Vés al contingut
montserrat

CR Els pròxims dies 7 i 8 de setembre l'Abadia de Montserrat acollirà els actes que marcaran l'inici de les celebracions del Mil·lenari. Un cap de setmana, asseguren des de l’Abadia, “que vol oferir diferents moments per fer-ne partícip a tota la societat i que servirà com a prèvia a quinze mesos d'actes i celebracions de diferent índole que serviran per mostrar allò que Montserrat ha significat durant els seus mil anys d’història".

Els esdeveniments, que s’inicien aquest dissabte i diumenge, s'allargaran 15 mesos, fins al desembre del 2025, i comptaran amb activitats religioses, culturals i socials. Aquest dissabte dia 7 de setembre, serà el moment en què se celebrarà l'acte civil previst a les 20:00 h a la Basílica de Santa Maria, i el diumenge dia 8 de setembre, amb la celebració litúrgica solemne a la mateixa basílica seguida de diferents mostres de cultura popular a la plaça de Santa Maria.

Entre les novetats que oferirà l’acte del dia 7, hi ha l’estrena d’un videomapatge a la Basílica de Santa Maria i un espectacle de drons a l’exterior. En aquest mateix acte està previst que hi prenguin la paraula Manel Gasch i Hurios, Abat de Montserrat, i Salvador Illa Roca, president de la Generalitat de Catalunya. El diumenge 8 s'estrenarà la sardana del Mil·lenari. Un encàrrec fruit de la col·laboració de SomSardana amb la celebració del Mil·lenari del Monestir, que s'estrenarà després de la missa conventual amb una ballada que comptarà amb altres expressions de cultura popular catalana.

15 mesos i 1000 actes

Durant els 15 mesos de celebracions del Mil·lenari tindran lloc més de 1.000 activitats, que s’agrupen en quatre grans blocs: Religiós, Cultural, Participatiu i Social. Cal afegir també un cinquè, el de Mil·lenari sostenible, que pretén millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions de Montserrat, la instal·lació de plaques solars, el transport adaptat elèctric, un projecte integral de residus, el pla de descarbonització integral, el pla per augmentar la resiliència hídrica o la integració de l’Escolania a la Xarxa d’Escoles Verdes.

Els 10 objectius de la celebració del Mil·lenari són diversos. El primer, donar a conèixer la vida monàstica al segle XXI; donar un testimoniatge de fe i de vida cristiana; promoure l’ecumenisme i el diàleg interreligiós; postular Montserrat com a lloc de diàleg entre creients i no creients; posar en relleu la importància de la cultura; la promoció del medi ambient; ser transmissors d’esperança al nostre món; promoure la solidaritat amb els més desafavorits; prendre el Mil·lenari com un nou punt de partida; i promoure la participació de tota la societat.

“S’ha de fer una gran crida convidant a què tothom hi participi i se’l senti seu”, recordaven durant la presentació del Mil·lenari ara fa uns mesos. “Tothom ha de poder aportar les seves idees iniciatives que facin d’aquesta celebració un esdeveniment que il·lusioni i ens faci continuar caminant junts”.

És per això que els diferents estaments de la societat hi prendran part, organitzant a Montserrat actes propis, sumant-se als oficials o fent-ne de nous. És el cas, la setmana vinent, de l’entrega de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya el dimarts, i la celebració també a Montserrat de la Trobada Internacional de l’Associació Adifolk. S'hi celebrarà el 30 d'octubre la tradicional trobada de tot el clergat català a Montserrat, i la Fundació Escola Cristiana hi celebrarà la Jornada d’Educació i Evangeli els dies 13 i 14 de febrer de 2025, així com una pujada per a alumnes de batxillerat els dies 4 i 5 d’abril.

El lema: Ora lege labora rege te ipsum in communitate

El lema del Mil·lenari, està basat en la coneguda divisa benedictina ora et labora i es basa en cinc ítems que no només defineixen la vida monàstica sinó que expressen què pot aportar el monaquisme benedictí a la societat i al món contemporani.

El lema Ora lege labora rege te ipsum in communitate es pot començar a llegir de de la seva base “per anar-ne desgranant els valors que conté fins a arribar al cimal que no és altre que Déu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.