Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri-CR) El monestir de Poblet perd un dels seus grans intel·lectuals. Aquest dimarts ha mort als 85 anys el pare Alexandre Masoliver. Historiador de referència sobre el monaquisme a Europa i a Catalunya, va ser el bibliotecari del monestir de Poblet durant 27 anys i durant més de trenta director d’estudis. La missa i enterrament tindrà lloc aquest dimecres 19 de juny a les 17h a la basílica del monestir.

Alexandre (Ignasi) Masoliver i Masoliver va néixer l’11 de febrer de 1934 a Seira (Ribagorça d’Osca) on es seu pare exercia de metge. La família es va traslladar a Barcelona, va estudiar al col·legi Alemany, a l’Escola Pia del carrer Balmes, i finalment el 1956 es va llicenciar en dret civil a la Universitat de Barcelona. Tot i que va començar les pràctiques en un bufet d’advocats, el 1959 va ingressar al Monestir de Poblet. El 1960 va fer el vots solemnes. Ha estat 59 anys monjo de la comunitat cistercenca i, ordenat el 1967, sacerdot durant 52 anys.

La formació al monestir en filosofia i teologia i el doctorat en teologia a l’Ateneu Pontifici de Sant Anselm de Roma, el va portar cap els estudis històrics. La seva tesi doctoral ja se centrava en l’origen de la congregació cistercenca a la Corona d’Aragó. Amb el temps va aprofundir aquesta especialitat i una de les seves obres de referència és la Història del Monaquisme Cristià. Tres magnes volums editats a Publicacions de l’Abadia de Montserrat traduïts també al castellà. Juntament amb el pare Agustí Altisent va ser un dels principals investigadors i divulgadors de la història del mateix monestir de Poblet, recollit en diversos llibres i nombrosos articles acadèmics.

La producció bibliogràfica s’amplia en diverses obres d’espiritualitat monàstica i bíblia com Si cerques Déu de veritat... Reflexions sobre la vida monàstica, i també en l’àmbit de l’art.

Va ser president de la Sociedad de Estudios Monásticos, membre de la Societat Catalana d’Història eclesiàstica Moderna i Contemporània i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Entre altres reconeixements, el 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El 1995 també va exercir com a secretari d’actes del Concili Provincial Tarraconense amb acurat servei com tot el que va demostrar durant la seva vida monàstica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.