Vés al contingut
Catalunya Religió
Fotografia: Missa del pollet al Cor de Maria de Barcelona, el 2017 | Claretians.

(Jordi Llisterri –CR) Si res no canvia aquest serà l’any de la Missa del Pollet. Les noves mesures sanitàries aprovades pel Govern aquest dijous per reemprendre activitats preveuen en els dos primers trams mantenir l’aforament dels actes religiosos en el 30%. Si les dades epidemiològiques no ho endarrereixen, el 21 de desembre s’entraria en tercer tram que ja permetrà un aforament del 50% als centres religiosos. Però a diferència de la situació actual, a partir de dilluns vinent s’elimina la limitació a 100 persones en actes religiosos i cerimònies civils.

Aquest és el possible escenari amb el que s’arribaria a la Missa de Nadal, després que aquest any no s’hagi pogut fer cap celebració presencial per Setmana Santa: 50% d’aforament del temple i sense limitació a 100 persones. Però durant tots els trams de reobertura es mantindrà vigent el toc de queda a partir de les 10 de la nit. Per tant, enlloc de Missa del Gall, només es podrà celebrar la missa de vigília, coneguda popularment com la missa del Pollet.

La reobertura d’activitats s’ha fixat en quatre trams. El primer entra en vigor aquest dilluns i el segon el 7 de desembre. Al tercer i al quart tram s’hi avançaria cada 15 dies, si la situació sanitària no aconsella endarrerir-lo. Així, dins del tram 1 i del tram 2, fins el dilluns 21 de desembre l’aforament a totes les celebracions religiosos està limitat al 30%. El tram 3 i 4 ja permet l’aforament al 50%.

El canvi més significatiu és l’eliminació del topall de 100 persones que va entrar en vigor la setmana passada, després de la polèmica per la celebració d’una beatificació a la Sagrada Família de Barcelona amb 600 persones. Aquesta restricció només haurà estat vigent durant el cap de setmana passat i el vinent, després que diverses confessions religioses han demanat eliminar-la. En altres activitats socials, com teatres o cinemes, s’inicia la reobertura amb limitacions a 500 persones, que en el tram 4 seran 1.000.

La propera celebració religiosa a la Sagrada Família, l’ordenació del bisbe auxiliar Javier Vilanova, que estava prevista pel 22 de novembre, es va ajornar al 20 de desembre. Si es manté la data, el marc normatiu vigent serà el mateix que hi havia el dia de la beatificació: 30% d’aforament i sense topall en el nombre d’assistents. També cal tenir present que fins el 21 de desembre durant els caps de setmana no es podrà sortir del municipi o la comarca.

En la resta d’activitats que afecten especialment les comunitats religioses com els esplais, la catequesi o altres activitats no vinculades a l’educació no reglada, difícilment es podran reemprendre totalment abans de Nadal. Les activitats extraescolars estan permeses en els trams 1, 2 i 3 però limitades a 6 o 10 persones. Fins que s’entri en el tram 4, que no està previst abans del 4 de gener, no es podran reemprendre amb normalitat. [Finalment el decret definitiu publicat dissabte al Diari Oficial de la Generalitat autoritza ja en el primer tram que comença dilluns 23 de novembre les activitats d'educació en el lleure a l'exterior i qualsevol activitat educativa o formativa extraescolar en sales tancades amb un màxim de sis persones].

També cal tenir present que en tots els trams està vigent la limitació de reunions social 6 o 10 persones, excepte en els àmbits de serveis religiosos, el món educatiu i laboral. Les escoles mantenen la presencialitat, excepte en el Batxillerat i cicles superior que continuarà en semipresencial fins el tram 4. La universitat tampoc recupera la presencialitat fins el tram 4, és a dir, com a molt aviat fins al gener.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.