Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR). Aquest dimarts ha mort al Monestir de Montserrat el pare Cebrià M. Pifarré, un dels savis i erudits benedictins. Tenia 75 anys i en feia 57 que era monjo. Pifarré era un grans experts en els Pares de l'Església, els autors grecs i llatins dels inicis del cristianisme. Aquest coneixement el va recollir en el celebrat volum Literatura cristiana antiga, editat el 2008 per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Un text de referència per a la divulgació i la iniciació al coneixement dels primers textos d'autors cristians.

A seva tasca de divulgació i aprofundiment amb diversos articles i estudis de litúrgia i d’espiritualitat monàstica, s'hi suma una vida dedicada a la docència. Es va llicenciar en teologia al Ponticifi Ateneu de Sant Anselm de Roma el 1969. A principis dels anys 80 l'estada de dos anys a l'Institut Ecumènic de Tantur, a Jerusalem, que llavors depenia de Montserrat, li van permetre aprofundir en el món de les Esglésies orientals i en les primeres comunitats cristianes. Allà va preparar el seva tesi sobre la cristologia d’Arnobi el Jove. Després d'algunes estades a Roma, i un cop obtingut el doctorat en Teologia (1985), va donar classes de Teologia patrística i de Teologia espiritual a Montserrat, a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, a la Facultat de Teologia de Catalunya i a altres Instituts de Teologia.

La trajectòria de Pifarré també va tenir una dedicació pastoral. Per exemple, entre el 1970 i el 1980, a més de col·laborar en l'animació de grups juvenils a l'Hostatgeria del Monestir, va ser responsable del Noviciat. A més dels seus coneixements teòrics sobre el món oriental, també tenia una intensa relació personal amb els responsables de les comunitats ortodoxes de Catalunya. Una vivència ecumènica i de valoració del patrimoni comú del cristianisme que també sabia transmetre als alumnes. Alhora era un professor metòdic i discret.

Cebrià M. (Ignasi de Loiola) Pifarré i Clapés va néixer a Barcelona el 16 d’abril de 1940. Va entrar al noviciat del Monestir de Montserrat el 26 de juliol de 1958. La professió simple la va fer el 6 d’agost de 1959 i la solemne el 15 d’agost de 1962. Va ser ordenat sacerdot el 29 de juny de 1965. El 2009 va celebrar els 50 anys de professió monàstica juntament amb un altre savi de Montserrat, el pare Gregori M. Estrada, que celebraba els 75 anys de professió. L'abat Josep Maria Soler reconeixia el seu "servei" particularment "en l’àmbit de la pastoral, de la teologia dogmàtica i en general de la literatura cristiana antiga".

La missa exequial tindrà lloc aquest dijous, 7 de gener, a les 10.45h, i serà presidida pel pareabat Josep M. Soler. Es podrà seguir en directe a través de Montserrat Ràdio i per Montserrat TV.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.