Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest divendres al matí ha mort a Solsona el capellà Jesús Huguet en un accident de trànsit en el que ha estat atropellat mortalment. Huguet, de 79 anys, era un sacerdot molt apreciat i conegut públicament per la seva llibertat d’opinió sobre temes eclesials i pel seu catalanisme.

Huguet formava part de la generació de capellans que van aplicar el Concili Vaticà II a Catalunya i que van ser protagonistes de l’obertura de l’Església postconciliar. A Solsona va ser un dels col·laboradors i amics més directes del bisbe Antoni Deig. Huguet era un sacerdot de perfil clarament catalanista i es va distingir per la seva sensibilitat en el tracte amb creients i no creients.

Pels seus pronunciaments públics i per la seva tasca al Seminari de Solsona, al Centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes i al Centre de Formació Cristiana de Manresa era molt conegut i apreciat a la diòcesi de Solsona i en la resta de bisbats de l’Església catalana. També és recordat pel seu caràcter amb fina ironia i bon humor.

Va participar activament en el Concili Provincial Tarraconense de 1995, amb propostes i aportacions renovadores. Posteriorment, va ser membre de la Comissió d’aplicació del Concili Provincial Tarraconense a Solsona i en va ser el relator.

L'Església "humana"

La seva visió crítica de l’estructura eclesial el va portar a ser un dels organitzadors del Fòrum Ondara de Solsona, un grup paral·lel als diversos fòrums de capellans crítics com el Fòrum Alsina de Girona o el Fórum Oriol de Barcelona. Entre altres, era col·laborador habitual de la revista El Pregó i del diari Regió 7 on feia sentir les seves opinions.

Recent, en un article en aquest diari, expressava la seva resposta al perquè se sentia membre de l'Església malgrat els seus desacords: "No és l'Església que voldria, ni ben segur, l'Església que hauria volgut Jesús i que havia somiat el Vaticà II. Però, a fi de comptes, amb totes les seves xacres, és l'Església de Jesucrist. Seria una pedanteria pensar que jo puc viure sol, pel meu compte, la fe cristiana. I encara ho seria més pretendre crear una altra Església que fos pura, irreprotxable, totalment fidel a Jesús. O, simplement, millor que la que tenim. Jo també reconec les meves mancances i errors. I sé que, mentre l'Església no deixi de ser humana, mai no estarà exempta de febleses i infidelitats".

El 2004 va publicar Xàldigues, crítiques benignes sobre l’Església i el món, un recull dels articles que va publicar al Full Diocesà entre el 1995 i el 2003.

La seva col·laboració al Full Diocesà va finalitzar el 2003 després d'una polèmica per un article crític amb la canonització de la Madre Maravillas i d'Escrivá de Balaguer, text que van desautoritzar els bisbes de Solsona i Vic.

Jesús Huguet va néixer el 1932 a Fondarella (Pla d’Urgell) i va ser ordenat sacerdot el 1956. Entre altres dedicacions parroquials, va ser arxiprest de Solsona-Morunys, rector de Solsona, corector de Berga i rector de la parròquia de Sant Just Joval. Els darrers anys de la seva vida els ha dedicat a l’atenció pastoral de la gent gran i dels malalts, adscrit a la parròquia del Pi de Sant Just.

L’Ajuntament de Solsona ha expressat el seu condol i en paraules de l’alcalde, David Rodríguez, "Solsona perd un home compromès amb el país i amb una manera entera d’entendre la vida a través de la fe. Va ser un gran capellà, però sobretot un gran ciutadà. No va agafar mai el camí fàcil per defensar les seves conviccions”. Precisament, Huguet va presidir el funeral de l’anterior alcalde de Solsona, Xavier Jounou.

En aquests vídeos podeu veure una entrevista a Creure Avui i una conferència quaresmal a Berga de l'any passat.

Creure Avui 793 from Creure Avui TV on Vimeo.