Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Miquel Codolar –CR) L’Oussama va arribar del Marroc amb avió fa tres anys. Només tenia 21 anys i molts projectes, però ningú que se l’escoltés ni el prengués seriosament. Va passar mesos vivint als carrers de Saragossa, Tarragona, Logronyo i Burgos. Dormint al ras, amb una amigdalitis sense tractar, deambulant. Amb por als agents de la policia. Esforçant-se per evitar l’alcohol i la droga i per viure segons la seva fe musulmana.

L’Oussama quan està content grava vídeos per superar les males ratxes. Recorda especialment el que va gravar fa un any i mig, després de sis mesos vivint al carrer a Barcelona. Va ser la primera nit que va passar al pis de Bellvitge. Amb una habitació per ell sol, amb cafè calent, podent sortir a la terrassa. Els seus ulls brillen recordant les persones que s’interessaven per ell i el volien ajudar, que no li posaven problemes per esperar a la posta del sol per menjar durant les setmanes del ramadà.

Els seus pares encara no saben que va estar uns mesos vivint al carrer. Li fa vergonya trucar-los, perquè encara no els pot enviar res, que és el que diu que la seva família necessita. Ara ja sap què és celebrar el seu aniversari i quedar amb amics. Està a punt d’acabar els últims exàmens per poder accedir als estudis de Grau Mitjà. Es vol guanyar la vida ajudant persones grans o amb diversitat funcional.

L’entitat va obrir les portes a més de 5.000 persones el 2021

Aquest dimarts, durant la presentació de la memòria anual de la Fundació Migra Studium, l’Oussama va explicar amb agraïment l’acollida que des del principi ha experimentat en aquesta entitat, que forma part del Servei Jesuïta a Migrants (SJM), una xarxa d’entitats del sector social de la Companyia de Jesús dedicades a l’acompanyament, servei i defensa de les persones migrants.

Durant el 2021, l’entitat ha obert les seves portes a més de 5.000 persones, 1.198 de les quals han participat en els programes d’acollida, hospitalitat, formació i acompanyament a persones migrants i 3.799 en activitats de formació i sensibilització en diversitat i migració. Aquesta tasca s’ha fet amb un equip de 252 persones voluntàries, 15 remunerades i 7 en pràctiques.

“El 2021 vam evitar que 7.120 nits hi haguessin persones dormissin al ras”, ha destacat la directora, Maria Carmen de la Fuente. No obstant, va lamentar com “una espineta” les dificultats per acompanyar les persones que estan al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. “Intentarem trencar aquest mur enguany”. Van acompanyar 21 persones al CIE i van fer 26 accions de defensa jurídica.

Intensificar, obrir, impulsar i visitar, els reptes d’enguany

La tasca del grup de visites al CIE s’ha centrat en la denúncia i visibilització de la realitat dins el CIE durant aquest temps. Fins a meitats de juny del 2021 les visites presencials per part de familiars i ONGs han estat prohibides, i en altres ocasions s’han tornat a prohibir per una mala gestió de la Covid19. Un fet que l’entitat denuncia perquè deixa la persona interna en una situació d’absoluta vulnerabilitat.

El president de l’entitat, Santi Torres, ha recordat la insistència de la directora en reobrir després de la pandèmia. “Ara els reptes no són assentar, acomodar, relaxar-nos, sinó intensificar, obrir, impulsar i visitar”, ha destacat. Enguany volen obrir un nou pis d’hospitalitat, incrementar les visites a l’espai interreligiós del carrer Ciutat i recuperar la freqüència de visites al CIE ara que fa 10 anys que l’entitat en va començar a fer.

Quan acaba la presentació de la memòria, l’Oussama s’acosta tímid al pica mica, mentre rep les felicitacions pel seu testimoni de diversos dels assistents. Avui és un bon dia per fer un nou vídeo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.