Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Abadia de Montserrat) Enguany es commemora el setanta-cinquè aniversari de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat. Per aquest motiu, sota el lema 'Al voltant de Santa Maria amb els nostres bisbes', l'Abadia de Montserrat proposa celebrar la festivitat en cada una de les diòcesis catalanes.

Per al Monestir, la celebració "és una acció de gràcies a Déu" i un "record agraït". Un homenatge que es vol fer a tota una generació que, tenint l'abadia com a símbol de fe i de país, "ens ensenya a treballar el present mirant el futur amb esperança", diuen.

Així, l'Abadia de Montserrat ha publicat un calendari de celebracions on es detallen les eucaristies que tindran lloc a les diferents seus diocesanes. Aquest diumenge 24 d'abril a les 11:00 h comença la celebració a Tarragona. El 27 s'ha programat a Sant Feliu de Llobregat. El maig les eucaristies seran a Vic, Tortosa i la Seu d'Urgell. A Barcelona i a Lleida serà el setembre i a Terrassa se celebrarà a l'octubre. A Solsona i a Girona, la data encara està per determinar.

També el santuari proposa viure aquesta celebració a cada població, "com els bisbes han volgut fer-ho a cada catedral del país". Així, demanen a les comunitats parroquials organitzar un acte commemoratiu de l'entronització que porti a "girar els ulls novament vers ella". Demanen que, aquest gest, "encoratgi a viure, compartir i comunicar amb nova vitalitat el do de la fe".

"Un lloc digne i necessari per a la conservació"

Ara fa 75 anys, un 27 d'abril, la imatge de la Mare de Déu va ser col·locada en un nou tron de plata al Monestir de Montserrat. En la diada la plaça de Montserrat es va omplir de gent i, acabada la missa, una processó va conduir la imatge fins al seu nou tron. Les festes de l'entronització van prendre un abast molt important en molts llocs del país. A més, per primera vegada, el català tornava a ser usat públicament amb "una relativa normalitat".

La celebració culminava un seguit d'esforços entorn d'una iniciativa que havia sorgit el 1944, en ocasió del centenari de la restauració del Monestir, de la reobertura del santuari i de la reposició de la imatge. Així, s'aconseguia un lloc "digne i adient per la seva necessària conservació", expliquen des de l'abadia.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.