Vés al contingut
Catalunya Religió

(Moviment Laudato Si') No hi ha futur per al "greenwashing" de les empreses de combustibles fòssils i els governs que subvencionen la injustícia climàtica. Així ho ha fet pales el Moviment Laudato Si' en la declaració que ha fet pública instant els líders europeus a rebutjar l'Acta Complementària de Delegats de la Taxonomia del Clima. També demanen que s'elimini el gas i l'energia nuclear de la llista d'activitats ambientalment sostenibles.

La declaració sobre la Taxonomia de la UE destaca que més de 300 institucions catòliques han pres la decisió moral i ètica de desinvertir dels combustibles fòssils, unint-se a les més de 1.100 institucions que han desinvertit uns 40.000 milions de dòlars de la perjudicial indústria dels combustibles fòssils a la darrera dècada. La declaració també recorda que el Tractat de No Proliferació dels Combustibles Fòssils afirma que el món ja té un potencial d'energia renovable més que suficient per realitzar còmodament la transició per apartar-se dels combustibles fòssils i, alhora, ampliar l'accés a l'energia per a tots.

A més, la declaració argumenta que l'Acta Complementària de Delegats de la Taxonomia del Clima s'ha convertit en una eina de "greenwashing", emmarcant erròniament el gas dels combustibles fòssils i l'energia nuclear com a ambientalment sostenibles i no complint el seu propòsit d'ajudar les empreses a ser més respectuoses amb el clima i canviar les inversions a les energies renovables on més es necessiten.

En incloure el gas fòssil a la taxonomia, la Unió Europea no dona un senyal clar als inversors privats que han de deixar d'invertir en actius de gas fòssil i reorientar els fluxos financers cap a veritables inversions orientades al clima i que siguin compatibles amb els objectius climàtics de la UE per al 2030. La declaració es refereix al full de ruta de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) Net Zero per al 2050, que diu que no és possible realitzar noves inversions en combustibles fòssils per mantenir l'objectiu de l'Acord de París 1,5 que la UE pretén assolir per a 2030 i 2050.

Es demostra que l'energia nuclear és una font d'energia perillosa, bruta i cara. No cal que posar en risc les persones i la natura amb l'energia nuclear, mentre que, en canvi, podem utilitzar les energies renovables i el progrés tècnic. "És possible tornar a ampliar la mirada, i la llibertat humana és capaç de limitar la tècnica, orientar-la i col·locar-la al servei d'un altre tipus de progrés més sa, més humà, més social, més integral" (LS 112).

La declaració del Moviment Laudato Si' s'uneix a la crida profètica de Laudato Si' i a les múltiples veus que reclamen una transició energètica justa i verda, instant les institucions religioses europees a signar la declaració en què s'exigeix ​​que el Parlament i el Consell Europeu apliquin l'objectiu de l'estratègia de la UE Fit for 55, que pretén que el gas i l'energia nuclear no es presentin com a energies sostenibles en les inversions futures.

Sobre el Moviment Laudato Si’

El Moviment Laudato Si' està al servei de la família catòlica de tot el món per convertir la carta encíclica Laudato Si' del papa Francesc en accions a favor de la justícia climàtica i ecològica. Els esforços del Moviment Laudato Si' per construir un moviment comunitari es basen en els dons combinats de gairebé 800 organitzacions membres i milers de voluntaris locals que ajuden a portar el missatge de Laudato Si' a la vida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.