Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) “Arriben notícies esgarrifadores”, explica Volodymir Kalabishka sobre la situació a Ucraïna. Prevere de ritu bizantí, es troba al capdavant de la comunitat ucraïnesa al bisbat de Vic. “Necessitem que tothom resi perquè això s'acabi i no es propagui més”, assegura en una entrevista publicada pel bisbat de Vic.

Kalabishka va néixer a Kalush, Ucraïna, i va ser ordenat sacerdot l'any 1999 a la ciutat d'Ivano-Frankivsk, capital de l'óblast. L'any 2006 va arribar a Vic juntament amb la seva esposa. Ara, sobre la situació a la seva ciutat explica: “Cada dues hores ens truquem amb familiars i amics per saber com estan”. La preocupació “és molt gran” perquè cada dia, com a mínim tres vegades, han de refugiar-se en soterranis i refugis perquè sona l'alarma que avisa dels bombardejos. A més, la ciutat de Kalabishka té un aeroport que pateix molts atacs.

El prevere explica que la comunitat ucraïnesa de la diòcesi de Vic “pateixen molt veient com tot es va destruint”. Un patiment que se suma al fet de saber com estan les seves famílies i amistats. Des d'Ucraïna arriba “la incertesa que es palpa a les ciutats, els perills constants, les amenaces del que poden trobar pel camí els qui marxen a refugiar-se”, entre d'altres.

A més de les pregàries, el prevere afirma que és important l'ajuda econòmica a través de Càritas perquè “no falti aliment i medicines”. Una ajuda que se suma a la que es fa a través de les xarxes i de manera personal per aconseguir material per a protegir “aquells que estan defensant el país”, diu.

Catalunya és el territori de l'Estat amb el nombre més gran d'ucraïnesos, en són prop de 25.000. A la diòcesi de Vic, la comunitat grecocatòlica compta amb unes tres-centes persones i l'eucaristia se centralitza a Sant Joan de Vilatorrada, tot i que periòdicament també se celebra a Igualada. De fet, la comunitat ucraïnesa de Sant Joan de Vilatorrada representa el 29,42% dels immigrants del bisbat de Vic. També hi ha part d'aquesta comunitat a Manresa, Igualada i Vic.

La comunitat de la diòcesi de Vic ha demanat ajuda humanitària per enviar cap a Ucraïna a través de bars gestionats per famílies ucraïneses.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.