Vés al contingut
Catalunya Religió
joan-vila-grau-sagrada-familia
Fotografia: ACN.
Galeria d'imatges

CR Un encàrrec de gran transcendència i complexitat. Així explicava Joan Vila-Grau com va rebre la proposta de dissenyar els vitralls de la basílica de la Sagrada Família. El prestigiós pintor i vidrier ha mort aquest divendres a l’edat dels 90 anys després de treballar durant més de 17 anys amb les finestres del temple expiatori de Barcelona.

Vila-Grau ho tenia clar: “Els vitralls emocionen”. Ho explicava en el documental emès el 2017 per TV3 ‘Sagrada Família: compte enrere’. I amb aquesta intenció va treballar en el disseny dels vitralls del temple barceloní. “Els vitralls no figuratius ajuden a sentir una experiència espiritual”, deia al documental. Amb la finalització de la nau central del temple i la col·locació dels seus vitralls, Vila i Grau, en els darrers anys, s’havia centrat en el disseny dels vidres de la façana de la Glòria, encara en construcció.

J.M. Bonet, empresa que ha treballat en diverses obres vitralleres de catedrals i que també està en el projecte de la Sagrada Família, assegurava que Vila-Grau, amb la seva tècnica compositiva i la seva harmonització del color “aconsegueia un espectacular joc de llums que s'adequava amb total naturalitat a l'espai interior del temple”.

Un treball conjunt amb l'arquitecte Jordi Bonet

Considerat un dels màxims especialistes en vitralls d’Europa, Vila-Grau es forma a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona del 1950 al 1955. Posteriorment, s’encamina cap a la pintura i, després, s’especialitza en la creació de vitralls per esglésies i edificis religiosos.

Va ser director de l'Institut del Vitrall de Barcelona i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

La seva obra la trobem en els vitralls medievals de la basílica de Santa Maria del Mar a Barcelona; a l’església de les Germanetes de l’Assumpció; a l'església Verge de la Pau; o a l'església de sant Gregori Taumaturg, entre d'altres. També treballa en altres obres d’àmbit civil com la Conselleria d'Economia i Finances o com el Museu Suís de Vidre a Romont, Suïssa. A l'estranger també treballa a l'Argentina i als Estats Units.

Interessat per la renovació de l’art litúrgic, va ser un dels membres destacats de la nova etapa del grup Ars Sacra, del qual formà part del 1960 al 1974. El vitraller també es va rodejar dels artistes contemporanis de l’època formant part del col·lectiu ‘La Cantonada’, juntament amb l’arquitecte de la Sagrada Família i la persona que va confiar en ell per aquest encàrrec, Jordi Bonet. El grup el completaven el ceramista Jordi Aiguadé i l’interiorista Jordi Vilanova. El 2010 la Generalitat de Catalunya atorga a Joan Vila-Grau la Creu de Sant Jordi.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha anunciat la mort de Vila-Grau avui a través de les xarxes socials destacant “la contribució enorme al món de l’art” del prestigiós vitraller.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.