Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) El Col·legi Claret de Valls ha apostat fort aquest curs escolar per la pastoral. La professora Montse March ha participat en la desena edició de la formació d’experts en pastoral educativa que organitza el Departament de Pastoral de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, conjuntament amb la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. El curs, que ha finalitzat aquest mes de juny, ha de permetre actualitzar el pla de pastoral del centre. En aquesta entrevista Montse March, responsable de pastoral de l’escola, valora positivament aquest espai que “fomenta la renovació i consolidació de l’animació cristiana” a l’escola i que lliga amb “l’essència dels valors que el Pare Claret fomentava”.

Què implica aquest curs?

D’entrada, cal tenir en compte que promoure aquest tipus de formació és un esforç important per al col·legi, tan a nivell organitzatiu com econòmic, ja que és una formació de 220h que inclou tots els dimecres del curs lectiu. De la mateixa manera, també implica un esforç personal per la persona que es forma atès que cal compatibilitzar els horaris, els viatges, etc. amb la l’organització personal i familiar. L’Escola de Pastoral m’ofereix formació en dos grans eixos: un anàlisi profund de la nostra Pastoral per tal de revisar i/o redactar el nostre Pla de Pastoral i una actualització de la nostra formació personal en clau de Pastoral.

Quin és el mètode formatiu i què hi has après?

Ho podria resumir amb aquests punts. Per una banda, és un espai d’anàlisi i reflexió sobre la realitat de la pastoral a la nostra escola. Només a partir d’un anàlisi profund i realista podem adonar-nos de les dificultats i proposar millores. I per una altra, és un espai de formació personal. Els diferents formadors i accions formatives proposades ens permeten actualitzar i ampliar els nostres coneixements en clau de pastoral. El format de la formació permet que es pugui establir un diàleg i discussió sobre temes molt diversos amb persones que tenen inquietuds semblants i això fomenta la renovació i consolidació de l’animació cristiana a la nostra escola.

Diries que aquesta formació permet iniciar i reforçar els lligams afectius amb els membres de l’Escola de Pastoral?

Sí, al llarg de les sessions i gràcies al format obert i dialogant, els vincles amb la resta d’alumnes i professorat s’enforteixen.

Per què vetlla el Col·legi Claret de Valls per la formació continuada també en aquest àmbit?

Al col·legi Claret de Valls, un dels eixos de treball amb els nostres alumnes és promoure la formació en els valors de l’humanisme cristià. Creiem que tots els moments del dia i en tots els espais podem aportar el nostre granet de sorra per formar persones. La pastoral educativa ha d’amarar tots aquests moments escolars. És per aquest motiu que l’aposta del col·legi per la formació del Departament de Pastoral ha estat sempre present. Aquest any, però, hem fet un pas més amb aquesta formació. Pretenem revisar i actualitzar el nostre Pla de Pastoral per adaptar-nos a la realitat present i mantenint sempre vius l’essència dels valors que el Pare Claret fomentava.

Com és aquesta tradició pastoral del Claret Valls?

Fa fa molts anys que el col·legi Claret de Valls va organitzar un Departament de Pastoral que s’ocupava d’organitzar i proposar tot allò que feia referència a la Pastoral escolar. Aquest departament, poc a poc, es va anar ampliant i ja fa 8 o 10 anys que es va considerar que havia d’estar format per docents de diferents etapes educatives juntament amb membres Missioners Claretians de Valls. Aquesta manera de treballar ens ha permès treballar a les aules tots aquells valors cristians que com a col·legi claretià volem fomentar. Actualment, i amb un esperit d’actualització i renovació, hem emprès aquesta formació per tal d’actualitzar i millorar tot allò que actualment estem fent. Creiem que, com a col·legi, ens cal que la pastoral educativa formi part de manera transversal de la vida escolar, per tal que es converteixi en un element de transformació de la realitat sociocultural del nostre entorn.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.