Vés al contingut
2 Catalunya Religió dt. 17/05/2022
Galeria d'imatges

(Bisbat de Solsona) En el marc de la celebració de la Nit dels Museus, el Museu de Solsona ha inaugurat la nova museografia del conjunt de pintura mural de Sant Quirze de Pedret. En l'acte celebrat aquest dissabte hi ha estat present el bisbe de Solsona, Francesc Conesa

El projecte de remodelació ha consistit en una restauració de les pintures per tal de fer-ne una neteja i una fixació millorant la seva preservació i conservació. En segon lloc, s’ha portat a terme tot un projecte de digitalització en col·laboració amb el grup de recerca ARS PICTA, vinculat a la Universitat de Barcelona, i ViRVIG, vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Girona. El material obtingut permetrà visualitzar el conjunt com mai abans aconseguint, així, que el visitant tingui la imatge més aproximada possible a la que devia tenir l’espectador medieval.

També s’ha adequat la sala amb nous plafons informatius, expositors i un nou projecte d’il·luminació que la converteixen en una sala molt més accessible i actualitzada.

Una pintura mural incomparable en l'àmbit europeu

La sala on es troben les pintures preromàniques i romàniques provinents de l’església de Sant Quirze de Pedret, a Cercs, és la sala icona del Museu de Solsona. Es tracta d'un dels conjunts de pintura mural més excepcionals d’Europa, d’aquí que la seva renovació museogràfica sigui un projecte emblemàtic en la trajectòria del Museu. Aquest conjunt consta de les pintures de l’absis central –romàniques i preromàniques-, que es conserven al Museu de Solsona, i les de les dues absidioles laterals, que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El conjunt sencer constitueix una pintura mural incomparable en l’àmbit europeu per diferents motius. En primer lloc, perquè les dues pintures preromàniques s’erigeixen en exemple gairebé únic de pintura d’aquesta època, sent un clar exemple del que degué ser el primer programa decoratiu de l’església entorn de l’any 1000. Per altra banda, les segones pintures del segle XII tenen una gran qualitat artística i presenten un programa iconogràfic, l’Apocalipsi, que no té consemblants en la pintura mural romànica catalana.

L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de cultura, Natàlia Garriga; l'alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert; el director del departament de Coordinació Territorial de la Fundació “la Caixa”, Josep Ollé; i la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; entre altres autoritats i assistents.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta del darrer projecte executat dins el programa Romànic Obert, un projecte promogut per ambdues institucions amb l’objectiu de donar impuls a la restauració, millora i difusió de l’important llegat patrimonial que ha deixat el romànic català.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.