Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Conferència Episcopal Tarraconense) La reunió anual entre les Presidències del Consell de Conferències Episcopals d’Europa i la Comissió dels Episcopats de la Unió Europea (el CCEE i la COMECE) es va celebrar el dimecres 3 de juny de 2020, amb una especial atenció a l’impacte de la pandèmia Covid-19 a la vida diària de l’Església i a les societats europees, així com a la contribució de l’Església catòlica per “Una represa justa que no deixi ningú enrere”.

Al final van emetre el comunicat que adjuntem:

La situació de l’Església a Europa es va situar al centre del debat, juntament amb les perspectives de futur en el context crític vinculat a la pandèmia causada pel virus SARS-CoV-19. Reflexionant sobre les possibilitats de cooperació en aquest context, les dues presidències CCEE i COMECE van analitzar els efectes de la pandèmia sobre les nostres comunitats civils i eclesials, identificant les perspectives de futur de la vida de l’Església a Europa.

En renovar la proximitat de l’Església envers tots els que lluiten contra la pandèmia -les víctimes, les seves famílies i tots els treballadors sanitaris, els voluntaris i els fidels que han estat i estan a la primera línia, tenint cura dels afectats i aportant-los socors- els Bisbes han manifestat la seva preocupació “per la crisi econòmica i la consegüent pèrdua d’un gran nombre de llocs de treball”, amb l’esperança que, a Europa, “es treballi conjuntament per una represa que no deixi ningú enrere”.

En tot aquest temps de crisi, en què es van experimentar els grans límits de l’individualisme, les dues Presidències van subratllar el paper central que ha tingut la família, “veritable cèl·lula de solidaritat i de compartició, però també un lloc per pregar units. Invertir en la família –continuen– és el primer pas cap a una justa recuperació social, econòmica i eclesial”.

Agraint a tants sacerdots el servei crucial i generós realitzat en aquest període, alguns fins i tot donant vida, els participants han analitzat el paper que van tenir els mitjans de comunicació socials per a la pregària i les celebracions en streaming, preguntant-se sobre les noves formes de pràctica religiosa, de relacions, de presència i d’intercanvi de la fe -un fenomen que ens convida a avaluar la possibilitat de donar un nou significat a la fe i a l’Església; i també a treballar per fer que molts fidels redescobreixin l’element de plena sacramentalitat de les celebracions religioses viscudes dins dels llocs de culte, que l’ús de les noves tecnologies no pot assegurar.

També ens vam centrar en la forta limitació imposada a la llibertat religiosa en el context del tancament dels llocs de culte i la prohibició de les litúrgies, invocant el restabliment de les relacions normals Església-Estat basades en el diàleg i el respecte dels drets fonamentals.

A causa de les mesures cautelars en matèria sanitària, la reunió es va celebrar per videoconferència.

A la reunió hi van participar els dos presidents cardenal Angelo Bagnasco (CCEE) i cardenal Jean-Claude Hollerich SJ (COMECE), i també tots els membres de les dues presidències, el card. Vincent Nichols (Westminster) i el bisbe Stanisław Gądecki (Poznan ) per CCEE i els bisbes Mariano Crociata (Latina), Noel Treanor (Down i Connor), Jan Vokal (Hradec Králové) i Franz-Josef Overbeck (Essen) per la COMECE, juntament amb el Nunci Apostòlic davant la Unió Europea, Alain Lebeaupin.

Sankt Gallen, 4 de juny de 2020

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.