ACN El Govern ha aprovat, aquest dimarts 17 d'octubre, atorgar una subvenció d'1,4 milions d'euros per finançar el nou espai immersiu de l'Abadia de Montserrat durant els anys 2023 i 2024. Amb el nom de 'Mil·lenari Montserrat', el projecte es farà a l'espai dels murs del segle XIV, entrant per l'actual museu, amb l'objectiu d'explicar la seva importància. Aquesta actuació s'emmarca en la commemoració del mil·lenari del monestir i inclourà realitat virtual, holografia 3D i taules tàctils, entre altres recursos.
El nou espai vol plasmar als visitants la importància de Montserrat que, amb la seva orografia extraordinària, cada any aplega milers de persones per tal de descobrir-hi l’espai natural, aproximar-se a la cultura catalana i universal i aprofundir en la seva religiositat i devoció. El projecte es desenvolupa des de tres àmbits, un d'ells és l'espai físic amb l'arada, el digne de construcció social i de progrés. Un altre àmbit és el de dimensió humana que se centra en el llibre, el digne de cultura i de pensament. I finalment l'àmbit de l'espiritualitat amb la creu i el signe de fe.
Una nova mirada per a nous públics
L'espai inclou propostes volumètriques i interactives, realitat virtual, holografia 3D i teatres virtuals, taules i tòtems tàctils, recreacions parcials, instal·lacions i projeccions immersives entre d’altres, amb les actualitzacions necessàries per integrar la part museística actual. Així, aglutinarà l'oferta museística i cultural de l'abadia a partir d’una "nova mirada" que també buscarà atraure a "nous públics".
El projecte s'inscriu en la celebració del mil·lenari i vol ser una oportunitat per mostrar Montserrat com un lloc de natura, cultura, espiritualitat i també proper a la societat. D'aquesta manera, la proposta museogràfica se centrarà en les persones, en la vida monàstica, en el culte i el significat del lema benedictí "Ora et Labora", i també destacarà l’abadia com un lloc de pas i se’n coneixerà la projecció internacional i les personalitats que l’han visitat.
En la proposta expositiva es representarà l’orografia de la muntanya amb el massís, l’interior de les seves coves i grutes. Així com l’interior del monestir i la vida monàstica, amb la recreació del claustre, entre d'altres. Els aspectes més espirituals i aquells relacionats amb la cultura es representaran amb la contribució de Montserrat a la vida cultural, a la difusió i preservació del patrimoni artístic i arqueològic de Catalunya.
La història del mil·lenari
L'any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau durant l’edat mitjana. La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita.
Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquesta doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. Així doncs, l’any del mil·lenari, i en el marc de diverses manifestacions en l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic, el Govern participarà en la creació d’aquest nou espai museogràfic.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.