Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Universitat Abat Oliba CEU) La Universitat Abat Oliba CEU ha dedicat la celebració de l'eucaristia a la memòria de David Beriain i Roberto Fraile, els periodistes assassinats la setmana passada a Burkina Faso.

Després de la cerimònia, ha pres la paraula el director d'estudis del grau en Periodisme, Manuel Domínguez, que s'ha referit al compromís del periodista amb la seva professió. "Tots sabem que, de vegades, els periodistes posem la nostra professió per davant de les nostres vides. Tal és l'amor que tenim per la professió".

Els periodistes, ha afegit, "ens sentim com a fars de llum en les democràcies". Fars que irradien una veritat "que sempre va en cerca d'aquells que la volen ocultar".

Domínguez ha aprofitat l'ocasió per a reflexionar sobre la pressió que els periodistes pateixen en moltes parts del món per a exercir la seva funció. Ha pres de referència el Balanç de 2020 de Reporters sense Fronteres per posar en relleu xifres que expressen aquesta realitat: 50 periodistes assassinats i 387 presos en l'àmbit de la seva activitat professional.

També ha destacat que el 73% dels 180 estats analitzats en l'informe dificulten la labor del periodisme i que dos terços dels assassinats de periodistes es produeix en països en els quals no hi ha un conflicte bèl·lic declarat.

Tal com ha conclòs Domínguez, aquestes realitats revelen el que implica l'ADN del periodista: "un professional pendent del seu treball 24 hores al dia durant tota la seva vida".