Animació Bíblica de Barcelona van organitzar la presentació d'Oberts a l'Esperança i Nascuts per a la joia, editats en català i en castellà pel CPL; i d'Escrits de Joventut, editat per Claret. Els dos primers recullen diversos escrits de divulgació bíblica publicats en el butlletí de l'Associació Bíblica de Catalunya. I el tercer són textos més vivencials de finals del anys 70 fins als 90 quan Núria Calduch, en acabar els estudis de filologia anglo-germànica, ingressa a la de la congregació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret.

El mateix dissabte Calduch també va protagonitzar una Jornada de Formació de la Unió de Religiosos de Catalunya al Col·legi Santa Dorotea de les Salesianes. Una concorreguda jornada sobre "Les dones al seguici de Jesús: textos, interpretacions, perspectives".

"Actualment és la dona biblista més important de l'Església catòlica". Ho explicava l'erudit biblista i filòleg de la Universitat de Girona Joan Ferrer en la presentació dels llibres. Calduch és doctora en Sagrada Escriptura pel Pontifici Institut Bíblic de Roma i va ser la segona dona en guanyar una càtedra a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma on fa classes actualment. El 2008 Benet XVI la va nomenar experta del Sínode dels bisbes sobre la Paraula de Déu i el 2014 Francesc la va escollir membre de la Pontifícia Comissió Bíblica. Fins llavors, aquesta comissió no havia comptat amb cap dona. I, des de fa uns mesos, forma part dels tretze membres de la Comissió d’estudi sobre el Diaconat de la Dona.

Aquest trajectòria internacional no l'ha allunyat mai de les seves arrels. I aquest tres nous llibres se sumen a altres obres publicades a Catalunya com El perfum de l'Evangeli: Jesús es troba amb les dones o La Paraula celebrada. Calduch va explicar que vol que siguin llibres "útils", pensats per a grups de catequesi, d'adults, d'aprofundiment bíblic.. "per a la gent que s'interessa per la Paraula de Deu i que vol aprendre". I hi ha "molta gent que vol aprendre". En el cas d'Escrits de Joventut, també transmeten aquesta passió bíblica, però més vivencial i retratant "totes les meves famílies", la biològica, la religiosa, i l'acadèmica.   

En la presentació Ferrer va explicar que Oberts a l'Esperança i Nascuts per a la joia formen part d'un tríptic que es completarà amb un tercer llibre. És fruït de la tasca divulgativa de l'Associació Bíblica de Catalunya i una mostra d"un treball seriós i científic internacional en el qual també és imprescindible que hi hagi persones que el sàpiguen donar a conèixer". I això Núria Calduch ho fa perquè "estima la Paraula de Déu".

Quique Fernández, coordinador de la Escola d'Animació Bíblica de Barcelona, va tancar l'acte animant a participar en la Setmana de la Bíblia que se celebrarà a finals d'aquest mes.