Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Obra social “la Caixa”) Darrere de cada porta s’hi amaguen diferents realitats. Amb l’objectiu de detectar possibles situacions de soledat en la gent gran, el programa “Sempre Acompanyats” ha llançat l’acció Truca a la porta. La Fundació ”la Caixa”, la Creu Roja i diversos ajuntaments de Catalunya han explicat el missatge de la campanya de sensibilització, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.

La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i destacar la tasca que fan les entitats que treballen al territori.

La campanya Truca a la porta estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics d’algunes de les ciutats catalanes en les que es desplega el programa: Girona, Tàrrega, Tortosa, Terrassa i Santa Coloma de Gramenet. 

 El programa “Sempre Acompanyats”

El programa “Sempre Acompanyats” contempla les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat per mitjà del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068.

Fins ara, el programa desplegat en 12 territoris d’Espanya ha atès més de 550 persones grans, ha fet un centenar d’activitats de sensibilització que han arribat a més de 15.000 persones, i compta amb la implicació de 150 voluntaris i més de 200 entitats.

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va fer en el marc del programa “Sempre Acompanyats” el 2018, que estimava un 39,8 % de soledat emocional i un 29,1 % de soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi fet per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació composta per dos volums: el primer, que planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat, recull diferents punts de vista de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia...); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada als diferents municipis del territori espanyol en què es desplega el programa “Sempre Acompanyats”.