Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Les Jornades de Teologia del Bisbat d'Urgell han posat sobre la taula el paper de l'ètica cristiana en la vida quotidiana. Les jornades, celebrades del 30 al 31 d'agost, han estat organitzades per la delegació d'ensenyament del bisbat d'Urgell, i han aprofundit en l'essència de l'ètica cristiana, en la seva fonamentació i en les seves múltiples expressions en la vida quotidiana.

A les sessions han participat la doctora i professora titular d'ètica a la Universitat de Barcelona, Margarita Mauri, i el coordinador responsable de la càtedra de pensament cristià del bisbat d'Urgell, Francesc Torralba.

Mauri ha iniciat les seves ponències exposant què és l'ètica de manera molt didàctica, acompanyada d'un material visual que feia molt atractiu el seguiment de la ponència, per anar aprofundint en un repàs dels diferents corrents ètics contemporanis.

Francesc Torralba va fer una especial referència a la virtut de la misericòrdia amb motiu de l’any del Jubileu convocat pel Papa Francesc. Les tres ponències de Torralba van ocupar la segona jornada de treball. Va començar fent una referència al nucli essencial per a ell. Torralba considera que "hi ha molts prejudicis i molts tòpics derivats d'això que se'n diu ètica cristiana". Per això va fer una llista dels elements bàsics en l'ètica cristiana, "com l'alteritat, la donació, la gratuïtat, humilitat, equitat amb amor incondicional i l'opció pels més vulnerables". Posteriorment, va explicar què vol dir prendre decisions des de la fe, amb el procés, la deliberació, i els criteris per a la decisió. I finalment, va aportar les característiques de l’ethos cristià, i allò que configura l’home bo, amb les 7 virtuts, 4 cardinals i 3 teologals: "Fe, Esperança i Caritat".

Catequistes, religiosos vinculats a escoles cristianes, mestres i professors de religió, sacerdots, laics compromesos amb l’acció eclesial s’han trobat amb l’objectiu de millorar la seva formació per assolir millor el repte de l’acompanyament als joves i infants en una vida de comportament virtuós. Les Jornades tenen vocació d’estar obertes al públic en general. Fa uns anys que assisteixen a les Jornades els estudiants del curs DECA (Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica) de la Universitat d'Andorra.

Les Jornades de Teologia van ser clausurades per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, que va esperonar els assistents a viure amb il·lusió el nou curs que comença, i fixant la mirada en l’exemplaritat virtuosa de la propera santa, Mare Teresa de Calcuta.

A l'acte inaugural han estat també presents el Vicari de Pastoral, Antoni Elvira, i el Secretari General, David Codina, així com nombrosos sacerdots de la diòcesi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.