Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara -CR "Volem que l'art sigui una manera d'aprendre". Aquest és l'objectiu que persegueixen les escoles FEDAC amb el seu projecte '+Art a les escoles', un seguit d'activitats artístiques a la Nau Bostik de Barcelona durant el mes de març. L'esdeveniment culmina amb el treball que els centres FEDAC han fet els darrers mesos i que lliga amb una iniciativa més àmplia per fer “que l’art entri a les escoles com a eix vertebrador”.

Es tracta d’un projecte transversal que pretén incorporar l’art en els diferents àmbits de l’educació. “Volem fugir de la idea que això només es pot fer a plàstica on sí que podem treballar la part més tècnica”, expliquen Sílvia Morilla i Juanjo Ramírez, comissaris de l'exposició que s'ha presentat aquest dilluns. El projecte també vol fomentar l’esperit crític dels infants “perquè puguin decidir què volen fer”.

En la presentació ha intervingut l’artista Siro López amb una perfomance en forma de dansa. S’ha dirigit als alumnes de l’escola FEDAC Manresa animant-los a ajudar als adults “a veure el món que volem”. “Teniu el poder d’ajudar-nos a generar il·lusió i esperança, us necessitem”, ha dit.

En la mateixa línia s’ha dirigit la conversa mantinguda amb la pedagoga i directora adjunta de la Càtedra de Neuroeducació, Anna Forés. López ha posat l’accent en una infància “que té la capacitat innata de denúncia amb preguntes que no poden respondre els adults”. Segons l’artista, la infància té “una sensibilitat increïble” que permet tenir més capacitat per “posar el dit a la llaga”.

Per entusiasmar en l’art, Siro López està convençut que pintar un quadre inclou a tota l'organització. “És un treball col·lectiu”, ha dit. Sobre això, ha expressat la revolució que suposa la creació col·lectiva. “Percebo que les escoles treballen en la col·lectivitat; és més complicat, però és molt necessari”, ha defensat.

També ha remarcat la importància de l’acompanyament de l’adult per “no caure en l’art com a disciplina”. Ha donat “un consell poderós” demanant que l’adult pinti i jugui amb els infants. “El major poder és estar enamorat de l’art i de transmetre’l”, ha assegurat.

Sobre el seu art, l’artista ha explicat la seva opció de pintar en materials per reciclar. Una opció que “arriba de casualitat” però que el fa “connectar amb l’abandó de la infància”.

En la presentació també hi ha hagut espai per parlar sobre el conflicte a Ucraïna. Siro López ha mostrat una obra que va pintar on apareixen infants ucraïnesos. “Una vegada més, la infància és víctima de les decisions polítiques i la naturalesa surt perdent”, ha dit.

"Ara el repte és continuar amb aquest treball"

‘+Art a les escoles’ és un esdeveniment artístic i humà organitzat per les 25 escoles FEDAC i obert a centres educatius d’arreu de Catalunya i a qualsevol persona interessada. Durant tot el mes de març, a la Nau Bostik de Barcelona, es proposa reflexionar sobre la situació dels llenguatges artístics en l’educació i enfortir-ne la presència en totes les etapes educatives.

La iniciativa compta amb l’exposició ‘Infància, Dona, Vellesa’ de Siro López; una mostra vinculada als Drets Humans. A través d’una quarantena d’obres realitzades sobre materials de rebuig, l’artista explica la vida de persones que ha conegut en els seus viatges.

Al costat de l’obra de López, també s’hi exposa una obra diferent de cada centre FEDAC. Així, cada escola ha organitzat un procés de creació artístic tenint com a referència l’obra de Siro López. Una obra per curs, per escola o per alumnes d’un mateix curs. Hi ha hagut diferents possibilitats amb diversos processos de votació per arribar a escollir-ne una.

Tot i això, el projecte convida a les escoles a muntar la seva pròpia exposició amb totes aquelles obres que no s’hagin triat per a l’esdeveniment ‘+Art a les escoles’.

L’exposició compta també amb un espai de taller escolar on s’hi poden fer fins a cinc activitats diferents entre les quals l’escola visitant ha de triar una. Els tallers se centren en la segona oportunitat dels materials.

Els comissaris de l’exposició ‘+Art a les escoles’ expliquen que l’esdeveniment és un inici del projecte més ampli que es plantegen. “Ara el repte és continuar amb aquest treball”, diuen. L’objectiu final i més ambiciós és “que l’art entri a les escoles com a eix vertebrador”. Per aconseguir-ho, expliquen que caldrà fer formacions, cursos i noves iniciatives com aquesta.

Jornades d’ART i activitats culturals

A més de les exposicions dels centres FEDAC i de Siro López, la iniciativa a la Nau Bostik comptarà amb un programa d’activitats artístiques i culturals gratuïtes per a tots els públics durant el mes de març. Els dijous a la tarda s’oferiran tallers d’expressió i d’emocions i els dissabtes al matí activitats familiars diverses. Tot plegat acabarà amb les ‘Jornades d’ART’ l’1 i 2 d’abril en què diversos ponents del món de l’educació i del sector cultural compartiran coneixements i experiències amb els assistents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.