Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) Aquest dimecres ha mort l'escriptor i humanista Josep Maria Puigjaner. Periodista, editor, exjesuïta i activista social i nacionalista, però sobretot cristià i home de lletres. El funeral es farà aquest divendres a les vuit del vespre a la parròquia de Sant Ildefons de Barcelona.

Nascut a Barcelona el 1937, va ingressar a la Companyia de Jesús als disset anys. Com que destacava en l'escriptura, a més dels estudis de Teologia, es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, i es va diplomar en Humanitats clàssiques i en Periodisme.

Després de l'etapa d'estudis i de ser ordenat sacerdot, es va traslladar a Madrid on els jesuïtes li van encarregar la direcció de la revista Mundo social, que va dirigir del 1969 al 1976. La revista era un òrgan de reflexió i opinió de la companyia de Jesús incomoda pel règim franquista per l'esperit renovador de després del Concili Vaticà II que també va marcar profundament a Puigjaner. De fet, l'any 1969 ja estava fitxat per la policia que el descrivia com un "sacerdote, estudiante de seminarista" (sic) i "Progresista, catalano-separatista".

El 1976 deixa la Companyia de Jesús i passa a ser director d'edicions d'Oriflama. Després va tenir diversos càrres de responsabilitat en el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La tasca d'editor i com a gestor la va combinar amb una intensa activitat intel·lectual i política a través de diversos llibres. Entre altres, Ser catalán, ¿Qué es eso? (1984) Ideologies i corrupció. Bisbes, polítics, ciutadans (1994) Nosaltres no ens donem per vençuts (1995), Estimada pàtria (2003), Contra la crueltat del món (2006) y Carpe diem. Acompanyat dels clàssics (2010). Conèixer Catalunya (1990) i Tot sobre Catalunya (1992) van ser traduïts a quatre idiomes.

La seva producció editorial també ha estat estretament relacionada de la difusió del pensament Teilhard de Chardin. Va traduir-ne diverses obres i el 2013 va publicar Teilhard de Chardin, l’apassionat combat d’un evolucionista total, obra de després es va representar teatralment en diverses ocasions.

Fins el darrer moment ha mantingut la col·laboració en diversos mitjans de comunicació com La Vanguardia, El Punt Avui, Catalunya Cristiana o El Matí Digital.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.