Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 15/02/2021

(CR) El Consorci del Museu de Lleida ha anunciat aquest dilluns que lliurarà les obres d’art al bisbat de Barbastre rodejat per les “contradiccions judicials”. Després que la Generalitat s’incorporés com a part en el litigi, el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) va allargar el termini per lliurar les obres art, fixada inicialment per al dilluns 15 de febrer, un cop la jutge “s’hagués pronunciat sobre les al·legacions” del govern català. Segon informa el Museu de Lleida, el mateix TSJA va emetre una nota en què es contradeia i afirmava que el lliurament de les obres no havia quedat suspès.

El Museu de Lleida ha lliurat una primera remesa de les obres d’art i denuncia que es troba en una situació d’indefensió davant aquestes contradiccions que “evidencien la instrumentalització del TSJA”.

El bisbe de Barbastre – Monzó, Ángel Pérez Pueyo, ha qualificat el dia d’avui com “històric” i ha recordat que moltes persones col·laboradores de la diòcesi han treballat al llarg de 25 anys per arribar a aquesta resolució judicial.

A continuació reproduïm íntegrament el comunicat del Museu de Lleida:

Relació dels fets:

 • El 17 de desembre de 2020, el jutge de Barbastre va dictar el lliurament de les obres pel 15 de febrer.
 • Davant d’aquesta sentència, el Consorci va formular al·legacions (29 de desembre de 2020) –encara sense resposta-, així com el bisbat de Lleida,i la Generalitat va interposar un recurs per ser-hi reconeguda com a part. El Consorci va acordar esperar resposta del jutge a aquestes peticions per prendre noves decisions.
 • Malgrat aquest acord, el Bisbat va emetre una carta al jutge comunicant la voluntat de procedir al lliurament de les obres.
 • Divendres 12 de febrer al matí, la jutgessa va notificar a la Generalitat l’acceptació de la seva intervenció en el procediment, donant-li un termini de 5 dies per fer-hi al·legacions (fins el 18 de febrer).
 • El mateix divendres 12 de febrer al matí, el TSJA va emetre una nota informativa sobre aquesta decisió d’admetre a la Generalitat com a part i afirmant que el termini per lliurar les obres s’establiria de nou un cop la jutge s’hagués pronunciat sobre les al·legacionsde la Generalitat.
 • Tot i així, al vespre, el mateix TSJA va emetre una ‘nota aclaratòria’ contradient l’anterior indicant que el termini d’entrega de les obres no havia quedat suspès.

 

A tal efecte, diumenge es va reunir el plenari del Consorci Museu de Lleida, que ha decidit comunicar: 

 • Fer notar la indefensió del consorci i de les administracions consorciades davant les notes informatives del TSJA.
 • Demanem l’aclariment de les contradiccions en les comunicacions judicials que fan relació a aquesta execució, encara en període d’al·legacions.
 • Mentre s’espera aquest aclariment i la resposta a les al·legacions formulades, el consorci ha aprovat, i tenint en compte que el Bisbat propietari de les obres ja ha comunicat la voluntat de lliurar les obres als òrgans judicials, entrar un escrit al jutjat de guàrdia anunciant que durant el dilluns 15 de febrer es procediria a lliurar al Museu Diocesà de Barbastre,una part de les obres que estan en dipòsit reconegut tant pel bisbat de Lleida com pel bisbat de Barbastre.
 • Els propers dies el consorci presentarà un pla de lliurament de la resta de les obres tot tenint en compte la resolució del concurs de manipulació, d’embalatge i trasllat de les obres per part de l’empresa adjudicatària del concurs convocat pel Museu de Lleida.
 • Denunciem i lamentem l’evident instrumentalització del TSJA, tenint en compte terminis establerts, les contradiccions no resoltes i la indefensió que això suposa per les administracions consorciades.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.