Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) El prevere de l’arxidiòcesi de Tarragona, Josep Gil i Ribas, acaba de publicar el llibre Memòries (Pagès Editors) a punt de complir els 93 anys d’edat. L’acte de presentació va tenir lloc el passat dijous al pati de la Casa Canals de Tarragona, i va comptar amb les intervencions de l’arquebisbe Joan Planellas, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; de l’exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; de Maribel Mathioux, directora de Càritas Interparroquial de Tarragona i participant del Club de joves fundat per Mn. Gil als anys seixanta; i de Carme VidalHuguet, de Pagès Editors.

Citant paraules del mateix autor, en aquesta publicació descriu "el que ara considero més rellevant de la meva biografia, fil per randa, posant l’accent en el molt que he rebut de les persones amb qui m’he trobat, que són moltes i molt diverses". Mn. Gil pretén que els lectors valorin críticament els fets i els mons que s’hi reflecteixen, des dels estralls de la guerra civil fins als efectes de la pandèmia del 2020, passant, entre d’altres, per la Roma de 1950, l’esclat cultural i teològic dels anys 1960 i la religiositat de Colòmbia.

Carod-Rovira, en la seva intervenció, va fer esment d’alguns dels passatges més rellevants que recull el llibre des de la seva infantesa fins el moment present així com de les persones que han configurat el seu pensament. De Mn. Gil va destacar la seva "obertura mental" i el seu "neguit per conèixer d’altres cultures i mirades sobre la vida i la quotidianitat". I va afegir: "Critica coses de la seva Església precisament perquè se l’estima".

També l’alcalde de la ciutat va ressaltar alguns trets de la personalitat de Mn. Gil com la seva catalanitat, la passió per la música i l’extraordinària cultura tot definint la seva prosa com a "segura, crítica, valenta i lliure".

En la presentació del llibre també es va recordar el Club de joves fundat per Mn. Josep Gil a Tarragona, a la dècada dels anys seixanta. Segons Maribel Mathioux, aleshores una jove participant d’aquest Club, "aquest projecte va representar un abans i un després per a la ciutat i va comptar amb el vistiplau del cardenal Arriba y Castro". "Mn. Gil va vetllar en tot moment per la formació social, religiosa i democràtica dels joves que hi participàvem", va dir Mathioux.

Arquebisbe Joan: "La seva teologia ha estat sempre en diàleg amb la vida mateixa de les persones"

L’arquebisbe Joan, en el seu parlament, va aplaudir la contribució acadèmica de Mn. Josep Gil al món teològic de Tarragona i de Catalunya "sempre de la mà d’iniciatives que van sorgir de la seva fecunditat intel·lectual, o bé que va protagonitzar o que va acollir com a seves i a les que es va bolcar amb el seu entusiasme".

També va voler ressaltar "la seva inesborrable vocació sacerdotal que, com diu en el mateix llibre, mai no ha volgut separar de la teologia, enteses, una i altra, com a part del seu servei ministerial". I va afegir: "La seva teologia ha estat sempre en diàleg amb la vida mateixa de les persones. I ha maldat, també, perquè la vida de les persones estigués oberta al transcendent, al misteri que al capdavall, dona sentit al que som i al que fem".

Com a cloenda, l’arquebisbe va adreçar-li aquestes paraules: "Gràcies, mossèn Gil, pel vostre llegat, pel vostre testimoniatge preclar i per aquest vostre darrer llibre, fins ara".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.