El llibre recomanat d’Irene Brugués
(Ramon Bassas - CR) La Irene Brugués Massot ens avisa que aquest estiu no fa vacances. “Tenim els nostres centres d’arxiu històric dels monestirs de Sant Pere de les Puel·les, on treballo, Sant Daniel de Girona i Sant Benet de Montserrat oberts tot l’estiu”, diu l’arxivera en cap del Servei d’Arxius de la Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines (SAF), llicenciada en història, màster en Ciències de l’Antiguitat i Edat Mitjana i graduada en Arxivística. Malgrat això, li demanem que ens recomani un llibre pels que sí que en fem i ens diu que ho farà en nom del servei. Endavant, doncs. “Tot i que ja han passat tres anys de la celebració del tricentenari de la fi de la guerra de Successió en què la societat, entitats i l’administració es van bolcar a recordar i divulgar els fets de 1714 i tot els diversos aspectes que hi confluïren, des del SAF us proposem una lectura d’estiu ben vigent, L’Església a Catalunya durant la Guerra de Successió”, respon.
El llibre ha estat publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i n’han toingut cura ella mateixa i la germana Coloma Boada, del monestir de sant Benet de Montserrat, amb la que Catalunya Religió ja va parlar fa tres anys al respecte. Recull les aportacions i reflexions que diversos historiadors dugueren a terme el 2014 entorn el paper que va desenvolupar l’Església catalana durant aquest conflicte, el seu posicionament, les seves vivències i alguns dels seus protagonistes. “És un llibre que ajuda a entendre la realitat tant diversa de l’Església d’aquell moment i alhora dels seus posicionaments discordants”, explica Brugués.
El Servei que dirigeix va néixer el 2012 amb l’objectiu “d’aplegar, gestionar, conservar i difondre el patrimoni documental de les diferents comunitats que integren la Federació”, ens recorda. Molt actiu, trobem la seva directora enfeinada, entre d’altres coses, preparant l’espectacle “Sponsa Christi”, una audició escenificada a Sant Joan de les Abadesses sobre la professió d’una monja, iniciant l’inici del mil·lenari de l’extinció de la comunitat femenina d’aquesta població. Es va fer el passat 31 d’agost. ”Sponsa Christi” ha estat dissenyada i produïda pel SAF amb peces extretes dels cantorals monàstics dels segles XV-XVIII conservats als seus arxius històrics i dels cerimonials del moment, tot recollint la tradició d’una cerimònia que es remunta el segle VI i que encara es du a terme avui dia.
Abans de marxar, i tornant a L’Església a Catalunya durant la Guerra de Successió, li preguntem què ens aporta, aquesta obra, avui. “Enmig del debat sobre el dret a decidir i a l’espera d’anar a votar el proper 1 d’octubre, aquesta obra es presenta més vigent que mai”, ja que “no només permet entendre una part de l’origen del que vivim avui, sinó que també ens apropa a la complexitat de posicions, interessos i visions d’aquella Església, que és també l’Església d’avui”, aclareix. “Davant de debats infinits i tant actuals com si l’Església catalana s’ha de posicionar o no, sobre si poden o no onejar estelades en els campanars, sobre la carta dels bisbes catalans... mirar el passat ens pot aportar llum en el camí on avui ens trobem”.
Fitxa del llibre
Títol: L’Església a Catalunya durant la Guerra de Successió
Autor: Coloma Boada i Irene Brugués (ed.)
Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Lloc i data: Barcelona, 2015
Pàgines: 200
Preu: 17,10 €
Llengua: català
ISBN: 9788498837780
Compreu-lo aquí.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.