Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El capellà, biblista, professor i exvicari general de Tarragona, Joan Aragonès Llebaria ha mort aquest dimarts amb 90 anys. Un puntal en la vida de l’arquebisbat. D’estil proper, dialogant i conciliador, va impulsar la recuperació del Museu Bíblic Tarraconense. Actualment era canonge del Capítol de la Catedral i degà de la Junta de la Xarxa sanitària de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona. Va ser vicari general de l’Arquebisbat de Tarragona entre els anys 1984 i 1998 i, durant prop de seixanta anys, de 1960 al 2019, va ser el capellà de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla d’aquesta ciutat. La missa exequial se celebrarà més endavant, quan les circumstàncies ho permetin, a la Catedral de Tarragona.

“Mossèn Joan Aragonès ha estat una persona molt important a l’Arquebisbat de Tarragona” explica a Catalunya Religió mossèn Miquel Barbarà, també canonge i exvicari general. Barbarà creu que “més que com a home de govern, per haver estat vicari general de l’arquebisbe Ramon Torrella, cal destacar la seva personalitat com a biblista”. Explica que ell mateix va veure com quan va començar impartir Sagrada Escriptura al Seminari va portar una autèntica revolució entre els alumnes i amb repercussió molt important entre el professorat.

De la dimensió bíblica destaca “la seva passió per Terra Santa. Hi va organitzar moltíssims viatges i va comunicar molta estimació per Palestina i per la Paraula de Déu. També va ser un gran organitzador d’altres viatges sempre amb rerefons molt interessant”. Paral·lelament va ser un puntal a l’Hospital de Santa Tecla, com a capellà i com a president del Patronat. I cal destacar també el seu paper com a canonge i com a degà que va ser del Capítol Catedral.

“No som cristians perquè creiem que Crist ha mort, sinó perquè creiem que Crist ha ressuscitat!”, escrivia Aragonès en un article sobre les processons al diari NotíciesTGN, on col·laborava habitualment. Nascut a Mont-roig del Camp (Baix Camp) el dia 29 de maig de 1929 va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona l’any 1951 i, un any més tard, el mes de març de 1952, va ser ordenat prevere a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

Entre els anys 1971 i 1984, Joan Aragonès va ser delegat diocesà d’Ensenyament i Catequesi. Anys més tard, entre el 1988 i el 2002, va ser al capdavant de la Delegació diocesana per al Patrimoni Artístic i Documental i Art Sacre. L’any 2001 va ser elegit degà del Capítol de la Catedral de Tarragona, càrrec que va exercir durant un trienni. També va ser, entre 2012 i 2013, administrador parroquial de Sant Miquel arcàngel de Mont-roig del Camp i de la tinença de Santa Maria Magdalena i consiliari del Moviment Familiar Cristià de 1977 fins l’any 2004.

A més d’aquests càrrecs, Aragonès va ser professor del Seminari Pontifici (1955 -1976), capellà de les Germanetes dels Pobres de Tarragona (1956-1960) i de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül (1960-1996), membre del Consell de Presbiteri (1971-2003) i membre del Col·legi de Consultors de l’Arquebisbat (1984-2003). L’any 1969 va iniciar la docència a l’Escola de Teologia —l’actual Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós—, servei que va exercir fins al 2004. També va ser el president de la Comissió diocesana del Concili Provincial Tarraconense i president del Patronat de l’Escola Universitària de Treball Social (1984-1985).

Recentment, va col·laborar amb la col·lecció 'La història de la Salvació a través dels personatges bíblics', coeditada pel Museu Bíblic Tarraconense i el Departament de Mitjans de Comunicació de l’Arquebisbat de Tarragona.

Mossèn Barbarà conclou: “Sempre he dit que les seves són les millors homilies que he sentit a la Catedral de Tarragona. Ara ja molt gran, mentre va poder venir cada diumenge a la Missa Conventual, va ser molt estimat per tots els que hi participem i n’hi ha del grup que canta cada diumenge que deien que era com una icona de la celebració de la Catedral. Ara trobarem a faltar aquesta icona”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.