Vés al contingut
Catalunya Religió
El Misteri de la Selva

Per saber-ne més

El Misteri de la Selva ha complert les expectatives del públic que, durant la nit del 14 d'agost i el vespre del dia 15, s'ha aplegat a l'església parroquial de Sant Andreu de la Selva del Camp per gaudir de la tradicional sobrietat d'aquesta obra medieval on es relata l'Assumpció de la Verge al cel amb la màxima fidelitat a la consueta original del segle XIV.

El cicle de representacions d'aquest 2022 ha suposat la tornada a la normalitat per al centenar llarg d'actrius i cantors que donen vida a l'obra assumpcionista selvatana, després de la representació especial que l'any 2019 la va portar a la Sagrada Família de Barcelona, de la suspensió per la pandèmia de 2020, de les representacions amb mascareta de l'agost de 2021, així com del seu enregistrament televisiu el passat mes de novembre.

A més de la recuperació dels moviments i de les interpretacions sense restriccions anti Covid, les posades en escena d'enguany també han permès fer un relleu generacional en diversos cossos de cant, amb nous actors i actrius en grups tan rellevants com el dels apòstols o el cor celestial.

El drama assumpcionista més antic d'Europa

Reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura Popular, la representació selvatana no només és el drama assumpcionista més antic d'Europa sinó també la primera obra teatral conservada íntegrament en català. D'ençà de la seva recuperació, l'any 1980, el Misteri de la Selva treballa en la divulgació tant de la tradició religiosa, com artística i musical que serveixen de base a l'obra. La peça va ser creada el segle XIV com un element per difondre la fe mariana al voltant de l'Assumpció i coronació de la Verge, amb la major part del text cantat "a cappella" amb melodies medievals i diverses parts parlades en català antic.

Les primeres notícies del Misteri de la Selva cal buscar-les a finals del segle XIX, arran de les investigacions de l’historiador local mossèn Joan Pié i Faidella, el qual el va localitzar en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. D'ençà de la seva recuperació, ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem, Mallorca o la Sagrada Família de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.