(Laura Mor –CR/Sant Boi del Llobregat) “Hi ha preguntes que no es fan per ser respostes, però sí per ser acompanyades”. I la mort és una d'elles. Així ho planteja Montse Esquerda, que és metge i dirigeix l'Institut Borja de Bioètica. En parla des de l'experiència i s'adreça a dos-cents professionals del sector sanitari, a qui l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu ha convidat a repensar quina preparació els cal per afrontar la mort.
Esquerda també és la delegada de l'equip de pastoral de la salut de la diòcesis de Lleida, on va fundar i presideix els grups d’acompanyament al dol. En aquesta entrevista en vídeo CatalunyaReligió.cat li ha preguntat per l'actitud de metges, infermers, educadors i treballadors socials davant de la mort. “En medicina l'eficiència és molt alta, som molt curatius, però això ens ha fet perdre l'acompanyament. I no es pot cuidar sense acompanyar. No es pot curar sense acompanyar”, defensa Esquerda.
Amb la mort arriben les preguntes: “El perquè nosaltres, perquè aquesta família, perquè moren nens, el perquè del patiment”. Després d'una colla d'anys d'acompanyament a famílies en situació de dol, Esquerda descriu un “moment clau” que consisteix en “passar del perquè al com em situo”. En concret, al “com em comprometo jo davant d'aquesta situació”. Un canvi, diu, que també han de fer els professionals.
El Parc Sanitari de Sant Joan de Déu va acollir dijous la jornada 'Estàs preparat? Cara a cara amb la mort', que organitza el Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa. Un espai formatiu per a la reflexió dels professionals i, en concret, per posar sobre la taula el tabú de la mort. Un tabú que, segons Esquerda, cal afrontar com a societat. “Hem anat perdent rituals, la mort està cada vegada més lluny i aquesta llunyania ens deixa molt més fràgils davant d'aquestes situacions”.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.