Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Maria Joana Querol Beltrán/Bisbat de Tortosa) El dia 21 de setembre, se celebra la Jornada Mundial de l’Alzheimer. L’Associació de Familiars d’Alzheimer de la Terres de l’Ebre (AFATE), aquest any amb motiu de la cloenda de la celebració del 25è aniversari, ha programat diferents actes, els quals s’iniciaren el dia 17 amb una Eucaristia a la parròquia Mare de Déu dels Dolors de Tortosa. Presidida pel bisbe, Enrique Benavent, fou concelebrada per mossèn José Luís Arín, rector de la parròquia i per Pepe Insa, qui durant molts anys també va servir-la com a rector.

Van assistir a la celebració de l’eucaristia Meritxell Roigé, alcaldessa de la ciutat, Anna Algueró, presidenta d’AFATE, Mònica Ripoll, regidora de Serveis Socials, altres regidors, familiars de les persones afectades per aquesta malaltia, membres d’AFATE i altres fidels.

Amb el cant “Victòria és la nostra fe” s’inicià la celebració. Tot seguit Algueró va fer la monició d’entrada, agraint en primer lloc la presència del bisbe, dels concelebrants, de l'alcaldessa i regidors i de tots els fidels. Agraí també al rector de la parròquia dels Dolors l’acollida que "cada any ens dóna per celebrar aquesta Missa en record de tots els malalts d’Alzheimer, familiars i amics que ens han deixat durant aquest any i de tots els qui estan en el nostre record, encara que hagi passat més temps. Que aquesta eucaristia sigue una trobada joiosa per a tots els qui envolten els malalts: cuidadors, famílies, voluntaris i professionals. Que el Senyor ens ajude a saber donar-los una assistència integral d’acord amb les seues necessitats. Que la Mare de Déu dels Dolors ens ajude a trobar la pau, l’alegria i el consol d’acompanyar els qui més ho necessiten".

El bisbe pronuncià l’homilia fent present que "en l’eucaristia d’avui recordem els qui ja han estat cridats a la Casa del Pare, pels qui actualment sofreixen la malaltia i pels qui els acompanyen. Tots sabem que la malaltia es presenta en la nostra vida; quan no coneixem les persones que la sofreixen, ens sembla que és una cosa normal, però quan està malalta una persona estimada, llavors ens sembla quelcom extraordinari. I de vegades ens preguntem: per què jo, o un familiar o un amic ha de passar per aquesta malaltia?  Però, no oblidem que forma part del designi de Déu sobre cadascuna de les persones. Som els seus fills i ens vol portar a la salvació".

Benavent afegí que "com a cristians, si volem viure com el que som, quina ha de ser la nostra resposta davant la malaltia? Si ens fixem en l’Evangeli d’avui, la resurrecció del fill de la viuda de Naïm, veiem la reacció de Jesús davant un sofriment molt gran: la mort d’un fill únic d’una dona viuda. Jesús, davant el dolor humà no defuig, al contrari; no només es va acostar a aquell jove i es va compadir, sinó que va fer seu el sofriment d’aquella mare viuda qui havia perdut el seu fill i, actuant amb misericòrdia, va posar vida on hi havia mort: 'Jove, aixeca’t.  El mort es posà assegut i començar a parlar'". 

La resposta del cristià davant el sofriment, digué el bisbe, "és fer propi el dolor i intentar comprendre l’altre, sentint el que està vivint aquella persona. És el que la vostra Associació vol fer. Estar a prop dels qui sofreixen. En la primera lectura sant Pau exhorta els cristians a pregar per les necessitats de la humanitat. Pregar pels altres és un compromís que tenim. Quan preguem per una persona, per un malalt, per una família que passa dificultats, de vegades pensem que si estès al nostre abast solucionar el problema, ho faríem. Això significa que en el fons aquesta persona està en el nostre cor". 

Al final de la celebració, Carmen Brull, va cantar l’Ave Maria de Schubert. En acabar l’eucaristia els assistents van passar al saló parroquial, on Algueró saludà tots els assistents. Es va projectar un video informatiu i s’obsequià els familiars dels malalts amb un puzle destinat a treballar l’estimulació cognitiva de les persones malaltes. “JABIL mou fitxa pels malalts d’Alzheimer”. L'empresa també patrocinarà dos concerts solidaris al el Dia Mundial de l’Alzheimer. L'acte finalitzà amb un berenar en el transcurs del qual es va fer una rifa de tres dinars per a tres parelles en diferents restaurants.