Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El proper dilluns 9 de desembre tindrà lloc a Barcelona la presentació oficial del projecte Mou la noviolència. Es tracta d’un projecte d’incidència social per a donar a conèixer i educar en la cultura de la noviolència impulsat pel Grup de Treball en Noviolència Cristiana del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, i que compta amb el suport de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau), l’Ajuntament de Barcelona, Espai Societat Oberta i NOVACT (International Institute for Nonviolent Action).

Una aposta pedagògica

Mou la noviolència és una aposta pedagògica per iniciar processos de transformació i estratègies no violentes davant dels conflictes que vivim i que són inherents a la condició humana. Es pot aplicar a conflictes de tot tipus, de l’àmbit familiar, veïnal, social, laboral, escolar o polític, entre d’altres. Ofereix materials i recursos organitzats en dotze unitats didàctiques que contenen un vídeo i propostes pràctiques per al treball. Estan adaptats a diversos trams d’edat. Permeten dinamitzar sessions i activitats de formació per tal d'afrontar i transformar els conflictes des de la perspectiva de la noviolència.

Tot el material és descarregable gratuïtament en català, castellà i anglès a moulanoviolencia.net, i manté una perspectiva aconfessional. Això el fa vàlid per a qualsevol grup que hi estigui interessat, amb independència de la seva condició, pensament o religió.

S’adreça especialment a professionals del món educatiu tant formal com no formal, organitzacions socials, entitats i ONG’s, col·lectius professionals, activistes, mediadors/es… el destinatari del material són les persones que seran encarregades de preparar i dinamitzar les sessions de treball i formació en noviolència amb la resta del grup.

Recursos pràctics i interactius

Entre els continguts s’hi pot trobar, per exemple, com funciona la violència i com desarmar-la, la importància de la creativitat i la transformació interior, o la necessitat de l’autocrítica i de buscar la visió més completa de la realitat per lluitar contra els fonamentalismes. Adverteix també dels errors més freqüents en intentar practicar la noviolència i dóna criteris a tenir en compte per portar a terme accions noviolentes, així com eines per gestionar la por, que és el que paralitza a la persona davant la violència.

El material també ajuda a fer-se conscient de la violència cultural heretada, i els mites, que, des de petits, ens han inculcat sobre la violència justiciera. Aborda la qüestió de les religions i la noviolència, així com la violència de gènere. Una de les unitats està dedicada al món educatiu, amb eines especialment adreçades a aquest àmbit, que donen claus sobre com treballar els possibles conflictes dins de l’escola.

Mou la noviolència ofereix també un recorregut al llarg de la història, amb experiències concretes que s’han portat a terme, tant pel que fa a grans conflictes d’àmbit internacional, com d’altres que fan referència a realitats quotidianes molt més properes, com la família o els veïns. El descobriment d’aquestes experiències aporta un coneixement i un aprenentatge que ha quedat sovint ocult, ja que tradicionalment s’ha explicat la història a través de les guerres, però no de la pau i la noviolència.

Tot això es desenvolupa a través d’activitats pràctiques i interactives, adaptades a diversos trams d’edat: jocs, debats, jocs de rol, cinefòrums, etc. Els responsables de la producció d’aquests continguts són persones especialitzades en la noviolència des de diferents àmbits de recerca i coneixement.

La noviolència

La noviolència (NV), aplicada fins el dia d’avui en els cinc continents i en les més diferents èpoques històriques, vol transformar creativament i pacífica els conflictes des d’un combat inclusiu, amb estratègies d’acció basades en l’estudi de les lògiques internes de la violència. Sorgeix de la convicció que ni la violència ni la fugida són respostes efectives per afrontar els conflictes, ja que, lluny de resoldre’ls, els multipliquen i els prolonguen.

El projecte Mou la noviolència ha nascut davant la preocupació per l'augment d’un discurs d'odi que s'estén en la nostra realitat social, política i econòmica; una realitat que ens ha dut a formes de vida de gran voracitat i agressió; desembocant en vies cada cop més subtils d'opressió: polítiques basades en el menyspreu del diferent, malabars borsaris amb els preus dels aliments més bàsics, abusos a través de lleis injustes que transformen crisis migratòries en drames humanitaris, violència masclista aparentment camuflada, etc.

El Grup de Treball en Noviolència Cristiana va néixer el 2018 dins del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, amb la voluntat d’estudiar, reflexionar i difondre la noviolència des de la seva arrel cristiana, per tal de contribuir a un debat profund i a la seva posada en pràctica. El seu treball es dirigeix als cristians i l’Església però també a tota la societat civil en general, siguin quins siguin els seus valors, creences o condicionants de tota mena, per capacitar les persones amb perspectives i eines noviolentes.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.