Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) L’Abadia de Montserrat ha emès un comunicat aquest dijous explicant que han conegut un possible cas d’abusos per part d’un monjo de la comunitat. S’han denunciat a la justícia civil abusos sexuals comesos l’any 2019 contra un menor que en aquell moment tenia 17 anys. La resposta de l’abat Josep Maria Soler a la notificació de Mossos d’Esquadra ha estat decidida. Ha obert de forma immediata una investigació prèvia per notificar els fets al Vaticà i per determinar-ne responsabilitats canòniques i eclesials. S’ha prohibit al monjo denunciat l’exercici del ministeri i que faci cap activitat pastoral. Tampoc podrà mantenir contacte amb menors. 

La notícia ha causat un dolor molt profund a la comunitat, que expressa solidaritat amb la víctima: “De manera especial, volem mostrar la nostra solidaritat i recolzament a la víctima i lamentem sincerament els danys que hagi pogut sofrir”, diuen. També ofereixen “col·laboració total i absoluta amb les autoritats policials i judicials” per aclarir els fets i depurar responsabilitats. El comunicat manté l’anonimat del germà acusat per no interferir en la investigació i respectar la  presumpció d’innocència.

El gener de 2019 Montserrat va constituir una comissió per estudiar els possibles casos d’abusos que afectin a la comunitat benedictina. I el mes de setembre del mateix any feien públic l’informe que va elaborar aquesta comissió externa. L’estudi recollia un nou cas de dos abusos de la promoció de l’escolans de 1964, però no pas el cas que ara ha denunciat a la justícia civil relatiu al 2019.

 

COMUNICAT DEL MONESTIR DE MONTSERRAT

Montserrat, 1 de juliol de 2021

En data d’ahir, a través de la notificació dels Mossos d’Esquadra, vam tenir coneixement dels fets que han originat una denúncia contra el monjo G.S.V. Es tracta d’una denúncia per abusos sexuals comesos l’any 2019 contra un menor que en aquell moment tenia 17 anys.

Davant d’aquests esdeveniments, el P. Abat Josep M. Soler n’ha informat la comunitat i, d’acord amb el Consell de Degans del monestir, s’han pres les mesures següents:

1. En espera de les resolucions definitives, se li ha prohibit de manera absoluta exercir el seu ministeri, així com també se li ha prohibit realitzar qualsevol activitat pastoral. De la mateixa manera, no podrà mantenir contacte de cap mena amb menors.

2. Obertura immediata de la investigació prèvia prevista en aquests casos pel Dret Canònic per tal de notificar els fets a la Santa Seu i determinar-ne les responsabilitats canòniques i eclesials.

3. La col·laboració total i absoluta amb les autoritats policials i judicials per tal d’aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se’n poguessin derivar, tot respectant sempre el dret a la presumpció d’innocència.

De manera especial, volem mostrar la nostra solidaritat i recolzament a la víctima i lamentem sincerament els danys que hagi pogut sofrir, sens perjudici del resultat de les investigacions judicials i canòniques.

Així mateix, també volem expressar el nostre compromís i la nostra decidida voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos aplicant la normativa i els protocols previstos de manera ferma i taxativa.