Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Va ser el rostre social de l’Església a les perifèries de Barcelona durant dècades. Sor Genoveva Masip va morir aquest dijous als 91 anys a Barcelona. Era religiosa Filla de la Caritat i va començar exercint de mestra a Barcelona i a Sabadell, però molt aviat es va despertar la seva vocació social. El funeral obert a tothom es farà dilluns 27 de juliol a les 20h. a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.

La gent del seu entorn la defineix com una persona que sempre atenia tothom, sense prejudici. Una dona de Déu, donada totalment als altres. El món de la droga, les presons, o les víctimes de la sida són alguns dels terrenys en què va ser pionera en l’atenció social. Una opció personal després la va concretar amb la creació l’Obra Social de Santa Lluïsa de Marillac, que actualment gestiona la seva congregació religiosa.

Des del anys 70 es apropar als presos de la Model i a les famílies de les barraques i coves de Montjuïc, de Can Tunis, i de la Mina. Un treball social mogut per l’Evangeli i dedicant sobretot hores a l’acompanyament personal dels exclosos. Més endavant, als anys 80, amb l’aparició de l’heroïna i de la sida, Sor Genoveva recorria els carrers del centre de Barcelona i de la Barceloneta per oferir un aixopluc als malalts de sida que no podien anar enlloc. Els ajudava a morir amb dignitat. Moltes d’aquestes iniciatives les realitzava amb el germà de La Salle Adrià Trescents, també un dels pioners en aquest camp.

Els darrers anys va rebre nombrosos premis de reconeixement a la seva trajectòria. El 1992 la Creu de Sant Jordi i la medalla Conesti; el premi Solidaritat de l’Institut de Drets Humans el 1997; el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Jaume I el 2004; el Premi Mn. Vidal i Aunós el 2010; i la medalla Carrasco i Formiguera el 2011.

Sor Genoveva Masip va néixer a Sabadell el dia 19 de novembre de 1923. Al 1944 va arribar a l’Hospital de San Fernando de Madrid, on durant tres mesos realitzà pràctiques sanitàries, vivint en Comunitat amb les Filles de la Caritat que atenien als malalts. Acabat aquell període de prova, va passar al seminari de Madrid, on va ser admesa com a membre de la Companyia el 20 d’octubre de 1944, a poc de fer els 21 anys.

L’any 1945 torna a Barcelona on va estudiar Magisteri i va exercir de professora al Patronato de Jesús Nazareno y la Virgen Milagrosa. Allà és on percep més directament la pobresa al seu entorn i comença a donar-hi resposta.

Al 1964 es enviada a Sabadell com a responsable de la Casa de la Caritat, prop de la seva família i a la seva ciutat natal va estar tres anys atenent a joves que s’interrogaven sobre la seva opció de vida. Al 1967 va ser nomenada Directora del Seminari on també se li va fer la petició de formar part del Consell Provincial. Al 1973 va assumir el càrrec de Visitadora a la província canònica de Barcelona. Des d’allà va dedicar-se plenament a donar resposta a noves urgències socials com la Sida o les drogues. Al 1983, Sor Genoveva va arribar a l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac deixant el càrrec de Visitadora.

El 2014 es va publicar el llibre biogràfic, escrit per Rosa Mendoza, Sor Genoveva Masip: una trayectoria de amor y servicio.

Ha donat el seu cos a la ciència i es farà un funeral públic dilluns 27 de juliol amb una celebració eucarística a Santa Maria del Mar.

Sor Genoveva Masip from Mateo Parrilla on Vimeo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.