Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Migra Studium) Cada cop hi ha més persones que arriben a casa nostra en situació de desemparament, sense rebre cap tipus d'ajuda, i sense possibilitats d’accedir a programes d’acollida, veient-se abocades a dormir al carrer o als albergs municipals, actualment saturats. Per aquest motiu, durant el 2017, Migra Studium, entitat social dels Jesuïtes a Catalunya, va posar en marxa una xarxa d'hospitalitat en què llars i famílies acollidores conviuen amb persones migrades o sol·licitants d’asil.. Des de llavors, 63 famílies i comunitats s’han adherit a la xarxa, donant acollida i hospitalitat a 65 persones, amb el suport de l'equip professional de l'entitat. La proposta d’#hospitalaris, extesa a altres ciutats espanyoles, ha estat un èxit: el 85% de les persones que han passat per la Xarxa han aconseguit una vida més autònoma.

Amb l’inici del confinament pel coronavirus, la Fundació Migra Studium es va veure forçada a aturar les noves acollides, però gràcies a la solidaritat de les 12 famílies, 14 persones han pogut viure el confinament en una llar de la Xarxa. Durant aquest temps, l’entitat ha fet un seguiment de cada cas i ha pogut constatar que les persones que ja vivien una situació de vulnerabilitat han patit el confinament d’una forma extrema. Molts han hagut d’enfrontar-se a no tenir una llar segura o compartir-la amb persones que no són de la família; a la manca de recursos econòmics per cobrir les necessitats més bàsiques (alimentació, higiene…) per haver perdut les seves fonts d’ingressos; o la impossibilitat d’accés a connexions que permeten mantenir els vincles i les relacions.

Una situació que es veurà agreujada per les conseqüències de la crisi econòmic, que afectarà desenes de milers de persones migrades amb permisos de residència temporals que caducaran en cas de no poder aconseguir una feina.

En marxa la Comunitat Arrupe, un nou espai amb capacitat per a acollir 10 persones

Per fer front a aquesta situació, la Fundació Migra Studium ha obert la Comunitat Arrupe, un nou espai d’acollida que amplia la Xarxa d’Hospitalitat de l’entitat. Es troba a Sant Cugat del Vallès, al Casal Arrupe, un espai cedit per la Companyia de Jesús i el Casal Loiola, i és la primera comunitat d’hospitalitat acompanyada per Migra Studium. Les comunitats d'hospitalitat són espais d’acollida en els que es comparteix la vida en un ambient familiar i sempre acompanyat, permetent que la persona acollida (sol·licitants d’asil o persones migrades vulnerables) sigui la protagonista del seu procés.

A la Comunitat Arrupe ara mateix hi conviuen 5 persones, el Karim de Costa d’Ivori, en Moha de Tunísia, en Camara del Senegal, l’Alí i l’Oussama del Marroc (amb la previsió que hi pugui haver fins a un màxim de 10 persones). Ho fan acompanyats d’un grup de voluntaris i voluntàries que ajuden a fer d’aquest espai una llar i una comunitat àmplia i diversa.

Com formar part de la xarxa de famílies d’acollida?

Les famílies interessades en acollir una persona refugiada poden adreçar-se a hospitalaris.org. En aquesta web es responen les preguntes més freqüents (“La coneixerem abans?” “Necessita una habitació individual?”, “En quin idioma ens entendrem?”, “Com organitzem el dia a dia?”), i s’hi poden llegir els testimonis de famílies que ja han acollit. Un cop enviada la sol·licitud, Migra Studium contacta amb la família en 48 hores hàbils i concerten una trobada per explicar tot el procés i les condicions de l’acolliment. També es planifica una trobada entre la família i la persona pendent d’acolliment. També poden escriure directament a hospitalitat@migrastudium.org.

Per a les famílies i persones per les quals acollir no sigui una opció possible, la web disposa d’un espai en què qualsevol persona pot engegar una campanya, fer un donatiu o fer-se sòcia, per ajudar a recollir els 25.000€ necessaris per ampliar el número d’acolliments i mantenir les despeses de la Comunitat Arrupe.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.