Vés al contingut
Catalunya Religió
Fotografia: MCPCC.

(CR) Aquest dimecres al vespre ha mort Manel Pousa Engroñat d’una embòlia cerebral a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on va ingressar dilluns i on li van diagnosticar Covid-19. El pare Manel tenia 75 anys i vivia a la Trinitat Nova en un casal de la parròquia, on des de fa una colla d’anys promovia la reinserció social de persones que havien estat a presó, a través de la Fundació Pare Manel.

Pousa va fer seva la causa de Jesús i va treballar sempre a les presons, oferint un tracte personal a la gent. Soci de Justícia i Pau, vivia la tasca dins del centre penitenciari des de la fe de l’evangeli i com un “obrir finestres”.

Nascut a Granada el 1945, fill d’una família nombrosa de set germans de Barcelona, es va ordenar capellà el 1975 a la parròquia de Sant Josep Oriol de Barcelona. Va exercir el seu ministeri a la parròquia de la Santíssima Trinitat de la Trinitat Vella i als barris de Verdun i Roquetes. Lluitador incansable pels més vulnerables, els seus amics el recorden desplaçant-se amb moto, sempre enfeinat amunt i avall.

De la seva trajectòria recent destaca el seu compromís polític amb el moviment independentista català, així com la seva capacitat d’implicar amb les seves causes un ampli ventall d’artistes. Amb ells convocava el festival “Guanya't el cel amb el paremanel”, que enguany va arribar a la 24a edició i que es va celebrar online per la situació sanitària.

Els fons recaptats pel festival es destinaven íntegrament a finançar projectes comunitaris d’acció social amb infants i joves, a casals, colònies d’estiu i activitats esportives per a col·lectius d’entorns populars i marginals. Projectes que el pare Manel ha impulsat des de fa més de 40 anys als barris de Verdum i Roquetes de Barcelona.

Malgrat havia sofert acusacions injustes, era una persona de caràcter obert i plural, estimada per tothom. Va rebre la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Honor de Barcelona el 2009, i el 2011 el Premi 'Mn. Vidal i Aunós' a una trajectòria personal o col·lectiva.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.