Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Sant Joan de Déu) Aquesta setmana s’ha presentat el projecte Vesta per oferir acompanyament a dones amb infants a càrrec i en situació de sensellar al Besòs. Una prova pilot amb importants elements d’innovació social impulsada per diferents ajuntaments del Besòs i amb la col·laboració d’entitats del tercer sector com Sant Joan de Déu-Serveis Socials de Barcelona o Càritas Diocesana de Barcelona.

Aquest projecte vol oferir una solució al sensellarisme femení que hi ha al Besòs, on és una problemàtica especialment invisibilitzada. Segons expliquen les entitats, amb aquest projecte es vol evitar que moltes dones acabin en formes d’habitatge insegur. VESTA vol ajudar dones amb fills i filles a càrrec que tenen moltes dificultats per a dur a terme les activitats del dia a dia i per la cura degut a la inestabilitat residencial.

Solució residencial

Des de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu expliquen que, el projecte Vesta, actua a partir de dos pilars. D’una banda el tractament de l’habitatge com un dret, oferint solució residencial a les persones participants. De l’altra l’acompanyament integral, incloent-hi l’àmbit laboral amb disseny i desenvolupament d’itineraris laborals molt personalitzats, posant en el centre les necessitats i els moments de les persones ateses, acompanyant-les vers la recuperació del mateix projecte vital.

Les entitats del tercer sector col·laboren entre elles des de diferents línies d’actuació. Juntament amb els ajuntaments consorciats i el Consorci del Besòs, la Fundació Mambré, amb entitats membres com Arrels Fundació, Assís Centre d’Acollida, Companyia de les Filles de la Caritat i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, posa els seus mitjans tècnics i recursos materials a l’abast del projecte. Assumint la responsabilitat de la formalització de contracte de l’habitatge, gestió de cobraments del lloguer i de l’adequació i del manteniment d’infraestructures. D’altra banda, Càritas Diocesana Barcelona dona suport especialment des del vessant d’atenció psicològica i gestions jurídiques a les mares i fills atesos.

Vesta neix amb la capacitat d’atendre un total de 30 persones per un període de 3 anys. En aquest període es vol de comprovar l’eficàcia dels elements d’innovació social i del treball compartit entre totes les institucions esmentades. Des de Consorci Besòs exposen que “s’intueix que serà d’interès poder replicar en altres àmbits territorials i estendre’s de manera més generalitzada al propi Besòs, incloent-hi altres agents en el seu desenvolupament”.

Un projecte de col·laboració

Els impulsors del projecte són els ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixac. Els alcaldes de les diferents localitats han assistit a la roda de premsa per a la presentació de la prova pilot. També s’hi ha fet presents les entitats del tercer sector que hi formen part com Càritas Barcelona, la Fundació Formació i Treball, la Fundació Mambre, Sant Joan de Déu-Serveis Socials i el Consorci del Besòs. Compta amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.