Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Lucia Montobbio-CR) Comença un nou cicle de cinema espiritual. La XVI mostra s'inicia el 15 de novembre i acaba el 30. Es projectaran 24 pel·lícules en 45 sales de 17 ciutats de Catalunya. A més a més, com a novetat, la iniciativa arriba a 4 centres educatius de justícia juvenil. Els organitzadors asseguren que el llenguatge audiovisual facilita l’acompanyament als joves reclosos. A partir dels fotogrames, es treballen valors. La setzena edició de la Mostra està organitzada, com els darrers anys, per la direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Centres penitenciaris i educatius de justícia juvenil

Des de 2016 des de la Mostra es treballar braç a braç amb la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Marcel·lí Joan, director d’Afers Religiosos, recorda que aquest és el tercer any que la mostra arriba a les presons. “És una experiència que valorem molt positivament, perquè ens hem adonat que a través dels llargmetratges, podem ajudar a la reinserció dels reclosos, enguany a les presons es projectarà "The Healer", que ve traduït com "El que importa de debò", de Pablo Arango. Al cinefòrum parlarem de la solidaritat, de la malaltia, de la immortalitat, de l’esperança.” A partir de les avaluacions positives recollides, l’organització ha volgut arribar als centres educatius de justícia juvenil, a la recerca d’un públic més jove. En quatre d’aquests centres, es projectarà "Déu Meu" però que t’hem fet, de Philp de Chauveron.

"Deú Meu" però que t’hem fet explica la història d’un matrimoni francès catòlic tradicional, que es troba que cadascuna de les seves quatre filles escull paralles de diferents religions. La primera escull un musulmà; la segona, un jueu; i la tercera, un budista; i esperen que la quarta es casi per l’Església. “És un film molt divertit que jo mateix he vist i recomano, un cant a la convivència, una pel·lícula útil per treballar els prejudicis, els estereotips, i adient pe adreçar-lo als joves reclosos, pensem que el treball que la mostra de cinema espiritual enceta amb ells pot tenir continuïtat, i pot ser beneficiós, tot i que ja sabem que parlar d’impacte a curt termini és difícil; és important continuar cultivant per recollir fruits a llarg termini”.

A més, els organitzadors de la mostra de cinema espiritual han elaborat una sèrie de materials pedagògics referits a la pel·lícula. Aquests dossiers s’han fet arribar als educadors per a què puguin treballar, abans i després de la projecció, amb els joves destinataris. “Volem afavorir el treball sobre la diversitat, el respecte, la convivència, la tolerància, la reconciliació, i prevenir possibles radicalitzacions”.

Altres públics joves

La mostra arriba a altres públics joves de forma específica. En concret, els alumnes de l’escola de Jesuïtes de Casp i de l’Institut Flos i Calçat rebran la visita de l’escriptor Màrius Serra. “L’escriptor guiarà, amb molta habilitat perquè en sap molt, els alumnes en un concurs d’enigmes basat en el vocabulari de les religions, a partir de pistes i endevinalles, amb una metodologia ludo-lingüística”. El concurs es diu "La paraula s’agrada" i presenta la realitat religiosa existent a Catalunya, a través de paraules concretes que s’utilitzen a les diferents religions, totes elles encabides en el Diccionari de religions i al Diccionari de les religions per a noies i nois de 10 a 14 anys, publicats per la Direcció General d’Afers Religiosos.

Per altra banda, la mostra s’acosta també als universitaris, celebrant una Trobada Internacional de Directors de Festivals de Cinema Espiritual, a la Facultat de Comunicació de la Universitat Blanquerna. Els directors conduiran el seminari: “European Cinema against Hate”.

Per a tothom

Tot i que la XVI mostra de cinema espiritual fa especial atenció al públic jove, val recordar que s’adreça a tothom. “En certa manera, també és per això que es diu així, mostra de cinema espiritual, i no mostra de cinema religiós, el concepte d’espiritualitat és més ampli que el que indica la paraula religió que podria ser més restrictiu. Esperem que el cartell de 24 pel·lícules pugui resultar interessant; igualment la retrospectiva que hem seleccionat, la del director Yasujirō Ozu” (Tòquio, 1903-1963), amb films sobre el budisme zen, plens d’influències de la cultura popular japonesa.”

Des de l’organització, s’agraeix especialment la implicació de Peio Sánchez, director de continguts de la Mostra; i Antonia Fernández, coordinadora de les projeccions, sales, debats de la mostra. També hi col·labora l’Ajuntament de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya, la Fundació Bancària “la Caixa”, Basílica de la Sagrada Família, Ágape i els cinemes Verdi, així com diversos ajuntaments, entitats culturals i religioses i universitats on es projectaran les pel·lícules i es faran els cinefòrums.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.