Vés al contingut
2 Catalunya Religió ds. 29/01/2022

(SalesiansMónica Rodríguez (Oviedo, 1969), amb la novel·la Rey, i Pedro Ramos (Madrid, 1973), amb la novel·la Un ewok en el jardín, són els guanyadors de la XXX edició del Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil. Dues novel·les que commocionen per la dura i cruel realitat que presenten, amb un llenguatge en què sovint, són tan importants les paraules com els silencis.

Reyinspirada en un fet real, és un viatge a les profunditats de l’ànima humana que proposa Mónica Rodríguez en l’intent d’entendre com es pot sentir un nen que ha de sobreviure entre un ramat de gossos de carrer, on troba competència i amor. Una història plena de poesia, a través de paisatges i boscos profunds nevats, que indaga en com el petit s’enfronta a l’abandó, al maltractament o la solitud, i sobretot a les bèsties, siguin animals o humanes.

Amb Un ewok en el jardín, Pedro Ramos, amb un estil directe i succinte, aborda els obscurs estats d’ànim, les característiques de la depressió i el suïcidi, "una plaga que s’està estenent a la societat, entre joves que semblen tenir-ho tot i no obstant senten que no són res", expliquen des de Salesians.

Un ewok en el jardín és el recordatori que, malgrat els sabotatges de la ment, que en algun moment castiga amb la culpa, la tristesa i l’autocàstig, fins i tot amb la idea de treure’s la vida, "sempre hi ha una sortida, una mà amiga, algú amb qui parlar-ne". "Sempre hi ha alguna cosa per afegir a aquesta llista de motius per seguir viu", afirmen.

El Premi Edebé compta amb una dotació econòmica total de 55.000 euros, 30.000 € dels quals per a l’obra juvenil i 25.000 € per a l’obra infantil, essent un dels premis de més dotació del país.

Les obres sortiran publicades el mes de març.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.