Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest dilluns al matí la comunitat monàstica de Poblet ha acomiadat fra Marc Vallès i Rovira, germà del cister mort diumenge a la infermeria del monestir. Fill de l’Empordà, tenia 84 anys i en feia 60 que vivia arrelat com a monjo a Santa Maria de Poblet. Durant molts anys va ser l’hostatger del monestir i l’ànima de les visites guiades que va recollir en una guia.

“La vida és quelcom que depèn de nosaltres mateixos i de Déu”, va escriure fra Marc a la Visita guiada al monestir de Santa Maria de Poblet, editada el 2001. Són paraules que ha recuperat l’abat Octavi Vilà en l’homilia de la missa exequial celebrada aquest dilluns.

Vilà ha recordat el joc dialèctic que fra Marc iniciava amb els visitants, preguntant-los “On vius?” I ha explicat que “també es posava ell mateix una pregunta encara més important: Per a què i per a qui vivim?” L’abat ha lloat la seva valentia i fidelitat. I ha recordat que, com a cristià i monjo, ha viscut segons marca sant Benet, amb el model de Jesús: “el camí, la veritat i la vida”.

També ha assenyalat l’esperança que han guiat la vida d’aquest monjo cistercenc: “Una esperança que ha viscut tocant de peus a terra”. I li ha formulat la pregunta que ell tantes vegades havia fet als altres: “I ara Marc et preguntem a tu: On vius? On tens els peus?” I ha continuat amb aquesta pregària: “Demanem per a tu que visquis a la casa del Senyor, allí on el Senyor està, que els teus peus reposin segurs al seu temple, que respiris l’aire pur de l’eternitat, que El Senyor t’hagi concedit de ser semblant a Ell i poder veure’l tal com és”.

En una entrevista recent a TV3, emesa l’abril de 2020, el germà Marc Vallès explicava que amb 17 anys es va plantejar “el problema de si Déu existia”. I relatava com va demanar a Déu “si existeixes, fes-m’ho entendre”. En aquella conversa va explicar com concebia l’amor: “Per estimar què s’ha de fer? Respirar i donar gràcies”

Nascut amb el nom de Anicet Vallès Rovira (Figueres, 1937) era el desè dels onze germans. Va estudiar el Batxillerat a La Salle de Figueres i va jugar a futbol a la Unió Esportiva Figueres als anys cinquanta. Va estudiar infermeria a l’Hospital Sant Joan de Déu a Barcelona. Va entrar a Poblet amb 22 anys, el 1959. Va fer la professió solemne com a monjo del Cister el 1963, amb el nom de Marc. El 1966 va ser ordenat diaca. Es va dedicar a la infermeria del monestir, tenint cura de germans malalts i ancians. Des d’aquí i per encàrrec de l’aleshores abat, Maur Esteva, va tenir cura de l’escriptor Josep Pla, en els seus darrers mesos de vida, l’any 1981.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.